Články
15.09.2009 - Iva Veselá
Polotovary z rychlého občerstvení
Jídelníček složený pouze z konzervovaných, mražených, instantních a jiných polotovarů není rozhodně nejzdravější. Polotovary jsou vyrobeny tak, aby šetřili čas v kuchyni, ale z hlediska výživy jsou často nedostačující. Každým dalším ohřevem ztrácí potravina část vitamínů a minerálních látek. Polotovary z rychlého občerstvení často obsahují také větší množství cukru, soli a tuku než většina běžně upravovaných potravin. Další nevýhodou těchto polotovarů je, že za jednoduchost a jejich rychlou přípravu musíme často utratit nekřesťanské peníze, a přitom za tu cenu připravíme doma jídlo pro celou rodinu a to v mnohem zdravější formě.
Rychlá občerstvení
Ve "Fast foodech" se připravují jídla k okamžité spotřebě, ať už teplé, jako je hamburger a hranolky, nebo studené, jako je salátová mísa s dressingem a různé sladkosti. Jídlo v dnešních "Fast foodech" je mnohem kvalitnější, než před 5 lety, ale i přesto však typická porce cheesburgeru s hranolkama dá dohromady s velkou coca-coloui kolem 1200 kcal. To představuje například pro 7leté dítě 75% denního energetického přijmu. A bohužel takto vydatný oběd dodá dětskému organismu pouze cukry, nasycené tuky, spoustu kofeinu a barviv. Proto mějte stále na paměti, že jídelníček založený na konzumaci v rychlém občerstvení, není receptem na dobré zdrví, zvláště u našich ratolestí. Častou konzumací takových polotovarů hrozí riziko obezity, srdečních chorob a v nejhorším případě i riziko rakoviny.
Jak vyvážit polotovary z rychlého občerstvení domácí stravou?
Zde uvedeme výhody a nevýhody potravin z rychlého občerstvení a jejich zdravější varianty.
- Hamburger, hranolky a mléčný koktejl
Výhody:
- hodně bílkovin a sacharidů, zdroj vitamínu skupiny B, fosforu a zinku
Nevýhody:
- Vysoký obsah kalorií a to hlavně ve formě tuků a cukrů, nedostatek vitamínu C, nízký obsah vlákniny, příliš mnoho sodíku
Zdravější alternativa:
- Celozrnný těstovinový salát se syrovou nebo lehce podušenou zeleninou; těstoviny zajišťují vlákninu, zelenina vitamín C a beta-karoten, brokolice je zdrojem železa
TIP
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
- Kebab v pita chlebu
Výhody:
- dobrý zdroj bílkovin, železa, zinku, obsah kyseliny listové a beta-karotenu
Nevýhody:
- příliš mnoho tuků, málo vitamínů a vlákniny, riziko otravy jídlem
Zdravější alternativa:
- Kuřecí rizoto s kuskusem a zeleninový salát; nízkokalorické jídlo s přiměřeným obsahem bílkovin, dostatkem vlákniny a vitamínů
A když už jdu k Mc´Donaldovi, co si mám vybrat?
Když budete rozumní, tak i v rychlém občerstvení můžete najít vyvážený pokrm:
- malý hamburger
- odstraňte majonézu a tučný sýr – ušetříte 200 kcal
- místo mléčného koktejlu si dejte jogurt s ovocem, nebo mléko
- místo coca-coly neperlivou vodu nebo džus, který si nařeďte vodou
- vyberte si menší porci hranolků a k tomu zeleninový salát
- jezte pouze takovou porci, jakou skutečně potřebujete, zbytečně se nepřecpávejte
Co si dáváte v Mc´Donaldu? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovým poradcem.
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.3 bodů z pětiČtěte také:
Balené sýry s přelepenými daty použitelnostiInspekce zakázala prodej sušených hrušek STILLA
Nadlimitní množství histaminu v sardinkách
Nebezpečná éčka
Zkyslé mléko v Kauflandu