Články

 

08.12.2014 - Iva Veselá

Sladidlo panela - ochutnali jste už?

2596NjY.jpg

 

Nedávno mi klientka přinesla ukázat kakaový nápoj slazený panelou. Napadlo mne, že panelu jako sladidlo asi znát nebudete, proto vás s ní chci seznámit. Myslím, že mnozí jste již panelu ochutnali, akorát ji máte zažitou pod jiným názvem.

 

Co je panela

Panela se vyrábí ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizených stébel cukrové třtiny. Ta se šetrným způsobem vymačká (odšťavní). vysuší a následně lehce drtí. Je známá též jako rapadura nebo raspadura - takže teď asi možná zbystříte, protože rapadura už je známějším názvem. Panela trochu připomíná hnědý třtinový cukr.

 

Víte, že...?
Džus, který se vymačkává z třtinových lodyh, se nazývá guarapo.


2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Nezapomínejte, že stejně jako cukr i panela obsahuje kalorie. Rozdíl je v živinách, která panela neboli rapadura obsahuje. Narozdíl od bílého cukru si zachovává vysoké množství živin, které je přirozeně v třinové šťávě. Panela se většinou pěstuje v rámci ekologického zemědělství v Ekvádoru nebo Peru.

 

 

 

 

 

Panela - nutriční složení
  • sacharóza (cca 80 %)
  • glukóza, fruktóza
  • vitaminy (B, C, D, E)
  • minerály (vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan)
Panela v kuchyni

Panela má v kuchyni stejně široké využití jako jakékoliv jiné sladidlo.

  • slazení nápojů, marmelád
  • jídel, kaší
  • při pečení
Osvěžující letní nápoj

Panelu můžete rozpustit ve studené vodě, s ledem a citrónem - vytvoříte tak rychle osvěžující nápoj.

 

Cena 500 g balení se pohybuje kolem 65-70 Kč.

 

Čím sladíte nejraději vy?


Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.86 bodů z pěti


Čtěte také:

10 nejzdravějšíh potravin 
Čekanka na zlepšení trávení + 2 skvělé recepty 
Červená čočka - rychlovka při vaření luštěnin 
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka 
Švestičky umeboshi 


Diskuze

Xylitol

Dobrý den, já sladím xylitolem a to z důvodu, že působí proti vzniku zubního kazu a dá se s ním i péct a vařit. Navíc se nahrazuje 1:1 (cukr:xylitol), takže ani není třeba měnit recepty. Má i spoustu jiných pozitivních účinků pro lidský organismus, více na stránkách http://www.brezovycukr.cz/pozitivni-ucinky-xylitolu/

03.03.2015 17:05
Iva Klásková

sladím minimálně a to třtinovým cukrem,medem,vyzkouším stévii

08.12.2014 07:52
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny