Výživová poradna
17.01.2009 - Iva Veselá
Látky PAU
Dobrý den slečno Thielová, slyšela jsem o látkách PAU, které se můžou dostat do potravin, povíte mi o tom něco?
Dobrý den,
PAU neboli PAH jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají při silném ohřevu a při spalování organických sloučenin. Vyskytují se ve výfukových splodinách, v kouři který vychází z elektráren a tepláren. Z ovduší jsou pak kontaminovány rostlinné potraviny. Kromě toho se PAU vytvářejí a ukládají v potravinách při jejich přípravě, např. při pečení, smažení, grilování. Dalším zdrojem je i kouř z cigaret. Největším zdrojem jsou potraviny s vyšším obsahem tuku. Např. při grilování masa na dřevěném uhlí vznikají PAU při spalování odkapávajícího tuku. Látky jsou neseny kouřem a ulpívají na povrchu potraviny. Jiank tyto látky jsou rakovinotvorné.
Doporučuji Vám: omezit grilování na dřevěném uhlí (lepší elektrický gril), omezení kouření, konzumace uzených potravin. Pokud grilujute, tak k masu pijte ovocné šťávy bohaté na vitamín C a konzumujte saláty se zalivkou s citronu.
Tereza Thielová
Hodnocení článku
Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Celiakie a meltaDávkování
Jak dále nehubnout?
Ječmen a další obiloviny
Nadváha syna (11)