Články

 

26.01.2012 - Iva Veselá

Poněkud zapomínaný špenát

1624NDk.jpg

 

Špenát patří mezi naše nejcennější zeleniny. Jeho přednostmi jsou vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost. Je oblíbenou zeleninou zahrádkářů. K přímé spotřebě se používá špenát sklizený v jarním a podzimním období, v létě se nepěstuje, protože vykvétá a hořkne. Špenát pochází z Íránu, Turkestánu a Afganistánu, kde byl vyšlechtěn pravděpodobně z planě rostoucího druhu.

 

Účinné látky

Špenát je nadprůměrně bohatý na růstový vitamin A (ve formě provitaminu karotenu), který mimo jiné chrání sliznice proti ničivým volným radikálům. Obsahuje směs vitaminů B (důležitých pro metabolismus sacharidů, dobré nervy, výkonný mozek). Významným je podíl biotinu (tzv. vitaminu krásy) a niacinu (B3 pro energii buněk, srdce a spánek). Obsahuje mnoho vitaminu C. Špenát je významným zdrojem draslíku, obsahuje ve vyvážené formě měď a železo. Vláknina špenátu čistí střeva.

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!

 

 

Léčivé účinky

• chrání všechny sliznice v těle

• aktivuje metabolismus sacharidů

• uklidňuje nervy a posiluje mozek

• pečuje o zdravou a pružnou kůži, hezké vlasy a nehty

• podporuje činnost svalstva a srdce

• posiluje imunitní systém

• povzbuzuje tvorbu životodárných hormonů

• aktivuje stavbu kostí

• podporuje krvetvorbu

• odvodňuje tělo a pomáhá při odtučňovacích kúrách

• odstraňuje ochablost střev

 

 

Využití v kuchyni

Špenát musíme připravovat čerstvý, nezavadlý, nepomačkaný. Kořínky odstraníme a stonky oddělíme, špenát důkladně omyjeme a opereme pod tekoucí vodou. Vaříme jej krátce nepřikrytý v dostatečném množství osolené vody, scedíme,

drobně posekáme, umeleme nebo prolisujeme. Chuť zvýrazníme česnekem, kyselinu šťavelovou neutralizujeme přidáním

trochy mléka nebo smetany.


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si vyrobit vlastní amasaké 
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře 
Pohanka zahřeje i vyléčí 
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny 
Teff neboli milička 


Diskuze

Pomaláč
Web: http://www.pomaly-hrnec.eu

Dobrá příloha k rybě

Mám rád jen krátce spařený, solí a česnekem ochucený špenát jako jarní přílohu k rybě.

04.03.2013 11:17
iva klásková

můj recept:špagety se špenátem a restvanými žampiony

Uvaříme špagety(v bio kvalitě nebo celozrnné)omáčka:zpěníme cibulku na másle,přidáme špenát(čerstvý nebo mražený),chvíli dusíme,přidáme smetanu,kvalitní plíšňový sýr(vynikající je rokfór ovčí)dle chuti(nivu nee)sůl,čerstvý mletý barevný pepř,pro chuť česnek,zahustíme trochou hladké mouky kterou rozkverláme v troše vody,povaříme, smícháme se špagetami(omáčky musí být dostatek!!aby vše po smíchání bylo mňatlavé a šťavnaté).Na máslo dáme čerstvé nakrájené žampiony, sůl,špetku vody a vydusíme.Žampionovou směs vmícháme do pokrmu nakonec nebo dáme na pokrm jako ozdobu navrch.Důležité je dělat žampiony zvlášť,chuť je výraznější a lepší, proto neduste nikdy dohromady žampiony se špenátem! Dokonalé chuťové zážitky všem přeje Iva

27.01.2012 16:28
iva klásková

Čerstvý špenát jakmile mám možnost ho koupit, je nejlepší, jinak kupuji mražený listový špenát od Bonduelle, je výborný.

27.01.2012 16:12
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny