Články
27.10.2010 - Iva Veselá
Javorový sirup
Přemýšleli jste někdy o tom, že je bílý rafinovaný cukr, který používáte, nezdravý? Asi ano, ale už jste ho nahradili jiným sladidlem? Mám pro vás tip - nezdravý bílý cukr raději vyměňte za zdravý a přírodní javorový sirup. Je to přímo dáreček od matičky přírody s originální chutí. Toto zcela čistě přírodní sladidlo je výborným pomocníkem ve zdravém jídelníčku.
Takto se sirup získává - přímo z mízy javoru.
Javorový sirup je zcela přírodní produkt, který se získává z horké, koncentrované, čisté javorové mízy. Čistý javorový sirup obsahuje vysoké množství složek potřebných pro lidský organismus.
Druhy sirupů
Vybrat si můžete z řady sirupů. Ať už normálního sirupu nebo ochuceného. Liší se také sladkost sirupů podle toho, kolik obsahuje glukózy (méně sladká) nebo fruktózy, která je nejsladší. Čím dražší sirup si koupíte, tím uděláte lépe. Nekupujte žádné levné „podfuky“. Čím je sirup světlejší, tím je vůně i chuť méně intenzivní, a tím je sirup luxusnější i dražší. Na sirupu najdete písmenka A, B, C, D. Písmeno A je právě ten nejdražší, C je oblíben v Evropě a tmavý sirup D je vhodný třeba pro pečení.
Co zdravého obsahuje?
- vápník, draslík
- mangan, horčík, železo
- vitamín D (tělo ho přijímá pouze ze stravy)
- vitamíny A, B2, B5, B6,
- niacin, biotin, kyselina listová
- velké množství aminokyselin
Výborné účinky
Javorový sirup obsahuje takový druh cukru, který se hned nevstřebává jako obyčejný bílý rafinovaný cukr. Tento cukr se vstřebává střevními stěnami, takže tělo si může odebrat tolik, kolik potřebuje.
- nenarušuje slinivku břišní (díky bílému cukru se zvyšuje hladina inzulínu a může vzniknout cukrovka)
Použití
Při vaření nebo pečení nahraďte 3 díly sirupu za 4 díly bílého cukru.
- lívance, palačinky
- zákusky, dortíky, cukrovinky
- rýžový nákyp
- cereálie
- bílý jogurt
- ovocné a zmrzlinové poháry
- buchty, koláčem
- mléčné koktejly
- sladké brambory
- stolní použití
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.86 bodů z pětiČtěte také:
Jáhly - loupané prosoKdyž si dám ovsa, budu skákat hopsa
Schizandra (klanopraška) - nejcennější bylina!
Tekuté vaječné bílky - dopřejte si dávku kvalitních bílkovin
Zelí jako lék