Články
26.01.2012 - Iva Veselá
Poněkud zapomínaný špenát
Špenát patří mezi naše nejcennější zeleniny. Jeho přednostmi jsou vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost. Je oblíbenou zeleninou zahrádkářů. K přímé spotřebě se používá špenát sklizený v jarním a podzimním období, v létě se nepěstuje, protože vykvétá a hořkne. Špenát pochází z Íránu, Turkestánu a Afganistánu, kde byl vyšlechtěn pravděpodobně z planě rostoucího druhu.
Účinné látky
Špenát je nadprůměrně bohatý na růstový vitamin A (ve formě provitaminu karotenu), který mimo jiné chrání sliznice proti ničivým volným radikálům. Obsahuje směs vitaminů B (důležitých pro metabolismus sacharidů, dobré nervy, výkonný mozek). Významným je podíl biotinu (tzv. vitaminu krásy) a niacinu (B3 pro energii buněk, srdce a spánek). Obsahuje mnoho vitaminu C. Špenát je významným zdrojem draslíku, obsahuje ve vyvážené formě měď a železo. Vláknina špenátu čistí střeva.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Léčivé účinky
• chrání všechny sliznice v těle
• aktivuje metabolismus sacharidů
• uklidňuje nervy a posiluje mozek
• pečuje o zdravou a pružnou kůži, hezké vlasy a nehty
• podporuje činnost svalstva a srdce
• posiluje imunitní systém
• povzbuzuje tvorbu životodárných hormonů
• aktivuje stavbu kostí
• podporuje krvetvorbu
• odvodňuje tělo a pomáhá při odtučňovacích kúrách
• odstraňuje ochablost střev
Využití v kuchyni
Špenát musíme připravovat čerstvý, nezavadlý, nepomačkaný. Kořínky odstraníme a stonky oddělíme, špenát důkladně omyjeme a opereme pod tekoucí vodou. Vaříme jej krátce nepřikrytý v dostatečném množství osolené vody, scedíme,
drobně posekáme, umeleme nebo prolisujeme. Chuť zvýrazníme česnekem, kyselinu šťavelovou neutralizujeme přidáním
trochy mléka nebo smetany.
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Jak si vyrobit vlastní amasakéLupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře
Pohanka zahřeje i vyléčí
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny
Teff neboli milička
Diskuze
Web: http://www.pomaly-hrnec.eu
Dobrá příloha k rybě
Mám rád jen krátce spařený, solí a česnekem ochucený špenát jako jarní přílohu k rybě.
04.03.2013 11:17můj recept:špagety se špenátem a restvanými žampiony
Uvaříme špagety(v bio kvalitě nebo celozrnné)omáčka:zpěníme cibulku na másle,přidáme špenát(čerstvý nebo mražený),chvíli dusíme,přidáme smetanu,kvalitní plíšňový sýr(vynikající je rokfór ovčí)dle chuti(nivu nee)sůl,čerstvý mletý barevný pepř,pro chuť česnek,zahustíme trochou hladké mouky kterou rozkverláme v troše vody,povaříme, smícháme se špagetami(omáčky musí být dostatek!!aby vše po smíchání bylo mňatlavé a šťavnaté).Na máslo dáme čerstvé nakrájené žampiony, sůl,špetku vody a vydusíme.Žampionovou směs vmícháme do pokrmu nakonec nebo dáme na pokrm jako ozdobu navrch.Důležité je dělat žampiony zvlášť,chuť je výraznější a lepší, proto neduste nikdy dohromady žampiony se špenátem! Dokonalé chuťové zážitky všem přeje Iva
27.01.2012 16:28Čerstvý špenát jakmile mám možnost ho koupit, je nejlepší, jinak kupuji mražený listový špenát od Bonduelle, je výborný.
27.01.2012 16:12