Články
14.12.2014 - Iva Veselá
Zdravé vánoční pečení
Spousta mouky, másla, cukru, ořechů, kokosových olejů a čokolády. Ať už je hořká, bílá nebo mléčná, kalorií přijmeme požehnaně. Mám pro vás tipy na náhrady cukru a tuku za zdravější varianty. Zkuste letos změnu!
1. Celozrnná mouka na místo bílé
Bílá mouka neobsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a organismus mírně překyselí. Můžete cítit pálení žáhy a zhoršení trávení. Proto je lepší bílou mouku nahradit celozrnnou (špaldová, pohanková, grahamová nebo pšeničná celozrnná).
2. Náhrada bílého cukru
Často se bílý cukr nahrazuje třtinovým cukrem nebo přírodními sladidly, ale jejich množství v receptech bývá úplně stejné. Kalorie jsou stejné, glykemický index vysoký a přitom je recept vydávaný jako zdravý. Prvním krokem je tedy výběr vhodnějšího sladidla. Mohou to být přírodní sirupy (javorový, agávový, datlový, sladěnka) a ovoce – rozmixované čerstvé nebo namočené sušené ovoce. Vše ale stále obsahuje kalorie, jednoduché „cukry“ a mají vysoký glykemický index. Šetrnější variantou je doslazení stévií - přírodní a zároveň nekalorické sladidlo.
3. Zdravá náhrada másla
Kolikrát vidím nadpis „zdravé cukroví“ a je v něm pořád spoustu másla. Tím i nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Náhrada másla například za rostlinné oleje, ghí nebo ořechové pasty jsou sice zdravější variantou, ale ať už máslo nebo olej – kalorie jako kalorie. Zkuste tedy množství tuků celkově snížit. Uvidíte, že výsledek bude téměř k nerozeznání. Aby těsto nebylo tolik suché, přidávám trochu tekutého sirupu nebo pár lžic vody.
4. Náhrada tučných krémů
Místo těžce stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste krémy z tofu, ořechů (arašídové nebo mandlové máslo), sušeného ovoce nebo džemů s nižším obsahem cukru. Krémy můžete dosladit jen stévií nebo pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Nic více opravdu není třeba.
Stáhněte si zdarma Zdravé vánoční recepty!
5. Náhrada kypřidel s fosfáty
Běžný kypřící prášek obsahuje fosfáty, které podporují vylučování vápníku z organismu. Vhodnou náhradou jsou kypřidla bez fosfátů (vinný kámen, jedlá soda).
6. Neobalujte cukroví v dalším cukru
Namísto obalování cukroví v moučkovém cukru používejte sušené mléko nebo sušené rostlinné nápoje. Cukroví dodají jemně sladkou chuť a přitom nebude tak kalorické. Můžete jimi posypávat také vánočky, štoly nebo linecké.
7. Zdravá náhrada vajec
Někdy vejce nahradit nejde, pokud chcete dosáhnout určité struktury cukroví. Pokud je ale v receptu několik vajec, tak už vždycky začínám nahrazovat mými tajnými fígly. Vejce jde nahradit Vajahitem (rostlinná náhrada vajec) – koupíte ve zdravé výživě, anebo sójovou mouku (používám odtučněnou). Mouku pak můžete používat i do dalších druhů cukroví. Další variantou jsou lněná a chia semínka anebo vláknina psyllium. Mají schopnost vázat vodu a vytvořit celistvou pevnou strukturu těsta. Díky těmto náhradám ušetříte cholesterol i přebytečné kalorie.
8. Sušené a kandované ovoce
Sušené ovoce kupujte takové, aby neobsahovalo oxid siřičitý (E220) a přidaný cukr. Oxid siřičitý sice dokáže zachovat původní barvu ovoce tím, že zabrání přirozenému hnědnutí, ale u citlivějších jedinců může vyvolat bolesti hlavy, nevolnost, průjmy nebo v extrémních případech i žlučníkové záchvaty.
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Fakta o celozrnné mouceJak na domácí přípravu sushi
Jak se zbavit molů
Léčivé obklady a náplasti...skoro k snědku
Tipy a rady k výběru pečiva