Články
19.01.2009 - Iva Veselá
Jak naklíčit mungo fazole?
Také jste někdy v supermarketech docela s nedůvěrou pohlíželi na misky s naklíčeným čímsi? Určitě jste i četli články o tom, jak jsou tyto klíčky prospěšné, ale ke koupi vás to asi nezlákalo. Je to velká škoda, že jste ještě neměli možnost ochutnat naklíčené mungo, byli byste opravdu mile překvapeni . Chutná výborně a svou chutí hodně připomíná čerstvý mladý hrášek.
Něco málo o mungu
Mungo jsou malé zelené fazole, které mají svůj původ v Indii. Postupně se rozšířily na východ, do střední Asie a nakonec i do Evropy. Mají specifické, zajímavé aroma, po naklíčení chutnají jako hrášek. Z nutričního hlediska jsou velmi významné pro svůj vysoký podíl vitamínů a proteinů. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Příprava
Zkuste si ke svému prvnímu pokusu o klíčení koupit bio mungo fazole. Kupte si záměrně v prodejně zdravé výživy bio mungo, které je bez chemického ošetření. Propláchněte je a minimálně 12 hodin namočte do vody. Poté necháme fazolky klíčit ve vodě v nakličovací nádobě. Nádoba může být z umělé hmoty či keramiky, můžete použít misku, hluboký talíř, sklenici, PET láhev nebo nádobu se zeminou. Výběr nádoby na klíčení závisí na druhu rostlinky, protože každé semeno má jiné nároky. Alespoň 2x denně vodu proplachujte. Za 3-5 dnů vám mungo krásně naklíčí.
Co s klíčky
Nabídněte naklíčené mungo k ochutnání rodině a jestli mají rádi čerstvý hrášek, tak jim tato dobrůtka zachutná určitě. Čerstvé klíčky a výhonky jsou především zdrojem vitamínů, minerálních látek, enzymů a aminokyselin. Naklíčené mungo můžete chrupkat jen tak samotné nebo ho přidat do jídel. Ale pozor, tepelnou úpravou můžete zničit cenné látky, protože je nejlepší jíst klíčky samotné nebo použít do studených jídel. Pokud si ho chcete přidat do jídel, můžete například do číny, do zapečených pokrmů, polévek, do salátů, na chléb s pomazánkou nebo máslem. Také je výborný, když klíčky přimícháte do kuskusu, bulguru nebo rizota. Možná vám opravdu nejvíce zachutná samotné a na vaření nic nezůstane.
Doporučené množství
Avšak nic se nemá přehánět, ani naklíčeného munga by se nemělo sníst více než jedna velká hrst denně.
Poznámka k namáčení
Např. obiloviny namáčíme 6-12 hodin (poměr semen a vody je 1:3), luštěniny 12-15 hodin (poměr semen a vody 1:4), malá semínka stačí namáčet na 4-6 hodin.
Hodnocení článku
Hodnotilo 45 čtenářů průměrem 4.11 bodů z pětiČtěte také:
Dopolední svačinka s řepou pro zahřátíJak obelstít hlad a chuť v kanceláři
Jak si doma připravit ghí
Jak vyzrát na chutě na sladké
Tipy na recepty z červené řepy
Diskuze
Web: http://www.prirodnijidlo.cz
Kdo by chtěl levně nakupovat semínka na klíčení a klíčící biomisku, tak může na www.prirodnijidlo.cz
27.12.2021 20:27Web: http://https://www.testy-spotrebicu.cz/
RE: Domácí mungo fazole
Moc děkuji za typ. Už klíčí. :-)
14.06.2021 09:21Web: http://https://www.atlaso.cz/zdravi/
Domácí mungo fazole
Domácí mungo fazole jsou skvělé, doporučuji vyzkoušet :)
20.05.2021 09:55Web: http://https://komparito.cz/
Phad Thai je moje oblíbené!
