Články
26.11.2008 - Iva Veselá
Vitamín K
Proč ho potřebujeme?
Vitamin K je využit k tomu, aby tělo produkovalo různé druhy proteinů. Některé z nich jsou použity k vytvoření faktoru, který umožňuje srážlivost krve – rozhoduje o zastavení krvácení při pořezání nebo slouží ke správnému hojení ran. Díky vitaminu K si tělo udržuje zdravé kosti a správně průchozí tepny. Vitamin K dovoluje proteinům tzv. osteokalcinům, vázat vápník v kostech. Zabraňuje kornatění tepen, a tím i následnému infarktu.
Kolik ho potřebujeme
Doporučený příjem vitaminu K je pro ženy 90 μg a pro muže 120 μg. Dávkování je závislé na individuální úrovni normální srážlivosti krve, ale momentálně nejsou žádné podklady, které by přesně říkali, jakou optimální denní dávku by měl člověk užívat.
Naštěstí není moc běžné, že by někdo trpěl nedostatkem tohoto vitaminu. Základním zdrojem vitaminu K je tmavě zelená zelenina, která je zdravá z více důvodů. Například v průběhu 10 let studování 72000 žen vědci zjistili, že kdo konzumoval nejvíce zeleniny obsahující vitamin K, měl o 30% menší pravděpodobnost zlomeniny kyčle než ti, kteří ho konzumovali méně. Zda-li je to zásluhou vitaminu nebo jiných živin v jídle není přesně známo. Ale v roce 2002 při malé studii na Zdravotnické škole v Osace, vědci objevili, že doplňky s vitaminem D a K zvyšují odolnost kostí během ženské menopauzy.
Kde ho získáme
Především všechny druhy listnaté zeleniny, špenát, kapusta a zelený salát jsou bohatými zdroji vitaminu. Dá se říci, že čím je zelenina zelenějším, tím více vitaminu K obsahuje. Například špenát obsahuje spoustu tohoto vitaminu, ale například ledový salát o hodně méně. Vitamin K je překvapivě obsažen i v mnoha rostlinných olejích, včetně sójového a olivového.
Zdroje vitamínu
Kapusta vařená (1/2 šálku) 531 mg
Špenát, syrový (1 šálek) – 145 mg
Brokolice vařená (5 růžiček) – 104 mg
Chřest vařený (1/2 šálku) – 68 mg
Hlávkový salát (1 šálek) – 57 mg
Sójový olej (1 PL) – 27 mg
Rajče čerstvé (1 střední) – 7 mg
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.5 bodů z pětiČtěte také:
Bílkoviny pod lupouChróm a vlčí hlady
Modifikované škroby
Seznamka s vitamíny
Ztráty vitamínů v potravinách
Diskuze
Co jíst při užívání Warfarinu
Dobrý den ,mám plicní embolii a užívám Warfarin,ale není mě jasné co můžu jíst.Vím že nesmím zelený-okurky,papriky,špenát,kapusta.Potom už každej tvrdí něco jiného.Že nesmím mátu,meduňku,rajčata,papriky,angrešt a vlastně žádnou zeleninu a ovoce.Co je prosím prandou? Děkuji za odpověď Dáša
05.04.2013 17:19