Články
13.01.2009 - Iva Veselá
Dej si více brokolice
Hrůzu nahánějící slovo - rakovina. Jak jí můžeme předejít? Odpověď je brokolice. Brokolice totiž prokazatelně chrání nejen před rakovinou plic. Jíst by ji tedy měli především kuřáci, a to i bývalí.
"Účinnou látkou proti rakovině je v tomto případě látka isothiokyanát," vysvětluje šéf výzkumu z amerického Roswell Park Cancer Institute. Bylo sledovánol 948 pacientů s rakovinou plic a 1743 zdravých lidí a zjišťovalo se, jaké jsou jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že u kuřáků a především u bývalých kuřáků byla konzumace brukvovité zeleniny přímo spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny.
O brokolici a přátelích
Brokolice patří do čeledi brukvovitých stejně jako květák, zelí hlávkové, čínské nebo pekingské, kapusta a kedluben. S největší pravděpodobností k nám dorazila z Apeninského poloostrova.
Podobné účinky jako brokolice má například i kapusta, květák, zelí, řepa, řeřicha a křen. Brokolice si však v posledních letech po zásluze získala pověst královny vší zeleniny a téměř zázračné superpotraviny.
Snězte si zelenou královnu
Brokolice je velmi prospěšná pro náš organismus, jelikož obsahuje spoustu posilujících látek. Většina z nás jí už měla možnost ochutnat a u někoho se bez problémů stala výbornou lahůdkou. V kuchyních se objevuje čím dál více. Ovšem někdo této zelenině neholduje, bývají to nejvíce dět a mužii, kteří když vidí zelenou barvu jídla, odvracejí oči pryč.
Výhoda je v přípravě
Není nic jednoduššího než připravit brokolici. Nakrájíme růžičky, napaříme v páře a za pár minut máme hotovo. Už lidskému oku musí tato krásná barva lahodit. Můžeme jí použít jako zeleninouvou ozdobu talíře nebo přímo jako přílohu (při redukci váhy). Stačí 1 - 2 porce této zeleniny týdně a výrazně tak zabráníte vzniku rakoviny.
Účinky brokolice
- působí proti rakovině prostaty a močového měchýře
- proti různým druhům nádorů
- zastavuje zhoubné bujení
Obsahuje:
- vysoký podíl vitamínů (A, C, E, K betakaroten)
- minerály (draslík, vápník, hořčík, železo, síra, fosfor)
- antioxidanty (ničí volné radikály v těle)
- vláknina
- kyselina listová (důležitá před otěhotnění a během těhotenství)
Pozor na přípravu a výběr brokolice
- čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje
- při výběru dbejte na to, aby růžičky nebyly povadlé ani nažloutlé
- pozor! Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře
- varování - lidé užívající léky pro zředění krve by se měli vyvarovat větší spotřeby brokolice, mohl by se narušit účinek těchto léků
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Acai berry - král antioxidantůHannasaki - čaj s nevšedními vlastnostmi
Ovoce - vyberte si své favority
Sezamová pasta Tahini - doplňte tělu vápník
Sušená syrovátka - vynikající!