Výživová poradna
19.05.2009 - Iva Veselá
Jaký olej je vhodný na smažení?
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaký olej na smažení je nejlepší? Hlavně aby neprskal a neměl nějakou příchuť mám obavu, že kokosový olej na smažení bude chutnat po kokosu je tomu tak nebo není? Beník
Odpověď:
Dobrý den,
kokosový olej se hodí spíše do sladkých pokrmů nebo do orientální kuchyně (Indie), neboť zanechává trochu kokosovou příchuť, která se ke všemu určitě nehodí. Dle mého názoru jsou nejvhodnější oleje na smažení palmový, olivový nebo avokádový. Palmový lze koupit červený - Carotino - nebo bílý - palmový tuk, který se uchovává v ledničce, je zabalený jako máslo a je tuhý. Kdyby jste ho totiž nechali při pokojové teplotě, tak by se roztekl. Přece jenom ale palmový olej trochu prská. Olivový prská míň, ale je to názor od názoru - někdo ho doporučuje pouze na studenou kuchyni, jiný i na teplou. Pravda je ta, že snáší vysoké teploty, takže je to na uvážení každého osobně. S avokádovým zatím nemám osobní zkušenost, ale ze všech olejů údajně snáší ty nejvyšší teploty a je používán i v různých prestižních restauracích, je výživově cenný, i když zase dražší.
Podle ajurvédy je nejvhodnější tuk pro tělo ghí - přepuštěné máslo, kdy se po zahřívání másla postupně odstraní jeho součásti a zůstane jen čistý tuk. Ten je našemu tělu nejbližší a také nejstravitelnější. Je vhodný jak za studena, tak i pro smažení. Dokonce se doporučuje psům a kočkám, kteří se stravují jen suchými granulemi. Pomáhá jim trávit a dle zkušeností se účinky kladně projevují na vyprazdňování a také na kvalitě srsti a kůže.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pětiČtěte také:
DávkováníKde koupit obilí? A je lepší v biokvalite?
Mrkvová šťáva
Rybí olej
Změna váhy po jídle
Diskuze
Já Vám doporučuji na smažení řepkový olej, mám sním zkušenosti, neprská a jídlo se na něm nepřipaluje, olivový olej pouze k tomu určení, na velmi kvalitních olivových olejí se nesmí smažit, neboť se znehodnocují. Palmový olej bych taky nedoporučila, protože je v něm obsaženo mnoho škodlivých kyselin,jako např stearová a při tepelné úpravě tam vznikají škodlivá trans kyseliny.
19.05.2009 18:27