Články

 

13.01.2009 - Iva Veselá

Dej si více brokolice

 

Hrůzu nahánějící slovo - rakovina. Jak jí můžeme předejít? Odpověď je brokolice. Brokolice totiž prokazatelně chrání nejen před rakovinou plic. Jíst by ji tedy měli především kuřáci, a to i bývalí.

"Účinnou látkou proti rakovině je v tomto případě látka isothiokyanát," vysvětluje šéf výzkumu z amerického Roswell Park Cancer Institute. Bylo sledovánol 948 pacientů s rakovinou plic a 1743 zdravých lidí a zjišťovalo se, jaké jsou jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že u kuřáků a především u bývalých kuřáků byla konzumace brukvovité zeleniny přímo spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny.

 

O brokolici a přátelích

Brokolice patří do čeledi brukvovitých stejně jako květák, zelí hlávkové, čínské nebo pekingské, kapusta a kedluben. S největší pravděpodobností k nám dorazila z Apeninského poloostrova.

Podobné účinky jako brokolice má například i kapusta, květák, zelí, řepa, řeřicha a křen. Brokolice si však v posledních letech po zásluze získala pověst královny vší zeleniny a téměř zázračné superpotraviny.

 

Snězte si zelenou královnu

Brokolice je velmi prospěšná pro náš organismus, jelikož obsahuje spoustu posilujících látek. Většina z nás jí už měla možnost ochutnat a u někoho se bez problémů stala výbornou lahůdkou. V kuchyních se objevuje čím dál více. Ovšem někdo této zelenině neholduje, bývají to nejvíce dět a mužii, kteří když vidí zelenou barvu jídla, odvracejí oči pryč.

 

Výhoda je v přípravě

Není nic jednoduššího než připravit brokolici. Nakrájíme růžičky, napaříme v páře a za pár minut máme hotovo. Už lidskému oku musí tato krásná barva lahodit. Můžeme jí použít jako zeleninouvou ozdobu talíře nebo přímo jako přílohu (při redukci váhy). Stačí 1 - 2 porce této zeleniny týdně a výrazně tak zabráníte vzniku rakoviny.

 

 

Účinky brokolice

- působí proti rakovině prostaty a močového měchýře

- proti různým druhům nádorů

- zastavuje zhoubné bujení

 

Obsahuje:

- vysoký podíl vitamínů (A, C, E, K betakaroten)

- minerály (draslík, vápník, hořčík, železo, síra, fosfor)

- antioxidanty (ničí volné radikály v těle)

- vláknina

- kyselina listová (důležitá před otěhotnění a během těhotenství)

 

 

Pozor na přípravu a výběr brokolice

- čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje

- při výběru dbejte na to, aby růžičky nebyly povadlé ani nažloutlé
- pozor! Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře
- varování - lidé užívající léky pro zředění krve by se měli vyvarovat větší spotřeby brokolice, mohl by se narušit účinek těchto léků


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Acai berry - král antioxidantů 
Hannasaki - čaj s nevšedními vlastnostmi 
Ovoce - vyberte si své favority 
Sezamová pasta Tahini - doplňte tělu vápník 
Sušená syrovátka - vynikající! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny