Články
Pistácie s nadměrným množstvím aflatoxinů
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem Pistácie pražené solené původem z Íránu (šarže L81000118A, datum minimální trvanlivosti 3. 6. 2011, balení 500 g) nadlimitní množství aflatoxinů...
Margot tyčinka má nové lepší složení
Portál Chemievjidle.cz informoval o změně složení známé tyčinky Margot. Přestože tato tyčinka nepatří ke zdravým variantám sladkostí, musíte usoudit sami, že se opravdu polepšili.
Tavený sýr Amore Toast - nebezpečná potravina
SZPI nařídila stažení taveného sýru původem z Itálie, z kterého skřípou zuby...
Přestaňte si leptat sklovinu
Pokud si často dopřáváte kolové nápoje, šumivé tablety anebo nápoje, které obsahují velké množství vitamínu C, zbystřete! Možná si totiž nevědomky ničíte zubní sklovinu...
Nebezpečná éčka
Ve článku Éčka v potravinách jsme Vás informovali o nejrůznějších typech aditiv. Dnes se zaměříme na několik nebezpečných éček i na potraviny, které je obsahují...
Rama s náma ... jedná se jen o chemii?
Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny...
Polotovary z rychlého občerstvení
Pro někoho tato porce vypadá chutně. Ano, hamburgery a hranolky jsou chutné, ale jen díky vysokému obsahu tuku. Nebýt tučného sýra, tučného masa a smažených hranolků, tak by nám to tak už nevonělo. Ale kdo z nás se zajímá o to, že po takové porci přijmeme více jak 1/2 denního energetického příjmu?...
Pečivo ano, ale s mírou
Chléb byl, je a zřejmě i bude považován za nedocenitelnou potravu rovněž spojenou s dávnou minulostí. Chléb, voda a sůl se používaly k přivítání hostů, chléb s vodou vždy patřil jako základní obživa. Chléb je vychvalován nade vše, ale jak je to s ním doopravdy?
Honí vás mlsná?
Když vás honí mlsná, můžeme to definovat jako intenzivní vášeň pro určitý druh jídla, jemuž nemůžete odolat. Prostě si řeknete: „Chci tyčinku a chci ji HNED!" Chutě mohou mít různé příčiny - stres, deprese, hormony. A i když některé dokážete potlačit, u jiných to nejde. Co se s tím dá dělat?...
Škodlivé sojové omáčky
Milovníci čínské kuchyně, dejte si pozor na konzumaci sojových omáček. Slovenská a česká státní potravinářská inspekce dostala informace o dovozu nebezpečných sojových omáček z Číny, Thajska, Thaiwanu, Singapůru a Hong Kongu. Odebrali několik vzorků a provedli analýzy. Byla prokázána přítomnost škodlivé látky...