Čtenářský koutek
26.12.2008 - Iva Veselá
Cukr vs. sladidla
Od: Peetra
Zlé cukry nahradíte hodnými umělými sladidly a kila poletí dolů. Zní to logicky. Bohužel vaše tělo jen tak neoblafnete.
Sladidla povzbuzují chuť k jídlu! „Jakmile jazyk zaregistruje něco sladkého, dá zprávu organismu, že přichází cukr. Ten proto vyloučí během devadesáti sekund trochu inzulínu, aby z něho dokázal vyrobit energii," tvrdí německý odborník na výživu Udo Pollmer. „Jenže jazyk cítil jen sladidlo a inzulín najednou nemá co na práci". Zpracuje tedy zbytky cukru, které najde v krvi z předchozích jídel a vyšle signál, že by bylo dobře doplnit zásoby - dostanete hlad." Tělo tedy nejde jen tak obelhat, vždy si toho všimne a vyžaduje kompenzaci.
Z cukru nepřiberete
Rozhodnete-li se ve snaze zhubnout, vyhýbat všemu, co obsahuje cukr - vyjma umělého, uděláte kardinální chybu. Nechci tím samozřejmě tvrdit, že tzv. light výrobky a sladidla vůbec jsou absolutně k ničemu a měly by okamžitě zmizet z obchodů, ale nic se nemá přehánět. Denně prostě musíte mít minimálně 500 g cukru. Jinak se brzy budete cítit unavení a mrzutí.
Cukr totiž nepotřebujete jen k tomu, abyste měli dost sil. Je na něm do značné míry závislý i pocit sytosti a produkce tzv. hormonu štěstí serotoninu.
„Z cukru samotného žádný člověk neztloustne," říká prof. Volker Pudel, vedoucí výzkumného střediska psychologie výživy na univerzitě Georga Augusta v německém Göttingenu. „Přibere jen tehdy, když ho jí příliš mnoho nebo paradoxně naopak moc málo."
Vydejte se tedy onou pověstnou zlatou střední cestou. Dodávejte tělu potřebnou dávku opravdových zdravých cukrů z ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a obilovin či třeba luštěnin a vyhýbejte se špatným cukrům v bílém pečivu, koláčích, sladkostech, slazených limonádách či kávě. Tyto tzv. jednoduché sacharidy jsou totiž jen prázdnou energií, kterou tělo nedokáže zpracovat, a proto ji ukládá do faldíků. A právě místo nich mohou být užitečná umělá sladidla. Jenže zdaleka ne všechna.
Dobře si vyberte
I sladidla totiž mohou ›jít‹ pěkně na tloušťku. Např. sorbit, spolafam nebo vivahelp patří podle nutriční terapeutky brněnské Floraporadny Jitky Andráškové k těm, které mají tolik energie, že by na ně měl člověk toužící po štíhlé postavě raději zapomenout. Mnohem vhodnější je např. nízkoenergetický irbis, vitar sweet či diachrom nebo nekalorický sacharin, diafan, dianer, sucrazit, kandisin, sular nebo sunnet. Ale pozor! Hodně dietních sladidel obsahuje aspartam, který nesmějí lidé nemocní poměrně častou fenylketonurií. To je dědičná choroba, při níž se hromadí v organismu látka fenylalanin a způsobuje těžkou poruchu mozku. Protože je běžnou součástí bílkovin a setkáváte se ní doslova na každém kroku, provedli vám lékaři hned po narození na tuto chorobu testy. Patříte-li tedy k fenylketonurikům, měli byste to určitě vědět a umělým sladidlům s aspartamem se vyhýbat jak čert kříži.
Co tedy říci závěrem? Nebojte se cukru! Nekazí se po něm zuby, nepodporuje tvorbu akné, nevyvolává hyperaktivitu a dokonce není sám o sobě zodpovědný ani za cukrovku či obezitu. Všechny tyto mýty tvrdohlavě kolující mezi lidmi byly už dávno vyvráceny. Špeky vám mohou narůst, i když budete jíst jen salámové chlebíčky, tučné sýry, řízky a pít čaje a limonády slazené umělým sladidlem.
Řeč tajemných éček
Najdete-li na výrobku označení „bez cukru", znamená to, že neobsahuje sacharózu, tj. řepný cukr, ale fruktózu (složené „zdravé" cukry) nebo náhradní sladidla. Ta se většinou skrývají pod nějakým z písmen E s číslem. Ta nejčastější vám pomůžeme rozšifrovat.
E 950 - acesulfam: syntetické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je dvě stě krát sladší než cukr, ale nemá žádnou kalorickou hodnotu. Za den byste na kilogram hmotnosti neměla sníst více než 15 mg.
E 951 - aspartam: syntetické sladidlo, zvýrazňovač chuti a důležitá součást bílkovin. Je dvě stě krát sladší než cukr, avšak nízkoenergetické. Nemocní fenylketonurií ho mohou jen ve velmi omezeném množství. Zdravým je doporučováno maximálně 40 mg na kilogram váhy.
E 952 - cyklamáty: syntetická sladidla, která jsou třicet až padesátkrát účinnější než cukr. Povolená dávka je jen 7 mg na kilogram tělesní hmotnosti. V USA jsou tato sladidla například vůbec zakázána kvůli výzkumům na zvířatech, které poukázaly na zvýšené riziko rakoviny močového měchýře, sníženou plodnost a buněčné změny. Pozdější evropské výzkumy však tyto výsledky nepotvrdily.
E 954 - sacharin: nejstarší a nejvíce používané náhradní syntetické sladidlo tři až pět set krát sladší než cukr. Má hořce kovovou pachuť, proto se většinou používá ve směsích s jinými sladidly. Denní povolená dávka je 5 mg na kilogram váhy. Některé starší pokusy prokázaly vliv na vznik rakoviny, novější studie to však zpochybňují. Přesto se časté používání sacharinu raději nedoporučuje.
E 957 - thaumatin: sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je až dva tisíce pět set krát sladší než cukr. Jediný gram této látky z keře africké rostliny katemf prý stačí k oslazení tuny vody! V našich výrobcích se však s thaumatinem nesetkáte.
E 420 - sorbitol: alkoholické sladidlo, zvlhčující látka a zahušťovadlo získané z řepného cukru nebo škrobu, energetickou hodnotu má stejnou jako cukr, ale sladí méně. Více než 20 g denně může mít i citlivých jedinců projímavé účinky.
E 421 - mannitol: alkoholické sladidlo získávané z řepného cukru, je špatně rozpustné, málo sladí a je hodně kalorické.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Čtyři dohody - 4. dohodaKde se berou biopotraviny a jak je poznáme?
Návod na šťastný život
Soumrak nad igelitkami
Vitaminizace potravin
Diskuze
Ze sladidel se taky nepřibere, pokud si člověk vybere to správné, já si třeba už nějakou dobu kupuju sladidlo SlaDIA, obsahuje stévii a sukralózu, sladím s ním jen v případě nutnosti, když mám chuť na něco sladkého, jinak sladké nejím a váhu se mi daří udržovat, nepřibírám :-)
15.01.2015 09:18