Články
10.05.2013 - Iva Veselá
Kokosový cukr
(Foto)
Kokosový cukr není u nás na trhu výrazně dlouho. Je to poměrně horká novinka, kterou zákazníci teprve objevují, ale mohu potvrdit, že určitě stojí za vyzkoušení.
Kokosový cukr je považován za sladidlo, které nejméně zatěžuje životní prostředí a je tak ideální pro udržitelný rozvoj ekonomik třetího světa. Kokosový cukr není rafinovaný!
Jak se vyrábí
Kokosový cukr je již po tisíce let tradičním sladidlem v celé jihovýchodní Asii. Výchozí surovinou pro jeho výrobu je sladký nektar z květů kokosových palem, který se získává naříznutím celého palmového okvětí. Nektar je pak velmi pomalu zahříván, čímž se z něj postupně odpařuje voda. Výsledkem celého procesu jsou pak drobné hnědé krystalky velmi příjemné sladké chuti s karamelovým podtónem. Chuť kokosového cukru se však může během roku lehce měnit v závislosti na sklizni a poddruhu palmy, z níž je vyráběn.
Stále se trápíte hubnutím bez výsledků? Kontaktujte odborníka na výživu.
Výživová hodnota kokosového cukru
Nízký glykemický index 35 ho činí vhodným sladidlem pro mírné diabetiky a také pro ty, kteří upřednostňují sladidla, jež nezatěžují slinivku břišní. Dále obsahuje vysoké množství minerálů, jako hořčík, draslík, zinek a železo. Je také bohatý na vitamíny skupiny B. Kokosový cukr pomáhá nenarušuje stálost vnitřního prostředí jako klasický cukr (poměr kyselin a zásad), podporuje imunitní systém a působí blahodárně na celý organismus.
Kokosový cukr (ISWARI) 250 g - zakoupíte také v našem e-shopu!
Použití
- do kávy
- ovocných nápojů
- mléčných výrobků
- teplé i studené nápoje
- všude tam, kde byste použili bílý cukr
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie: 1336 kJ
Proteiny: 1,8 g
Tuky: 3,4 g
Sacharidy: 92 g
Vláknina: 4,5 g
Srovnání s ostatními sladidly
Za zmínku stojí porovnání kokosového cukru s ostatními sladidly jako je sirup z agáve, med, javorový sirup, třtinový a bílý cukr. Tabulka níže porovnává kokosový cukr s jinými sladidly a jak je patrné, vyznačuje se svým nutričním složením, jelikož jednoznačně převyšuje množství vitamínů a minerálů ostatních sladidel.
Makronutrienty (mg/100g)
Kokos. cukr |
Agávový s. |
Med |
Javorový s. |
Hnědý cukr |
Bílý cukr |
|
Dusík (N) |
202 |
NA |
NA |
NA |
10 |
0 |
Fosfo (P) |
79 |
7 |
4 |
2 |
3 |
0 |
Draslík (K) |
1,030 |
1 |
52 |
234 |
65 |
2.5 |
Vápník (Ca) |
8 |
1.5 |
6 |
67 |
24 |
6 |
Hořčík (Mg) |
29 |
1 |
2 |
14 |
7 |
1 |
Sodík (Na) |
45 |
1 |
4 |
9 |
2 |
1 |
Chlór (Cl) |
470 |
NA |
NA |
NA |
16 |
10 |
Síra (S) |
26 |
NA |
NA |
NA |
13 |
2 |
Bor (B) |
0.6 |
NA |
NA |
NA |
0 |
|
Zinek (Zn) |
2 |
0.2 |
0.2 |
4.2 |
.2 |
0.1 |
Mangan (Mn) |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
3.3 |
.2 |
0 |
Železo (Fe) |
2 |
1 |
0.4 |
1.2 |
1.26 |
0.1 |
Měď (Cu) |
0.23 |
0.1 |
0 |
0.1 |
0 |
0 |
Thiamin |
0.41 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Vitamin C |
23.4 |
0.5 |
0.5 |
0 |
0 |
0 |
Zdroj: COMPARISON OF THE ELEMENTAL CONTENT OF 3 SOURCES OF EDIBLE SUGAR - Analyzed by PCA-TAL, Sept. 11, 2000. (MI Secretaria et al, 2003) in parts per million (ppm or mg/li). www.nutritiondata.com
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Barevné hrnce v kuchyni aneb veselé vařeníHubneme spánkem
Jak se žije bio? Od dojení k papírování
Pochybení na farmářských trzích
Tipy na prodej lahůdek v Praze
Diskuze
Kvasinková candida
Dobrý den , taky mě zajímá kokosový cukr při protikavasinkové dietě děkuji Iva
03.06.2019 11:50Dobrý den , též mě zajímá kokosový cukr při protikavasinkové dietě
25.10.2018 22:05kokosový cukr a Candida Albicans
Dobrý den, při přemnožených kvasinkách v organismu je jakékoli užití cukru problematické, jediné, co je opravdu dovoleno, je stévie, protože je to rostlina sladká sama o sobě. Zde u kokosového cukru mi to vychází úplně nastejno, díky způsobu \"výroby\". Potvrdíte mi moji domněnku? Děkuji, Klára
12.06.2014 14:22