Výživová poradna

02.04.2009 - Iva Veselá

Mohou být brambory toxické?

Zaujal mě problém toxinu u brambor. Brambory se skladují na zimu.Od kdy jsou považovány za staré a již by mohly být nebezpečné? Děkuji, Dalecká

Odpověď:

Dobrý den, paní Dalecká,

v bramborách je nebezpečná látka zvaná solanin. Ovšem brambory pěstované a prodávané v současnosti obsahují při běžném zimním skladování (od zimy do jara) velmi málo této látky. Resp. se množství solaninu nijak dramaticky nezvyšuje, proto je skladování bezpečné.

 

IV.


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dítě a kozí výrobky 
Jak přibrat? 
Jaký olej je vhodný na smažení? 
Otrava biopotravinami? 
Vhodné nápoje pro děti 


Diskuze

fittka

brambory

Dík za doplnění.. Hlavě odloupávat ty bílé klíčky a kupovat pěkné vzhledné brambory, ne žádné okoralé a scvrklé v akci! :)

03.04.2009 17:25
Tereza

Takže otrava brambory vám nehrozí pokud je nekonzumujete zelené a na kila:)

03.04.2009 14:28
Tereza

Dobrý den, já se ještě k Ivě připojím :); Hlízy bramboru obsahují toxické, hořké glykoalkaloidy alfa-chakonin a alfa-solanin, které se dříve nazývaly pod jedním názvem solanin, a které představují asi 95 % glykoalkaloidů brambor.Glykoalkaloidy jsou v různých částech rostliny bramboru rozloženy velmi nerovnoměrně. Největší množství solaninu je v květech a klíčcích, méně pak v hlízách. Z celkového množství glykoalkaloidů v hlíze je 30–40 % ve slupce, kolem oček a v klíčcích.Oloupáním hlíz dochází k odstranění zhruba poloviny solaninu.Vizuálně se zvýšený obsah solaninu projeví zezelenáním hlízy.ři skladování brambor jsou optimální podmínky pro prevenci tvorby glykoalkaloidů vyšší teplota a nižší relativní vlhkost. Vzhledem k relativně nízkému obsahu solaninu a jeho vyluhování během vaření otrava z bramborových hlíz ve většině případů nehrozí.řesto se ale doporučuje před použitím brambor pečlivě vykrájet očka s klíčky a odstranit zelené části hlíz. Nejvhodnější není ani vaření brambor ve slupce v jarních měsících.Množství solaninu v bramborových hlízách se ve většině případů pohybuje značně pod hodnotou 200 mg/kg, která je vyhláškou MZ stanovena v potravinách jako maximálně přípustné množství, a zpravidla neovlivňuje kvalitu a nezávadnost potravin. Při vaření ve vodě se solanin z části vyluhuje. Vyluhované množství se může zvýšit přídavkem kyseliny octové (0,3 % kys. octové sníží obsah solaninu ve vařených bramborách až o 85 %).

03.04.2009 14:27
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny