Články
06.05.2012 - Iva Veselá
Jinové a jangové nemoci
Ve článku Jak vyzrát na chutě na sladké jsem uváděla reakci těla na stravu z pohledu čínské medicíny. Dnes se můžete v tomto článku dozvědět, jaké nemoci vyplývají s přebytku jinové nebo jangové energie v organismu.
Jak si pomoci?
Pokud delší dobu konzumujeme potraviny extrémní jinové kvality (+ na nás působí dlouhodobě jinové faktory prostředí, jako například záření počítačů, TV obrazovek, elektro-smog…) způsobíme si tzv. jinové choroby.
A naopak pokud konzumujeme převážně jangové potraviny (+ nás ovlivňují ve zvýšené míře jangové aspekty – stres, spěch, tlak, malé či rušné prostory, atd.) tělo a jeho orgány se dostávají do nepřirozené kontrakce a my si způsobíme jangové potíže a nemoci. Vlivy se samozřejmě sčítají a velkou roli hraje též naše kondice a konstituce. Často jsou problémy současně z extrémního jinu a jangu. Většinou ale převažuje vliv jedné z těchto energií.
Vztahy mezi potravinami a chorobami z hlediska energií JIN a JANG
Osobně se nedomnívám, že veškeré příčiny nemocí leží ve stravovacím režimu. Vliv stravy je však velmi zřejmý a měli bychom jej při léčení brát v potaz.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
EXTRÉMNĚ JINOVÁ STRAVA
Zhoubné kožní nádory, rakovina močového měchýře
Šťávy z tropického ovoce, 90% chemicky připravených léků, drogy
Epilepsie, horečky, cytomegalie, hemofilie
Sladké nápoje, ovocné šťávy, sladké mléčné nápoje, káva, limonáda, med
Záněty plic, rakovina prsu, rakovina prostaty
Živočišné tuky, tučná strava, smetana, cukroví
Časté angíny a záněty, teplota, opary, plísně, alergie, žaludeční vředy, diabetes, neurologické problémy, teploty neznámého původu
Denní konzumace ovoce a ovocných šťáv, bílá mouka, sladké mléčné výrobky, bylinné čaje
aromatické, aromatické koření, občasné konzumace umělých sladidel
Bronchitidy, akné, výtoky, cysty, záněty žlučníku, ledvinové potíže
Mléko, měkké nepříliš slané sýry a tvarohy, máslem maštěná potrava, brambory
Únava, průjmy, záněty pánviček ledvin, záněty močového měchýře a horních cest dýchacích, ekzémy
Syrová strava
ENERGETICKY VYVÁŽENÁ STRAVA
Pásmo zdraví a duchovního rozvoje:
Ořechy, semena
Zelenina a ovoce domácího původu
Luštěniny
Celá obilná zrna
Nepříliš tučné ryby
EXTRÉMNĚ JANGOVÁ STRAVA
Únava, stažené cévy, suchá kůže, zácpa, zatuhlé klouby, dvanáctníkové vředy, žloutenka
Uzeniny, sýry, slaná pečená strava
Kurděje, žlučníkové kameny, apendicitis, artrózy, revmatismus, dna, zhoubný melanom, rakovina plic
Drůbež v nadbytku, maso savců
Rakovina tlustého střeva nebo jater nebo slinivky břišní, progresivní paralýzy, toxoplazmóza
Zvěřina, maso savců v nadbytku, vejce, syrové nebo tepelně neupravené maso
Rakoviny rekta, zhoubné nádory hluboko v mozku
Sůl v nadbytku + živočišné produkty + slaná pečená strava
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.86 bodů z pětiČtěte také:
Botulotoxin v bio oliváchGumoví medvídci, nikdy více!
Potravinová policie: kuřecí řízky a pražené mandle
Slazené nápoje? Ne, děkuji...
Škodlivé sojové omáčky
Diskuze
nemoci
Dobrý den, toxoplazmoza také může vzniknout konzumací syrového nebo tepelně neupraveného masa. Hefomilie, která je získaná, může propuknout u osob s autoimunní nemocí (někdy příliš jinová strava). AIDS ve článku nevidím.
23.04.2010 08:09Prosimvas, kde se tady vzal AIDS, toxoplazmoza a hemofilie? Chapu, ze tradicni vychodni medicina si mohla myslet ledacos, ale co je moc, to je ...
04.01.2010 16:31