Články
26.11.2008 - Iva Veselá
Tempeh - jako maso nebo sýr
Chcete si připravit tempeh doma?
Na přípravu je potřeba 500 g BIO sójových bobů a ocet. Večer namočíme boby do vody a přilijeme trochu octa.
1) Ráno boby vaříme asi 20 minut též ve vodě s octem. Necháme vychladit a sloupneme z bobů slupky. Poté boby ještě dovaříme. Musíte si dávat pozor, aby se boby nerozvařily (to by nám pak nenarostla žádná kultura), ale i tak by měly být trochu tvrdší než kdybychom je měli jíst. Boby necháme okapat, smícháme v míse trochu kultury s moukou nebo škrobem a promícháme s vychladlými boby.
2) Tuto směs za tepla nasypeme do mikrotenových sáčků, zauzlujeme a vytvarujeme z nich 2 cm placky ve tvaru obdélníku. Vidličkou sáčky propíchneme, aby ke kultuře mohl vnikat vzduch. Sáčky uchováme nejlépe v termotašce a umístíme teplé místo s teplotou kolem 30 °C. Jestliže teplota bude příliš vysoká, probudí se k životu jiné nevábně vonící organismy a můžete se se svým dílem rozloučit.
3) Po 22 - 24h by se měl vytvořit ze směsi v balíčku bělavá kostka, která by se při pohnutí neměla rozpadnout. Jestliže necháte tempeh odpočívat déle, mohou se objevit černé fleky. Sice to nevadí, ale příště si dávejte pozor. Jestliže tempeh nepříjemně voní, raději ho nepoužívejte, za zkažení žaludku to nestojí.
4) Tempeh po vybalení z termotašky uložte hned do chladu, aby kultura nerostla dál.
Tak, vyrobili jste si plesnivou kostku, která vám nemusí hned padnout do oka. Tak proč ji teda jíst??
Zaprvé tato plíseň blahodárně působí na člověka a co se týče výživy, je nezávadná. Tempeh obsahuje vysoké množství bílkovin, železa, zinku a vitamínu B6. Vzhledem k jeho hutné konzistenci se podobá masu a oblíbí si ho i ti, kteří si den bez masa neumí představit. Tempeh je daleko zdravější náhrada masa sojovým masem než průmyslová sójová masa, granuláty apod. Ke všemu vás tempeh hodně zasytí, takže si nebudete stěžovat, že byste po zdravé stravě měli hlad.
Příprava
Tempeh můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete ho nakrájet na kostičky a osmažit na sucho nebo na troše oleje. Můžete ho podusit se zeleninou, přidat do rýže, těstovin, polévek, gulášů atd. Můžete si koupit tempeh buď přírodní, uzený nebo marinovaný.
Tempeh s rýží a zeleninou
olivový olej
zázvorový kořen
Shoyu omáčka
rýže natural (nebo jáhly)
čerstvá zelenina
Nejprve dáme vařit rýži. Nakrájený tempeh na kostky osmahneme na trošce oleje dozlatova (nebo grilujeme) a odložíme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečné mastnoty. Nastrouháme zázvorový kořen a vymačkáme šťávu, kterou smícháme s větším množstvím sójové omáčky. Jestliže se vám bude zdát směs moc slaná, přidejte vodu. Krátce uvaříme v páře listovou zeleninu a osolíme. Kostky tempehu namáčíme v omáčce a spolu se zeleninou podáváme s rýží.
Nutriční hodnoty - 100 g uvařeného tempehu
Kalorie: 157
Bílkoviny: 18,2 g
Sacharidy: 9,3 g
Tuky: 11,4 g
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pětiČtěte také:
ArtyčokyCuketa a celer pro zimní dny
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře
Med a jeho vliv na zdraví
Sója - zdravá výživa nebo hrozba zdraví?
Diskuze
Web: http://https://e-sunfood.cz/vyhledej?term=tempeh
Ráda bych Tempeh vyzkoušela, ale nevím, jaký vybrat. V nabídce e-shopu mají čerstvý, smažený nebo uzený. Poradíte, který je nejlepší pro někoho, kdo ho bude jíst poprvé?
04.02.2019 14:22Dobrý den Chtěl jsem se zeptat kolik asi vody a toho octu ... Je nutné používat kulturu Tempeh starter nebo to opravdu stačí takhle ? Děkuji
28.12.2014 01:53Tempeh
dá se objednat buď velmi levně ve velkém z Malajsije http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh_Starter/cat500674_423386.aspx ale trvá to tak měsíc než dorazí nebo u nás v ČR na http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/Syridla,a,kultury/Syrarske,kultury/Tempeh,starter.html tento obchod mám vyzkoušený a dodají tempeh bez problému hned. http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/Syridla,a,kultury/Syrarske,kultury/Tempeh,starter.html
11.05.2012 18:39tempeh
Mohu prosím vědět, kde se dá sehnat kultura na tempeh? děkuji Jana
03.03.2012 14:44