Články

 

04.01.2011 - Iva Veselá

Proč a jak urychlit metabolismus

2000YjB.jpg

 

Pokud máte zpomalený metabolismus, můžete se téměř rozloučit s nadějí štíhle postavy. Dnes se dozvíte, jak ho můžete urychlit.

 

Co je to metabolismus

Slovo metabolismus je poměrně rozšířené, ale mnozí moji klienti příliš netuší, co přesně znamená. Metabolismus neboli látková výměna jsou odborně řečeno veškeré enzymatické reakce, při kterých dochází k přeměně látek (např. bílkoviny) a energií.

V praxi používáme pojem bazální metabolismus - můžeme jej definovat jako množství kalorií, které spotřebuje naše tělo v klidovém stavu, to znamená bez pohybu a bez jídla. Tuto energii organismus spotřebuje pouze k "vlastnímu provozu" jako je dýchání, krevní oběh, funkce vnitřních orgánů atd.

 

Proč je rychlost metabolismu při hubnutí důležitá?

1) Rychlost našeho metabolismu ovlivňuje to, jak jsme energičtí. Kdo má metabolismus pomalý, cítí se mnohdy unavený a těžko se přinutí ke sportu.


2) Rychlý metabolismus = rychlé spalování (pokud bude vaše tělo spalovat například o 200 kalorií více než váš kamarád, můžete VELMI TEORETICKY ŘEČENO sníst o 200 kalorií více než on).

 

 

V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.


 

Co určuje rychlost matabolismu?

Výška, váha, věk, množství aktivní svalové hmoty, fyzická aktivita a stravovací návyky.

 

Zrychlit metabolismus není zase tak těžké, ale chce to disciplínu a soustředit se na všechny výše uvedené faktory, které můžete ovlivnit (tedy kromě výšky a věku). Není výjimkou, že lidé si metabolismus často zpomalí drastickými dietami a půsty, které způsobí nemožnost hubnutí i nabírání hmonosti - poté takové jedlíky musím chvíli vyživovat, aby jejich metabolismus opět pracoval tak, jak má.


Kroky k urychlení metabolismu

Jak jsem již psala, urychlení metabolismu není téměř žádná věda, ale doporučuji vše potřebné konzultovat s odborníkem. Uvedu alespoň základní věci, které byste neměli opomenout:

  • jezte pravidelně a vydatně (tzn. nepřejídejte se, ale ani si neodpírejte jídlo - bez jídla se metabolismus opravdu urychlit nemůže)
  • fyzická aktivita
  • budování aktivní svalové hmoty (nárůst 0,5 kg svalů = urychlení metabolismu o 168 kJ) ... možná se vám to tak nezdá, ale je to slušná hodnota
  • správná výživa (bez určitých látek ve stravě nemůže metabolismus pracovat dostatečně rychle)

 

Metabolismus může být zpomalený kvůli zdravotním komplikacím, například zvýšenému krevnímu tlaku, stresu a nervozitě apod. Proto je vhodné o to více se zaměřit na správnou stravu, se kterou vám poradí odborník + není od věci suplementovat jisté minerály a další látky pomocí doplňků stravy. Vždycky říkávám, že zkrátka nemůžete po tělu chtít více, než mu dáváte.

 

Pokud Vás zajímá možnost osobní konzultace s výživovým poradcem, kontaktujte mne prosím zde nebo na stránkách Food-Life.cz. V poradně denně pomáhám lidem s různorodými problémy jako je vysněná váha nebo výživa při zdravotních potížích, takže jistě vyřešíme i Váš problém.

 

 

Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

5 zdánlivě zdravých potravin 
AKCE! L-carnitin 50000 mg (-40%) 
Jak poznáme, že jíme zdravě 
Postup jak zhubnout 
Volumetrika potravin 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny