Články
03.05.2013 - Iva Veselá
Pickles - kvašená zelenina
(foto)
Pickles je kvašená zelenina, která bývá velmi často součástí makrobiotické výživy. Má již tisíciletou tradici. Pickles slouží jako doplněk k různým pokrmům, jelikož podporují chuť k jídlu a napomáhá trávení. Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, meruňky, švestky, ředkvičky, tuřín, ředkev, losos, sledi nebo sardinky. V obchodech se zdravou výživou většinou najdete klasické pickles se základem ze zelí, cibule a mrkve.
Jin a jang
Jestli něco málo víte o energiích jin a jang, tak i u pickles působí tyto dvě složky. Jangová složka je zde v zastoupení soli. Jelikož tato zelenina může kvasit dlouho (zpravidla to bývá týdny až měsíce), je tedy více jang. V opačném případě krátkodobě kvašená zelenina je více jin. Jangové pickles se spíše hodí konzumovat v zimním období, zatímco krátkodobě kvašenou zeleninu je vhodné konzumovat v letních měsících.
Vidíte tedy, že se tato zelenina dá konzumovat po celý rok. Záleží na uskladnění a způsobu kvašení.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Léčebné účinky pickles
- podporuje chutě k jídlu
- při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
- vytváří zdravou střevní mikroflóru
- zdroj minerálů
- posiluje krev imunitu
- nadrobno nakrájená zelenina = více jin, kusy zeleniny = jang
Tipy
Jangové pickles
Tímto způsobem připravíte kvašené zelí s jangovou energií. Zelí smícháme se solí, můžeme přidat kmín, cibulku a dobře promícháme. Dále navrch položíme talíř s těžkým závažím. Nádobu se zelím umístíme do chladného místa a necháme kvasit několik měsíců. Dávejte pozor na příliš ledová místa, protože voda v zelí stoupat přestane.
Jinové pickles
Zde nepoužíváme zelí, ale oschlou zeleninu, kterou nakrájíme na kusy a dáme do sklenic. Můžeme k ní přidat různá koření a bylinky (česnek, bobkový list, hořčičné semínko, kopr…) nebo i řasu kombu. Zeleninu zalijeme studeným lákem (1 litry vody svaříme se lžičkou soli nebo shoyu) až po okraj zeleniny. Zde je rozdíl v tom, že nádoby přikryjeme bavlněnou látkou, aby mohl pronikat vzduch. Necháme kvasit při pokojové teplotě max. 5 dní. Zeleninu potom přemístíme do ledničky.
V prodejnách zdravé výživy můžete také zakoupit Pickles (Sunfood) 200 g - zelí, cibule, mrkev.
Hodnocení článku
Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 3.78 bodů z pětiČtěte také:
Specifická výživa seniorůVegetariánství a nedostatek živin
Výživa a imunitní systém
Výživa proti rakovině
Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě
Diskuze
B12 v pickles
při kvašení (tzn přírodní fermentaci) dochází ke vzniku vitamínu B12, což je velmi zásadní fakt - proto naši předkové netrpěli nedostatkem tohoto vitamínu, jelikož kvašenou zeleninu (kvasili i luštěniny) měli ve svém jídelníčku zastoupenu velmi bohatě
18.06.2012 20:24