Výživová poradna
19.02.2009 - Iva Veselá
Otrava biopotravinami?
Dobrý den, předpokládám, že BIO potraviny jsou této hrozby z jisté části ušetřeny, ale přeci, jak vysoká je šance, že bych se BIO potravinou přiotrávila? Týkají se přísné kontroly BIO výrobků i této hrozby? Děkuji za odpověď...šárka
Odpověď:
Jeden úhel pohledu není příliš příznivý - podle některých studií to totiž vypadá, že některé BIO produkty pěstované bez pesticidů apod. mohou být na napadení plísněmi daleko více náchylné a následně mohou být kontaminovány.
Nejvíce se to týká mykotoxinů, což je plíseň, která často napadá ovoce a zeleninu.
Ovšem na druhou stranu jsou biopotraviny kontrolovány kontrolními organizacemi, které ručí za stav potravin při jejich pěstování, takže riziko otrávení je zde přesto příliš malé.
Iva Veselá
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Dráždivý tračníkKolik je bio a ekofarem?
Mrkvová šťáva
Problémy s dýcháním
Rozdíl mezi makrobiotikou a výživou podle krevních skupin