Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Cholesterol
Jistě každou chvíli slýcháváte o nebezpečnosti cholesterolu, upozornění před konzumací vajíček, uzenin atd. Cholesterol ale nemusí být jen vaším nepřítelem. Existuje i dobrý cholesterol, který je neškodný. Jestliže budete dbát následujících rad, tak se můžete vyhnout do budoucna mnoha problémům způsobených právě cholesterolem.
Co je cholesterol?
Cholesterol je chemická látka, která je obsažena v krvi. Potravou se do organismu dostává pouze 1/3 celkového množství cholesterolu a zbývající 2/3 si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí. Cholesterol rozdělujeme na dobrý (HDL- cholesterol) a špatný (LDL- cholesterol). Negativní cholesterol se při přebytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Pozitivní cholesterol odvádí nepoužitý cholesterol do jater a játra ho potom vylučují zažívacím ústrojím pryč z organismu.
Optimální hladina cholesterolu v krvi
Optimální hladina cholesterolu u dospělého člověka by neměla přesahovat 5,2 mmol/l. Denní spotřeba cholesterolu by neměla přesáhnout 300 mg a u nemocného člověka 100 mog.
Jaké potraviny obsahují nejméně cholesterolu?
- rostlinné tuky a oleje
- syrová zelenina
- cibule, pórek
- ovoce (jablka)
- drůbež, králík, ryby
- mořské produkty
- mléčné výrobky nízkotučné
Jaké potraviny obsahují nejvíce cholesterolu?
- máslo, sádlo, škvarky, uzeniny, vnitřnosti, tučné mléčné výrobky, smetany, tučná mléka
Situace u dětí
Bylo zjištěno, že asi polovina dětí ve věku 11 až 12 let má vyšší hladinu cholesterolu v krvi, než je obecně doporučená horní hranice. Z těchto dětí má dokonce 10 % cholesterol vyšší, než by měl mít dospělý člověk. Do budoucna to znamená možnost výskytu choroby srdeční, cévních mozkových příhod při současné kombinaci s hypertenzí, aterosklerózy a jejích jednotlivých komplikací za přítomnosti dalších rizikových faktorů.
Jak snížit hladinu cholesterolu?
Sport s velkým S. Podporuje totiž látkovou výměnu a zabraňuje tak kornatění tepen. Bohužel je hladina cholesterolu dědičná, takže byste si jí měli alespoň 2x za rok nechat zkontrolovat u lékaře.
Obecná doporučení
- omezit spotřebu červeného masa a uzenin
- nahradit živočišné tuky za rostlinné
- omezte příjem másla
- omezte konzumaci vajíček (max. 5 ks týdně)
- dopřejte si nízkotučné výrobky
- nejezte sladkosti a močníky
- odepřete si smažená jídla
- pijte dostatečné množství tekutin (klidně až 3 litry denně)
- vyhněte se zbytečnému stresu a zůstaňte v pohodě
- sport
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
CelulitidaKoutky
Léčba alergií a poruchy imunitního systému
Stravování během chřipky a nachlazení
Vypadávání vlasů - alopecia