Výživová poradna
14.02.2009 - Iva Veselá
Pečení v mikrovlnce
Je možno nahradit pečení moučníků a sladkého pečiva v tradiční elektrické troubě pečením v mikrovlnné troubě? Je používání mikrovlnné trouby zdraví škodlivé či je to jen předsudek? Děkuji Noemi
Odpověď:
Dobrý den,
mikrovlnné trouby jsou nebezpečné už tím, že vyzařují elektromagnetické vlnění na frekvenci více jak 2 MHz. Tyto frekvence jsou pro lidský organismus vysoké, natož když je všichni máme přímo v bytě. Bohužel elektromagnetické stínění, které by měl tvořit kovový "obal" mikrovlnky, je netěsný a mnoho záření proniká ven. Bohužel žádnou mikrovlnnou troubu 100% utěsněnou nenajdete, jelikož by byla nejen velice těžká, ale velmi drahá.
Co se týče pečení, tak jelikož mikrovlnná trouba ohřívá jídlo pomocí rozkmitáním jeho částeček, způsobí tepelné zpracování materiálu, nikoliv pečení a nevytvoří následnou křupavou kůrku. Navíc ohřevem potravin jídlo ztrácí na kvalitě a mnozí z vás si jistě všimli, že jídlo není tak dobré, jako když se ohřeje na sporáku.
Iva Veselá
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.29 bodů z pětiČtěte také:
Čaje, mořské řasy...Může být teflon škodlivý?
Optimální denní příjem
Proč přestat kouřit?
Vhodná kombinace doplňků stravy
Diskuze
Mikrovlné záření dobře reaguje s biologickými tkáněmi a obzvlášť je nebezpečné pro oči, které jsou málo prokrvené. Když ohříváte jídlo v mikrovlnce, buďte co nejdále. Nejlepší je ohřívat,vařit a péct tradičním způsobem. Hlavně v mikrovlnce se každým ohřevem ztrácí 5-15% nutričních vlastností potraviny. A také se v mikrovlnce dost často přepalují tuky (slyšíte to jako bouchání a praskání) a mohou vznikat nebezpečné akrylamidy.
15.02.2009 10:18