Výživová poradna
02.04.2009 - Iva Veselá
Mohou být brambory toxické?
Zaujal mě problém toxinu u brambor. Brambory se skladují na zimu.Od kdy jsou považovány za staré a již by mohly být nebezpečné? Děkuji, Dalecká
Odpověď:
Dobrý den, paní Dalecká,
v bramborách je nebezpečná látka zvaná solanin. Ovšem brambory pěstované a prodávané v současnosti obsahují při běžném zimním skladování (od zimy do jara) velmi málo této látky. Resp. se množství solaninu nijak dramaticky nezvyšuje, proto je skladování bezpečné.
IV.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Dítě a kozí výrobkyJak přibrat?
Jaký olej je vhodný na smažení?
Otrava biopotravinami?
Vhodné nápoje pro děti
Diskuze
brambory
Dík za doplnění.. Hlavě odloupávat ty bílé klíčky a kupovat pěkné vzhledné brambory, ne žádné okoralé a scvrklé v akci! :)
03.04.2009 17:25Takže otrava brambory vám nehrozí pokud je nekonzumujete zelené a na kila:)
03.04.2009 14:28Dobrý den, já se ještě k Ivě připojím :); Hlízy bramboru obsahují toxické, hořké glykoalkaloidy alfa-chakonin a alfa-solanin, které se dříve nazývaly pod jedním názvem solanin, a které představují asi 95 % glykoalkaloidů brambor.Glykoalkaloidy jsou v různých částech rostliny bramboru rozloženy velmi nerovnoměrně. Největší množství solaninu je v květech a klíčcích, méně pak v hlízách. Z celkového množství glykoalkaloidů v hlíze je 30–40 % ve slupce, kolem oček a v klíčcích.Oloupáním hlíz dochází k odstranění zhruba poloviny solaninu.Vizuálně se zvýšený obsah solaninu projeví zezelenáním hlízy.ři skladování brambor jsou optimální podmínky pro prevenci tvorby glykoalkaloidů vyšší teplota a nižší relativní vlhkost. Vzhledem k relativně nízkému obsahu solaninu a jeho vyluhování během vaření otrava z bramborových hlíz ve většině případů nehrozí.řesto se ale doporučuje před použitím brambor pečlivě vykrájet očka s klíčky a odstranit zelené části hlíz. Nejvhodnější není ani vaření brambor ve slupce v jarních měsících.Množství solaninu v bramborových hlízách se ve většině případů pohybuje značně pod hodnotou 200 mg/kg, která je vyhláškou MZ stanovena v potravinách jako maximálně přípustné množství, a zpravidla neovlivňuje kvalitu a nezávadnost potravin. Při vaření ve vodě se solanin z části vyluhuje. Vyluhované množství se může zvýšit přídavkem kyseliny octové (0,3 % kys. octové sníží obsah solaninu ve vařených bramborách až o 85 %).
03.04.2009 14:27