13.04.2021 17:03Web: http://https://www.recenzetesty.cz/
Děkuji za návod
Moc díky za jasný a pěkný návod, určitě zkusíme :).
01.06.2021 17:18Web: http://rankito.cz
Mungo miluju
Mungo klíčky miluju, dávám je hodně do salátů ale nejradši je mám v Phad Thai. Někdo je tam nedává, spíše většina ale mě tam pasují.
27.08.2019 15:31V lednici a bez vzduchu Ti nic nenaklíčí . Takže mungo či jiné obiloviny nakličujeme při pokojové teplotě.
24.05.2016 11:19obrázky
Máš to moc pěkné ale mohla bys přidat obrázek vyklíčené mungo fazole. Já si mungo pěstuji v misce bez zeminy a jen ve vodě a vyklíčí mi to vždy za 3-4 dny. Zemina vůbec není potřeba a jíst se může až mu pukne slupka a vyklíčí klíček. Já bych měla dotaz. Vážně se může mungo pěstovat v lednici? Je to napsáno v diskuzi a já nevím jestli tomu mám věřit.
26.03.2015 19:27Web: http://NNBXYDserraetsurbcvzukfhnv
fůjl§-m,.m,nmbnvbcvyx
chjkb,nmbnvbvvvvvcghghjknjbhvgcfdsdfzguhgjbvcfgvhjbhbvdrtzujnbvdfghjnbvcxfghjkjnbvcvmnbvcxdftzhbvfghjbvcdrtzujhvdrtzhvcxsertgvcxsertzhbvcdrtzujnbvcftgvc
28.03.2015 12:54Moje fazolky jsou jen obycejne z Tesca nejake levne Namocene byly pres noc a ted lezi v cedniku cely den a uz krasne vidim vylezat ty klicky .. :)Uz sem nevydrzela a chutnala je a jsou moc dobre jak hrasek krizeny s fazoli, az je mi lito ze sem rovnou nenamocila cely sacek !
16.06.2014 18:40Vše se to děje v lednici nebo pokojové teplotě??děkuji za odpověď
25.02.2014 14:59malé děti a mungo
Mojí 1,5 leté dcerce taky naklíčené mungo moc chutná a nejreději ho jí jen tak samotné. Když ho přidám na talíř k hlavnímu jídlu, tak ho sní nejdřív.
01.03.2011 13:08Já fazolky dala do vody jen na 4h, pak je nechala na talíři s trochou vody na dně a přes noc se mi udělaly klíčky :)
13.07.2010 14:39klíčení
Navíc samotné nenaklíčené obiloviny a luštěniny jsou v podstatě \"mrtvé\". Klíčením se v nich nastartují enzymatické procesy a tím je oživíme. Takového množství aktivních enzymů vařená fazole ani v nejmenším neobsahuje.
22.09.2009 07:43pro magdu
Jasně ;) Určitě se po nich neotrávíš :)
07.06.2009 14:19Rada
Prosím vás, opravdu se mohou jíst tyto fazolky SYROVÉ? Pořád se mi to nezdá, vždyť obyčejné syrové fazole jsou jedovaté! U těchto to tak není?
07.06.2009 14:05fazole
Jsem ráda, že jste popsala nakličování - já fazolky mungo znám již dělší dobu a jsou období, zvláště v předjaří, kdy je méně ovoce a zelenina již ztrácí svou hodnotu - kdy mám tyto fazolky vždy po ruce, většinou mám 3 misky v různé fázi klíčení - bobtnající - pukající a pak ještě klíčící - ale to je právě to na co se zapomnělo - co byla taková staročeská pučálka - naklíčený hrách a zřejmě i jiné druhy obilí, dnes objevované - proso , pohanka, řeřicha aj. - dají se dát do všecho - přidat do salátů, těstovin ,rizota, do omelet, nákypů a jak říkají tvé děti jen tak uzobávat -
07.06.2009 14:03