Články
26.04.2011 - Iva Veselá
Voda a sušina v potravinách
Zajímá vás, kolik vody, sušiny a jaké sušiny obsahují potraviny? Hlavní živiny jako bílkoviny, sacharidy a tuky tvoří v potravinách okolo 90 % sušiny (tzvn. suché složky). Zbytek sušiny tvoří vláknina, minerální látky a vitamíny.
Voda a sušina
Mimo sušiny obsahují potraviny také vodu, a právě obsah vody je velmi důležitý. Čím více je v potravině vody, tím méně energie potravina logicky obsahuje. To znamená, že potraviny s vyšším obsahem vody můžeme konzumovat ve větším množství, než potraviny s převahou sušiny, která je kaloricky bohatá.
Je tedy důležité chápat potravinu jako směs vody a sušiny, a vnímat jejich vzájemné procentuální zastoupení. Podívejme se na vzájemné zastoupení vody a sušiny potravin z tabulky. Můžeme sledovat, jaký to má vliv na energetickou hodnotu těchto potravin:
Voda (%) | Sušina (%) | Energie (kJ) | |
okurka | 96 | 4 | 54 |
sýr 50% sušiny | 56 | 44 | 1192 |
sušenka | 6 | 94 | 2102 |
Okurka - má 96% vody a jen 4% sušiny. Obsahuje převážně vodu, a proto má velmi nízkou energetickou hodnotu 54 kJ !!
Sušenka - má jen 6% vody a 94% sušiny. Obsahuje vody jen velmi málo, a proto je její energetická hodnota velmi vysoká, přes 2 000 kJ.
Sýr - obsahuje zhruba polovinu vody a polovinu sušiny, a má také zhruba poloviční energetickou hodnotu než sušenka.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Skupiny potravin a orientační poměr sušiny a vody
Zelenina a ovoce
Mají velké množství vody a malou energetickou hodnotu. Ze živin obsahují hlavně sacharidy bez významného množství bílkovin a tuků.
Mléčné výrobky a maso
Mají střední množství vody. Ze živin obsahují hlavně bílkoviny a tuky. Právě množství tuku má zásadní vliv na energetickou hodnotu těchto potravin. Proto bychom měli upřednostňovat výrobky s nižším obsahem tuku. Obsah sacharidů je u neochucených mléčných výrobků nízký a u masa není téměř žádný.
ČTĚTE TAKÉ: Jak se vyznat v tučných sýrech
Obiloviny a luštěniny
Mají také střední množství vody a obsahují všechny živiny ve vhodném poměru. Zvláštní pozornosti je zapotřebí u pečiva, které často obsahuje mnoho přidaných látek (tuk, jednoduchý cukr, sůl,…)
Tuky, oleje, ořechy, sladké a slané pochutiny
Obsahují velmi málo vody, velké množství energie a nevhodný poměr živin (velké množství tuků a sacharidů, nízký obsah bílkovin). Tyto potraviny by se měly konzumovat přiměřeně v závislosti na energetickém výdeji s ohledem na vyváženost stravy.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
Civilizační nemoci si vybíráme samiCo je wasabi?
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv?
Jaký význam a účinky mají antioxidanty
Proč se nemá během jídla pít?