Výživová poradna
15.06.2009 - Iva Veselá
Éčka v olivách
Dobrý den. Moc se mi líbí, jak máte zpracovaný seznam \"Éček\", lepší a podrobnější jsem neviděla. Také ho občas používám. Dnes jsem si koupila španělské olivy v sáčku a hned jsem si chtěla zkontrolovat, co to tam vlastně přidávají :-( Ale želírující látku E401, zahušťovadlo E412, ani nosič E509 jsem v seznamu nenašla. Napište mi, prosím, co je to za chemické látky, nebo kde se to dá zjistit. Předem děkuji. Pavlína Rudolfová
Odpověď:
Dobrý den, paní Rudolfová,
zrovna vím, o jaké olivy se jedná, takže to vezmeme popořádku:
E401 je tzv. alginát sodný, což je želírující látka, která se také používá u jogurtů, cukrovinek, slazených nápojů nebo želé. V malém množství je tato látka neškodná. Při zvýšené konzumaci hrozí špatné vstřebávání živin (sacharidy, bílkoviny, tuky), ale z jednoho balíčku oliv to jistě nehrozí.
E412 je guarová guma. Je to vlastně vláknina, která funguje jako zahušťovadlo. Nejedná se o škodlivou látku. Dokonce je u nás povoleno v malém množství tuto látku používat v každé potravině.
E509 je chlorid vápenatý, který se často používá pro úpravu pH potravin a také jako zpevňující látka. U těchto oliv je použita právě kvůli tomu, že jsou v nálevu. Tato látka také není škodilvá, naopak se přidává často do výrobků jako doplněk stravy při nedostatku vápníku.
Bez obav se tedy můžete pustit do olivového hodování :-)
Iva Veselá
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Dítě a kozí výrobkyKrém s konopným olejem
Nadváha syna (11)
Otrava biopotravinami?
Strašit dítě?