Výživová poradna
11.01.2009 - Iva Veselá
Může být teflon škodlivý?
Dobrý den.Prosím o radu.Je pečení chleba v domácí pekárně zdravé?Četla jsem o teflonu a pekárnu jsem dostala na vánoce a teď nevím co stím.Předem za odpověď děkuji.S pozdravem Sedláková
Odpověď:
Dobrý den, paní Sedláková,
zaprvé záleží na kvalitě výrobku. Píšete, že jste dostala domácí pekárnu - jestliže máte značkový výrobek, dá se předpokádat, že je teflon kvalitní a je kontrolován proti samovolnému úniku do potraviny. Pokud si ovšem koupíte například teflonovou pánvičku za pár korun, už bych o kvalitě dost pochybovala.
U teflonu hrozí riziko vypařování při více jak 250 °C, což zaprvé domácí pekárna nepeče, protože by se chléb při této teplotě připálil a zadruhé by tyto účinky vypařování při extrémních teplotách nejprve pocítili astmatici, pro nás to nebezpečné není. Každopádně se u vaší trouby strachovat nemusíte.
To samé platí i u pánví. Při pečení olej dosahuje teploty cca 200 °C, a to ničemu nevadí. Kdyby měl olej teplotu 250 °C, už by vám celá pánev s olejem hořela.
Hlavní je kvalita (pekárny), popřípadě certifikát výrobku (pánve apod.).
Hodně štěstí při pečení,
IV
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Alzheimerova chorobaCelková spotřeba energie
Dítě a kozí výrobky
Jak je to s vlákninou?
Kvalita a hodnocení vajíček