Výživová poradna

11.01.2009 - Iva Veselá

Může být teflon škodlivý?

Dobrý den.Prosím o radu.Je pečení chleba v domácí pekárně zdravé?Četla jsem o teflonu a pekárnu jsem dostala na vánoce a teď nevím co stím.Předem za odpověď děkuji.S pozdravem Sedláková

Odpověď:

Dobrý den, paní Sedláková,

zaprvé záleží na kvalitě výrobku. Píšete, že jste dostala domácí pekárnu - jestliže máte značkový výrobek, dá se předpokádat, že je teflon kvalitní a je kontrolován proti samovolnému úniku do potraviny. Pokud si ovšem koupíte například teflonovou pánvičku za pár korun, už bych o kvalitě dost pochybovala.

U teflonu hrozí riziko vypařování při více jak 250 °C, což zaprvé domácí pekárna nepeče, protože by se chléb při této teplotě připálil a zadruhé by tyto účinky vypařování při extrémních teplotách nejprve pocítili astmatici, pro nás to nebezpečné není. Každopádně se u vaší trouby strachovat nemusíte.

To samé platí i u pánví. Při pečení olej dosahuje teploty cca 200 °C, a to ničemu nevadí. Kdyby měl olej teplotu 250 °C, už by vám celá pánev s olejem hořela.

Hlavní je kvalita (pekárny), popřípadě certifikát výrobku (pánve apod.).

 

Hodně štěstí při pečení,

 

IV


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Alzheimerova choroba 
Celková spotřeba energie 
Dítě a kozí výrobky 
Jak je to s vlákninou? 
Kvalita a hodnocení vajíček 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny