Výživová poradna
05.03.2009 - Iva Veselá
Pivo a rakovina
Dobrý den, manžel denně vypije asi litr piva a nedávno jsem se dočetla, že obsahuje nitrosaminy, které jsou zdraví škodlivé. Co je na tom pravdy? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nitrosaminy jsou chemické kontaminanty vznikající v potravinách během výroby a skladování a pravděpodobně se vytvářejí i v lidském žaludku. Tyto látky se nacházejí i v mase, uzeninách nebo rybách a rybích výrobcích. Obsahují od 5 do 20 mikrogramů nitrosaminů na 1 kg, uzeniny dokonce až 200 mikrogramů/1kg. Pivo obsahuje pouze 0,5 mikrogramů nitrosaminů, jeho je výroba zpětně kontrolována, takže z lékařského hlediska je v tomto případě zdravotně nezávadné.
Iva Veselá
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.67 bodů z pětiČtěte také:
Jídelníček po 50-ceMohou být brambory toxické?
Pitný režim
Tatarské bifteky a zdraví
Zánět močových cest a ledvin
Diskuze
Nitrosaminy se v potravinách vytvářejí:Při sušení (slad) a uzení potravin přímým ohřevem z kouře. Při nakládání masa, kdy se přidávají dusitany či dusičnany (pro zvýraznění chuti a barvy masných výrobků). Jejich výskyt byl prokázán především v uzených masech, sýrech, rybách, v nižších množstvích v nakládané zelenině, pivu, whisky. Zdokonalením výrobních procesů se daří obsah nitrosaminů v potravinách výrazně snížit (např. změnou průběhu sušení sladu, přídavkem vitaminu C a snižováním obsahu dusitanů při výrobě masných výrobků). Česká vyhláška 305/2004 o kontaminantech stanovuje limit pro celkový obsah nitrosaminů v pivu 1,5 μg/kg. V tomto případě je konzumace piva zdravotně nezávadná. Z výživového hlediska se pro dospělého muže naopak doporučuje 0,5l/denně a pro ženu 0,3l/denně.
05.03.2009 10:42