Články
08.12.2014 - Iva Veselá
Sladidlo panela - ochutnali jste už?
Nedávno mi klientka přinesla ukázat kakaový nápoj slazený panelou. Napadlo mne, že panelu jako sladidlo asi znát nebudete, proto vás s ní chci seznámit. Myslím, že mnozí jste již panelu ochutnali, akorát ji máte zažitou pod jiným názvem.
Co je panela
Panela se vyrábí ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizených stébel cukrové třtiny. Ta se šetrným způsobem vymačká (odšťavní). vysuší a následně lehce drtí. Je známá též jako rapadura nebo raspadura - takže teď asi možná zbystříte, protože rapadura už je známějším názvem. Panela trochu připomíná hnědý třtinový cukr.
Víte, že...?
Džus, který se vymačkává z třtinových lodyh, se nazývá guarapo.
Tip výživového poradce
Nezapomínejte, že stejně jako cukr i panela obsahuje kalorie. Rozdíl je v živinách, která panela neboli rapadura obsahuje. Narozdíl od bílého cukru si zachovává vysoké množství živin, které je přirozeně v třinové šťávě. Panela se většinou pěstuje v rámci ekologického zemědělství v Ekvádoru nebo Peru.
Panela - nutriční složení
- sacharóza (cca 80 %)
- glukóza, fruktóza
- vitaminy (B, C, D, E)
- minerály (vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan)
Panela v kuchyni
Panela má v kuchyni stejně široké využití jako jakékoliv jiné sladidlo.
- slazení nápojů, marmelád
- jídel, kaší
- při pečení
Osvěžující letní nápoj
Panelu můžete rozpustit ve studené vodě, s ledem a citrónem - vytvoříte tak rychle osvěžující nápoj.
Cena 500 g balení se pohybuje kolem 65-70 Kč.
Čím sladíte nejraději vy?
Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.86 bodů z pětiČtěte také:
10 nejzdravějšíh potravinČekanka na zlepšení trávení + 2 skvělé recepty
Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka
Švestičky umeboshi
Diskuze
Dobrý den, já sladím xylitolem a to z důvodu, že působí proti vzniku zubního kazu a dá se s ním i péct a vařit. Navíc se nahrazuje 1:1 (cukr:xylitol), takže ani není třeba měnit recepty. Má i spoustu jiných pozitivních účinků pro lidský organismus, více na stránkách http://www.brezovycukr.cz/pozitivni-ucinky-xylitolu/
03.03.2015 17:05sladím minimálně a to třtinovým cukrem,medem,vyzkouším stévii
08.12.2014 07:52