Články
29.08.2012 - Iva Veselá
Nahraďte želatinu zdravým agarem
Kdopak ví, z čeho se vyrábí želatina? Želatina je čistý a jemný klíh, který se získává vyvařením šlach, kůží a kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Tím se přemění na látku, která má rosolovací schopnost. Používá se při výrobě fotografických emulzí a v dalších odvětvích průmyslu. V potravinách se používá k výrobě cukrovinek a najdete ji po názvem E 407 a E 410.
Želatina trochu s blízka
Želatina je kolagen z částečně hydrolyzovaných kůží, pojiv, vazovic a kostí zvířat. V současnosti jsou však pro výrobu používány pouze hovězí a vepřové kůže a kosti. Želatina je čistá, lehce stravitelná bílkovina, skládající se z 18 amino-kyselin. Aminokyseliny jsou stavebními kameny různých druhů bílkovin (proteinů). Aminokyseliny se spojují do řetězců, které jsou tvořeny asi 1000 aminokyselin. Lidský organismus si dokáže z proteinů vytvořit veškeré potřebné aminokyseliny, které jsou nezbytné pro život. Každý člověk potřebuje přijímat s potravou 10 životně důležitých esenciálních aminokyselin. Želatina s výjimkou tryptophanu obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny.
Množství aminokyselin ve 100 g želatiny
Přestože je řeč o agaru, za zmínku stojí i zajímavé je složení želatiny, která je poměrně bohatá i na esenciální aminokyseliny.
Glycin 22,3 g
Prolin 13,6 g
Hydroxyprolin 11,4 g
Kyselina glutamová 9,6 g
Alanin 9,1 g
Arginin* 7,7 g
Kyselina asparagová 5,7 g
Lysin* 3,5 g
Serin 3,5 g
Leucin* 2,8 g
Valin* 2,4 g
Fenylalanin* 2,2 g
Threonin* 1,9 g
Isoleucin* 1,2 g
Histidin* 0,9 g
Hydroxylisin 0,9 g
Methionin* 0,5 g
Tyrosin 0,5 g
*esenciální aminokyseliny
Agar - agar
Agar je rostlinná želatina vyrobena z některých druhů mořských řas. Je velmi oblíbená v Číně a Japonsku. Agar je nemá žádné kalorie a ke všemu má léčivé účinky, které velice prospívají lidskému organismu.
Agar má bílou až lehce nažloutlou barvu. Prodává se v prášku, vločkách, plátků nebo malých hranolků. S agarem v prášku dosáhneme nejlepších želírovacích výsledků. Agar lze zakoupit běžně v prodejnách zdravé výživy. Vyzkoušejte ho a udělejte radost svému zdraví.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Za kvalitu musíme připlatit
Na rozdíl od klasické želatiny je agar finančně dražší. Technologický proces výroby je náročný. Řasy se sklízí ručně, při nízkých teplotách bez přístupu vzduchu se zbavují vody a usuší. Proces výroby agaru do konečné fáze trvá několik měsíců.
Použití agaru
Agarem můžeme nahradit bez ztráty kvality běžně používanou želatinu. Naopak želírování je účinnější. Před použitím musíme nechat agar nabobtnat ve studené vodě a poté přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni asi dvě minuty a při pokojové teplotě necháme ztuhnout.
Můžete ho použít na výrobu klasických cukrovinek, dezertů nebo aspiků. Je základem dietních zákusků.
Využití v potravinářství
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod. Je známý i jako japonská želatina, kanten nebo E 406. Agar je součástí cukrárenských želé, je schopno vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, která dobře drží tvar při krájení. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.
Příznivé účinky
Agar je zdravá pochoutka, bez které by se Japonci neobešli. Obsahuje pestrou paletu minerálních látek, jódu, hořčíku, vápníku, draslíku, železa, vitamínů a bílkovin. Je vhodný pro ty, kteří trpí různými chorobami a nemocemi. Pomáhá při zácpě, nadváze, vysokém krevním tlaku a pocitech horka.
Hodnocení článku
Hodnotilo 28 čtenářů průměrem 3.5 bodů z pětiČtěte také:
Cvičíte a nehubnete?Hubnutí a zadržování vody v těle
Pozor na diety!
Stop večernímu přejídání
WHR index - poměr obvodu pasu a boků
Diskuze
Cože?
Četl si po sobě proboha někdo ten článek? Těch chyb a vět nedávající smysl není málo. Jinak také si myslím, že želatina je pro člověka lépe využitelná než agar. Zajímalo by mě nutriční složení hotové želatiny, ne prášku.
22.05.2016 13:14Cože?
Četl si po sobě proboha někdo ten článek? Těch chyb a vět nedávající smysl není málo. Jinak také si myslím, že želatina je pro člověka lépe využitelná než agar. Zajímalo by mě nutriční složení hotové želatiny, ne prášku.
22.05.2016 13:14želatina : agar
Váš článek obsahuje dost nepravd. V kyselých výrobcích (aspik) agarem želatinu nenahradíte. V kyselém prostředí agar netvoří gel. Pokud máte pochybnosti, tak udělejte gel z láku od okurek. Želatina nemá svůj E kód. E-407 je karagenan a je to látka obdobná jako agar a pěstují se vedle sebe na mořských plantážích. E-410 je karubin a získává se ze semen rohovníku obecného. Takže ani jedna ze jmenovaných látek nemá živočišný původ. Závěrem – želatina se nedá agarem nahradit a stejné jako agar želatinou. A co se týká výživové hodnoty, agar želatině nesahá ani po paty. Pravda je, že to je mnohdy účelem.
28.07.2015 11:41Želatina není ze zvířat?
Libore to jsi posral. A kyselý nálev z agaru běžně děláme. Vzpamatuj se.
03.07.2017 07:52Hel.
Nad informací o alternativě klasické želatiny v podobě agaru jásám a hned vyzkouším. Z vepřové želatiny se mi dělá špatně. Mořské řasy jsou tradičně a už celkem běžně zdrojem cenných minerálů a stopových prvků, takže jsou pro mě mnohem větší zárukou zdravé potraviny než vepřová želatina.
05.07.2015 07:39Paradox
I sám článek dokazuje, že želatina živočišného původu je zdravější než módní agar, na který má mimochopdem dost lidí alergii. Stopové prvky a minerály v něm obsažené najdete v čemkoliv od cukrovinek až po limonády. Ovšem dokonale čistou kombinaci životně důležitých aminokyselin bez balastních látek jen tak nenahradíte. Proto používám pouze želatinu plátkovou, vepřovou.
17.04.2014 17:36