Čtenářský koutek
05.08.2009 - Iva Veselá
Co je to karnitin a jak funguje?
Od: RNDr.Petr Fořt, Ph.D. (odborný článek)
Expert na výživu
Karnitin je átka přirozeně přítomná v lidském organismu i v organismech vyšších živočichů. Původně byla isolována z masa, proto také dostala název karnitin /carnis - latinsky maso, latinsky "masožravci" jsou carnivora, to jen pro přiblížení názvu/. K je znám již od roku 1905, v čisté
formě byl isolován v roce 1940 a jeho zajímavé efekty popsány až v roce 1959. Tohoto roku byl popsán Fritzem jako látka, která podporuje jeden z velmi důležitých procesů přeměny látek v lidském organismu - tím je proces tvorby energie z tuků.
Jinak vyjádřeno, K je lopatou, pomocí níž organismus přikládá palivo - v tomto případě tuk, do kotle, kterým je malinká organela přítomná v buňce a která se nazývá mitochondrie. V ní probíhá oxidace ( "spalování" ) tuků. Když už hovoříme o datech - kupodivu od roku 1959, kdy byl
popsán účinek K se na něj nějak zapomnělo až do roku 1973, kdy byl popsán první případ pacienta, který neměl schopnost K sám tvořit.
Karnitin - chemická struktura
L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina - též se nazývá "kvartérní amoniová báze". Je podobný cholinu / to je důležité především pro ty, kdo vědí, co je cholin a jak je důležitý i ve vztahu k lecitinu a k jeho fyziologickým funkcím /. Řada odborníků označuje K
nesprávně za aminokyselinu. K v pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze "příbuzným". Jako takový se v žádném případě nepoužívá k tvorbě bílkovin. Z chemického ale především lékařského hlediska je velmi důležité, že K existuje ve dvou optických isomerech, tedy ve formě L- a D- . Je to podstatné dokonce zásadně, protože D-forma je nejenom neúčinná, ale již v relativně malém množství se považuje za toxickou. Není podstatné JAK vypadá molekula K, ale JAK FUNGUJE !
Jak se tvoří K v organismu a jak se využívá ze stravy:
Tvorba K (v jeho L-formě) vyžaduje hned několik základních látek :
- aminokyseliny - LYSIN a METHIONIN
- vitamíny - NIACIN, PYRIDOXIN, KYS.ASKORBOVOU
- minerály - ŽELEZO
Pouze aminikysliny lysin a methionin tvoří posléze stavební prvky molekuly K, ostatní látky jsou nutné jako ko-faktory. Zapojení vitamínů do tvorby K je na jedné straně vyjádřením složitosti a komplexnosti jeho tvorby, na druhé straně je školním příkladem funkce vitamínů. Chybí-li kterákoliv byť i ne přímo stavební součást K, produkce se zastaví a organizmus začne být závislý jen na jeho příjmu stravou. Přestože K je pouze v živočišných produktech, neznamená to, že je nezbytné jíst hojnost především jich! Pokud se umíte stravovat vegetariánsky, resp. lakto-ovo-vegetariánsky,
neměli byste mít aminokyselin lysin a methionin nedostatek. Také příjem kyseliny askorbové a dalších vitamínů je v tomto případě asi dostatečný a tudíž lze předpokládat dostatečnou endogenní syntézu. Vlastní tvorba je totiž pravděpodobně mnohem důležitější než příjem K stravou.
Alespoň tak tomu je u zvířat. K přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu
do buněk potřebuje prakticky jen energii a ionty sodíku. I když je to malá molekula, ztráty jsou minimální, protože ledviny ho prakticky kompletně vstřebávají zpět do krve. Tento proces je však přímo závislý na řadě faktorů :
složení stravy, věku, pohlaví, fyzické aktivitě, energetické bilanci, stresu (včetně např. zranění, operací).
POZOR - jedním z hlavních regulačních faktorů je aktivita štítné žlázy!
Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc.
Zdroj: ABCvyzivy.cz
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Cukr vs. sladidlaDr. Walker - Zářící zdraví
Sarkoidóza
Trochu jinak o chřipce - MUDr. Jan Šula
Živá voda