Články
01.12.2008 - Iva Veselá
Fazole adzuki
Omrzely vás běžné fazole? Chcete si obohatit a vylepšit jídelníček? Zkuste tedy fazole adzuki a budete mile překvapeni. Nejen, že skvěle chutnají, ale můžete je připravit jak na slano, tak i na sladko. Fazole adzuki jsou nazývány královnou fazolí. Tyto fazole jsou malé, tmavě červené barvy. V Japonsku jsou společně se sójou velmi oblíbenými a důležitými luštěninami. Pěstují se převážně v Číně, USA a Itálii.
Chuťově jsou mírně nasládlé s výraznou chutí. Je ceněna pro její výživovou hodnotu.
Použití
Jelikož adzuki fazole mají stejnou dobu přípravy jako rýže, jsou proto v Japonsku obvykle vařeny se sladkou rýží. Tento pokrm se nazývá „Adzuki-mochi“. Můžete je použít na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů, salátů nebo nádivek. Tuto luštěninu můžete zakoupit i v podobě mouky, polévek a pokrmů z rýže. Velmi oblíbeným pokrmem jsou fazole dochucené rozinkami a podle receptů si můžete připravit skvělý dezert.
Fazole a zdraví
Obecně fazole a jiné luštěniny nejsou lehce stravitelné. Fazole adzuki jsou lépe stravitelné a ke všemu mají pozitivní vliv a činnost ledvin. Jestliže se zajímáte o čínskou medicínu a výživu, adzuki fazole mají význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Fazole zesilují jangový charakter výživy. V čínsko-japonské medicíně jsou ledviny považovány za centrum životní energie, což z ní dělá nezbytnou potravinou prakticky pro každého z nás, kteří máme namáhavý a vyčerpávající životní styl.
Nutriční hodnoty (100 g):
Kalorie: 340,4
Bílkoviny: 21 g
Sacharidy: 60 g
Tuky: 1,4 g
Pikantní fazolový hamburger
1 šálek vařených adzuki fazolí
1 šálek vařených ledvinových fazolí
1 malá cibule
1 rajče
½ ČL mletého pepře
2 stroužky česneku
sůl, pepř
5 plátků celozrnného chleba (rozdrobený)
1 ČL chilli
2 PL olivového oleje
1 vejce
½ ČL bazalky
Cibuli nakrájejte najemno a s lisovaným česnekem a pepřem zlehka smažíme asi 5 minut. Přidáme chilli a smažíme další 2 minuty. Přidáme fazole, vejce, nakrájené rajče, sůl, pepř, bazalku a polovinu drobků chleba. Vše smícháme se smaženou směsí. Tvarujeme ze směsi placičky. Můžeme obalit ve strouhance (můžeme použít i hrašku - obalovací luštěninová směs). Smažíme na pánvi z obou stran na troše olivového oleje. Placičky můžete jíst se zeleninovým salátem, sojanézou, kečupem nebo sýrem. Můžete si je vložit do celozrnné housky a připravit si vlastní hamburger.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Bulgur - recepty na známé Tabouli a PilafČervená čočka - rychlovka při vaření luštěnin
Lněné semínko pod lupou
Sója a obsah esenciálních aminokyselin
Tofu
Diskuze
Adzuki
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s nutriční hodnotou vařených adzuki? Pokud uvařím 100g adzuki,je energetická hodnota stejná jako na 100g nevařených? Vařením se objem cca ztrojnásobí..Předem děkuji. Martina
06.07.2010 13:14