Články
28.12.2011 - Iva Veselá
Jak na majonézu z tofu?
Čtenáři i klienti se mne často ptají, jestli je možné nahradit jejich dříve oblíbenou majonézu za zdravější alternativu. Určitě je to možné i zdravou cestou. Například značka Hellmans již nabízí majonézu ve variantě light, ale přesto obsahuje na můj vkus vysoké procento tuků.
V obchodech zdravé výživy můžete najít tzv. sojanézu nebo tofunézu, což je majonéza v rostlinné variantě připravena ze sojových bobů. Kalorická hodnota těchto produtků je sice o polovinu nižší, než u majonézy light, a téměř o 2/3 nižší než u klasické majonézy, ale stále je to poměrně kalorická bomba.
ČTĚTE TAKÉ: Příprava domácího sojového tvarohu (tofu) >>
ČTĚTE TAKÉ: Sojanéza, tofunéza jsou lepší než majonéza >>
Výhoda domácí majonézy z tofu
- čerstvost
- nižší energetická hodnota
- nulový příjem cholesterolu
- na 100 g obsahuje o polovinu méně tuků než prodávané tofu majonézy
- domácí příprava je levnější
- v neposlední řadě víte, co jíte
Jak připravit domácí majonézu z tofu
Ingredience:
250 g tofu
1 šálek vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
sůl
Postup:
V osolené vodě povaříme pět minut tofu pokrájené na kostičky. Pak ho rozmixujeme i s vodou, olejem a citronovou šťávou. Podle toho jak ji chceme řídkou ještě dále přiléváme vodu. Pro ochucení lze také přidat hořčici a sterilovanou okurku - jednoduše tak můžeme připravit dietní tatarskou omáčku.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
(Image)
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Chutné avokádo a nejen do kuchyně!Netvařte se kysele, jezte...
Potraviny, u kterých platíme za marketing
Římský hrnec pro jiné vaření
Vlastnosti jehněčího a hovězího masa
Diskuze
Web: http://dobreazdrave.cz
Kdo si přečetl složení prodávané majolenky, tak honem rychle hledá něco jiného, co krom chuti dá jídlu i něco navíc.
02.12.2012 12:11