Články
21.02.2013 - Iva Veselá
Jak si připravit vlastní Gomasio?
Co je to gomasio?
Gomasio (čti gomašo) neboli „sezamová sůl“ je ochucovadlo, které se připravuje ze sezamových semínek nebo jiných druhů semen a mořské soli. Nejčastěji se používá k ochucení salátů, polévek nebo rýže. Díky semínkům obsahuje plno minerálních látek a řadu druhů vitamínu B.
ČTĚTE TAKÉ: Makrobiotika a některé potraviny
Příprava
Gomasio připravíme v poměru:
4 PL sezamových semínek
1 čl soli
Nejčastěji se používají sezamová semínka, ale můžete vyzkoušet i dýňová, slunečnicová i lněná semínka. Na pánvi semínka lehce opražíme, aby se nám nespálila. Semínka stále mícháme vařečkou a ke konci přidáme sůl. Až vše začne hezky vonět, máme gomasio skoro hotové. Posledním krokem je umletí. K tomu nám velmi dobře poslouží kávový mlýnek.
Kdo by chtěl vyzkoušet tradičnější přípravu gomasia, tak může zkusit rozdrtit upražená semínka se solí v hmoždíři.
V případě dotazů k makrobiotické výživě nebo hubnutí kontaktujte výživového poradce!
Jak dlouho vydrží
Asi do té doby, dokud ho nesníte:-) Uchovávejte ho na chladném místě nebo v ledničce po dobu 1 týdne.
Gomasio a zdravotní účinky
Gomasio neutralizuje překyselení krve, a tím mírní únavu a bolesti. Vyživuje a posiluje nervový systém, zvyšuje imunitu, podporuje trávení a vstřebávání potravy ve střevech. Je zdrojem cenných minerálních látek. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je navíc vhodně navázána na sezamový olej.
Hodnocení článku
Hodnotilo 18 čtenářů průměrem 4.17 bodů z pětiČtěte také:
Jak si upéct domácí chlebík?Jak vůně ovlivňují člověka
Jak vybrat kysané a sterilované zelí
Víno, které se rodí přímo ze slámy
Využití celozrnné mouky