Články

 

26.04.2011 - Iva Veselá

Voda a sušina v potravinách

1859MDB.jpg

 

Zajímá vás, kolik vody, sušiny a jaké sušiny obsahují potraviny? Hlavní živiny jako bílkoviny, sacharidy a tuky tvoří v potravinách okolo 90 % sušiny (tzvn. suché složky). Zbytek sušiny tvoří vláknina, minerální látky a vitamíny.

 

Voda a sušina

Mimo sušiny obsahují potraviny také vodu, a právě obsah vody je velmi důležitý. Čím více je v potravině vody, tím méně energie potravina logicky obsahuje. To znamená, že potraviny s vyšším obsahem vody můžeme konzumovat ve větším množství, než potraviny s převahou sušiny, která je kaloricky bohatá.

Je tedy důležité chápat potravinu jako směs vody a sušiny, a vnímat jejich vzájemné procentuální zastoupení. Podívejme se na vzájemné zastoupení vody a sušiny potravin z tabulky. Můžeme sledovat, jaký to má vliv na energetickou hodnotu těchto potravin:

 

  Voda (%) Sušina (%) Energie (kJ)
okurka 96 4 54
sýr 50% sušiny 56 44 1192
sušenka 6 94 2102

 

*množství potravin v tabulce je 100 g

 


Okurka - má 96% vody a jen 4% sušiny. Obsahuje převážně vodu, a proto má velmi nízkou energetickou hodnotu 54 kJ !!

Sušenka - má jen 6% vody a 94% sušiny. Obsahuje vody jen velmi málo, a proto je její energetická hodnota velmi vysoká, přes 2 000 kJ.

Sýr - obsahuje zhruba polovinu vody a polovinu sušiny, a má také zhruba poloviční energetickou hodnotu než sušenka.

 

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.

 


 

Skupiny potravin a orientační poměr sušiny a vody

Zelenina a ovoce

Mají velké množství vody a malou energetickou hodnotu. Ze živin obsahují hlavně sacharidy bez významného množství bílkovin a tuků.


Mléčné výrobky a maso

Mají střední množství vody. Ze živin obsahují hlavně bílkoviny a tuky. Právě množství tuku má zásadní vliv na energetickou hodnotu těchto potravin. Proto bychom měli upřednostňovat výrobky s nižším obsahem tuku. Obsah sacharidů je u neochucených mléčných výrobků nízký a u masa není téměř žádný.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak se vyznat v tučných sýrech

 

Obiloviny a luštěniny

Mají také střední množství vody a obsahují všechny živiny ve vhodném poměru. Zvláštní pozornosti je zapotřebí u pečiva, které často obsahuje mnoho přidaných látek (tuk, jednoduchý cukr, sůl,…)

 

Tuky, oleje, ořechy, sladké a slané pochutiny

Obsahují velmi málo vody, velké množství energie a nevhodný poměr živin (velké množství tuků a sacharidů, nízký obsah bílkovin). Tyto potraviny by se měly konzumovat přiměřeně v závislosti na energetickém výdeji s ohledem na vyváženost stravy.


 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3 bodů z pěti


Čtěte také:

Civilizační nemoci si vybíráme sami 
Co je wasabi? 
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv? 
Jaký význam a účinky mají antioxidanty 
Proč se nemá během jídla pít? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny