Články
27.05.2013 - Iva Veselá
Spotřeba cukru v ČR a vliv na naše zdraví
Je obecně známo, že nadměrná konzumace cukru vede k obezitě a rozvoji mnoha zdravotních potíží. Každý z nás ví, jak nebezbečný cukr pro lidské tělo je, ale už méně řešíme konkrétné dávky konzumace během dne.
Většina z nás žije v představě, že pokud nepoužíváme cukr v klasické sypké podobě do pokrmů, tak se mu vyhneme. Ale počítáte také s cukrem v ovoci, nápojích, mléčných produktech, sladkostech, cukr ke slazení kávy, zdravých tvarohových dezertů apod.? Podívejte se, jak snadné je překročit denní doporučenou dávku.
Doporučená dávka cukru
Denní doporučená dávka jednoduchých sacharidů (glukóza, fruktóza, galaktóza) a disacharidů (sacharóza, laktóza, maltróza) by měla tvořit max. 1/6 z celkového množství přijatých cukrů. Zbytek, tedy 5/6 by měly tvořit polysacharidy.
Běžně člověk překračuje tuto dávku o dvojnásobek, spotřeba se může vyšplhat na 100 - 150 g cukrů za den.
Nevíte jak jíst během dne? V případě dotazů ohledně redukce a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Název produktu
|
Kategorie
|
Velikost porce
|
Cukry |
|
celkem podle počtu |
GDA (%) 1 |
|||
Kinder Chocolate Maxi |
čokoláda a bonbóny |
21 g |
11,1 g |
12 |
Coca-Cola |
sycené nápoje |
250 ml |
27 g |
29 |
Bonaqua Emotins bíla broskev |
balené vody |
250 ml |
13 g |
13 |
Cappy jahoda |
ovocné nápoje |
250 ml |
33 g |
36 |
Kinder Pinquí |
čokoláda a bonbóny |
30 g |
10,3 g |
11 |
Nutella |
čokoláda a bonbóny |
15 g |
8,5 g |
9 |
Fit chléb celozrnný čtyřzrnný 500g BK |
chléb |
56 g |
2,6 g |
3 |
Pochoutka s višňovou náplní |
sladké pečivo |
110 g |
20,4 g |
23 |
Siesta oříšková |
sušenky a oplatky |
36 g |
14,5 g |
16 |
3 Bit |
sušenky a oplatky |
41 g |
21,5 g |
24 |
Tang broskev |
instantní nápoje |
200 g |
5,2 g |
6 |
BeBe Dobré ráno Müsli s ovocem |
sušenky a oplatky |
12 g |
2,4 g |
3 |
BeBe Brumík medový |
sušenky a oplatky |
25 g |
7,5 g |
8 |
Tatranky s lískovými oříšky |
sušenky a oplatky |
47 g |
15 g |
17 |
ORION MARGOT |
čokoláda a bonbóny |
50 g |
24,8 g |
27,6 |
BON PARI Želé ovocná náplň |
čokoláda a bonbóny |
23 g |
11,7 g |
13 |
ANTICOL Černý Rybíz |
čokoláda a bonbóny |
20 g |
14,5 g |
16,1 |
MAGGI NÁPADY Zapečené brambory s mletým masem |
instantní a dehydrovaná jídla |
46 g |
9,8 g |
10,9 |
MAGGI DOBRÝ HOSTINEC Svíčková |
instantní a dehydrovaná jídla |
78 g |
8,2 g |
9,1 |
MAGGI Vretena |
těstoviny |
80 g |
2,5 g |
2,8 |
ORION GRANKO |
instantní nápoje |
15 g |
12,8 g |
11,6 |
NESTLÉ Fitness ovocné |
cereálie |
40 g |
14 g |
15,5 |
Snickers |
čokoláda a bonbóny |
51 g |
24,3 g |
27 |
Hellmann´s Kečup Jemný |
pochutiny a přísady |
15 g |
2 g |
3 |
Nogger karamel |
zmrzliny |
90 ml |
N/A |
N/A |
Carte d'OR Sorbet Malina |
zmrzliny |
100 ml |
14 g |
16 |
Milko ochucený tvaroh stracciatella |
mléčné výrobky |
130 g |
18,2 g |
20 |
BIO Matylda vanilková |
mléčné výrobky |
110 g |
14,3 g |
17 |
Tabulka vybraných zástupců potraviny (zdroj: www.gda.cz)
Počítáme denní příjem
Jak vidíte, cukry přijímáme denně v potravinách, ve kterých ani netušíme, že je v nich cukr, a už vůbec ne kolik. Příjem cukrů tedy nemáme pod kontrolou. Proto je důležité více sledovat to, co jíme.
Zamyslete se, jak snadné je ráno sníst sladký tvarohový dezert (např. Matylda = 14,3 g cukru), během dne vypít sladký nápoj (např. cola = 29 g cukru), během dne sníst v rychlosti sušenku (např. Tatranka nebo celozrnná sušenka s jiným sladidlem, než rafinovaný cukr = 17 g cukru) a mističku pokrájeného ovoce (200 g = cca 32 g cukru).
Celkem = 92,3 g cukru za den
Tip výživového poradce
Nezapomínejte, že "rychlé sacharidy" jsou nejen v samotném cukru, ale také ve zdravém ovoci, medu, sladké zelenině (mrkev, kukuřice), a do uvedené 1/6 patří i mléčný cukr (laktóza), která se přirozeně vyskytuje v přírodních neochucených výrobcích.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Co se stane při vysoké konzumaci cukru?
Konkrétní nejzávažnější zdravotní dopady jsem popisovala v mnoha článcích, ale obecně mezi ně patří:
- obezita
- kardiovaskulární choroby
- zhoršené zažívání
- oslabená obranyschopnost organismu
- cukrovka 2. typu
- astma
- kazivost zubů
- rakovina
- celkové snížení pH organismu, překyselení
Zajímavou odpověď také nalezneme například na webu Nancy Appleton. Americké odbornice, která se tématu věnuje dlouhodobě, sepsala již více než 140 argumentů podpírajících tvrzení, že cukr ničí naše zdraví, viz (Appleton 2012).
Tip výživového poradce
Vhodnou formou sladidla je například přírodní xylitol. Vyrábí se z kůry bříz nebo z kukuřice a díky nízkému glykemickému indexu (13) je vhodný pro diabetiky. Má také nižší kalorickou hodnotu, nezpůsobuje tvorbu zubního kazu a nezatěžuje při trávení slinivku.
Xylitol 250 g - zakoupíte také v našem e-shopu!
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pětiČtěte také:
Balené sýry s přelepenými daty použitelnostiByly staženy Zátkovy kukuřičné plátky
Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci
Nedeklarovaná sojová bílkovina v kukuřičných lupíncích
Zákaz prodeje uzeného halibuta