Články
23.07.2012 - Iva Veselá
Jak se vyrábí ovesné vločky
Jak výroba probíhá
Wikipedia.cz: Ovesné vločky jsou obilný výrobek vzniklý rozdrcením ovesných zrn. Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem se rovněž inaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť. Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači (dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny). Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti.
K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici). Prodávají se též vločky instantní, jež se vyrábějí z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.
V případě dotazů ohledně zdravé výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Obsah živin
Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin. Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.
Použití
Z ovesných vloček se připravuje řada pokrmů spadajících do kategorie “zdravé výživy”, především müsli, a používají se též při výrobě celozrnného pečiva.
Víte, že...?
Ne všechny produkty obsahující ovesné vločky, jsou zdravé. Dávejte pozor na složení výrobku a vyhněte se produktům s přidaným cukrem a ztuženým tukem. Energetická hodnota výsledné potraviny je velmi vysoká a namísto kategorie zdravé výživy se řadí spíše mezi nevhodné sladké potraviny. Nenechte se napálit ani zdravě tvářícími se reklamami! Většina tyto výrobků mezi zdravé bohužel nepatří.
Soutěžte o zdravé ceny!
Druhy vloček
Pohankové vločky
Pohankové vločky jsou vyrobeny speciálním technologickým postupem z pohanky, která je nutričně a dieteticky hodnotná, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak.
Žitné vločky
Žitné vločky jsou vyrobeny speciálním technologickým postupem ze zrna žita ozimého. Obsahují vysoký podíl vitamímů skupiny B a draslíku, hořčíku, fosforu, síry. Žitné vločky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev, je živnou půdou pro střevní bakterie a snižuje glykemický index potravin.
Špaldové vločky
Špaldové vločky jsou vyrobeny ze zrna pšenice špaldy, která je výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Špalda je bohatá na bílkoviny, vitamíny a hořčík, nezatěžuje trávicí ústrojí.
Existují dále i vločky kukuřičné, jáhlové, ječné, pšeničné nebo rýžové.
Žitné vločky s rýžovým mlékem
Ingredience: 200 g žitných vloček, 1 l rýžového mléka (připraveného ze sušeného rýžového nápoje), malá špetka soli, 2 lžíce javorového sirupu, karob/kakao nebo skořice na posypání
Postup: Žitné vločky nasypeme do hrnce a zalijeme je rýžovým „mlékem", které jsme připravili ze sušeného prášku podle návodu na obalu. Přidáme špetičku soli a vše povaříme do změknutí vloček a vsáknutí tekutiny. Mírně vychladlou kaši dosladíme javorovým sirupem (lze přidat i rozinky). Hotovou kaši rozdělíme do misek a jednotlivé porce posypeme kakaem, skořicí, pro vůni i trochou kokosu.
Hodnocení článku
Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.08 bodů z pětiČtěte také:
Jak na domácí zmrzlinu?Která mouka je tedy zdravá?
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví?
Proč se nemá během jídla pít?
Výmysly a skutečnosti - je hnědý cukr lepší než bílý?
Diskuze
rakovina - metastáze
V roce 2015 mi zjistili rakovinu žalůdku s metastazemi v pánvi žebrech a páteři. Minulý rok mi na PT CT v nitře a po konzultací s našimi lékaři řekli že rakovinové buňky v žalůdku nemám i metastáze jsou na ústupu, ale chemo beru stále . No tak se chci zeptát jak je to Z VLOČKAMI můžu je k snídani a sčím je ochutit prosíííííím? Velice pěkně děkuji
11.03.2017 07:31