Články
05.08.2009 - Iva Veselá
Jak potraviny působí na léky?
Účinky léků obecně závisí na délce působení a místě vstřebávání v organismu.Určité potraviny, nebo potravní doplňky mohou ovlivnit účinky léků, a to tak, že zvýší nebo sníží jejich vstřebávání a vylučování. Potraviny taky mohou reagovat s léky přímo v organismu a naopak léky mohou ovlivnit vstřebávání a vylučování živin z potravin.
Potraviny mohou výrazně ovlivnit vstřebávání léku a to změnou kyselosti, a nebo sekrecí žaludečních šťáv, změnou rychlosti vyprazdňování jednotlivých částí trávicího ústrojí, ale i přímým účinkem na přeměnu léku v těle pacienta.
Mléko, zelenina a citrusové ovoce mohou snížit kyselost moče. Maso, ryby, sýry a vejce mohou naopak kyselost zvýšit. Tím může být výrazně ovlivněna účinnost léku, jejichž vylučování je závislé na kyselosti moči.
Zapíjení léků
Je velmi důležité dbát na to, čím léky zapíjíme!!!Alkohol nikdy nebyl ani nebude doporučovaný k zapíjení léku
- Alkohol a léky
V malé míře je alkohol řazen mezi léčivé přípravky, protože příznivě ovlivňuje cholesterol, ale přesto, i malé množství alkoholu může negativně reagovat s léky. Jedná se především o léky určené na depresi, alergii, na ředění krve, proti nervozitě a nespavosti. Alkohol negativně ovlivňuje i působení antibiotik. Pokud užíváte např. sedativa (léky na uklidnění), antihistaminika (léky na alergii) a antipsychotika (léky potlačující mánie), můžete alkoholem nebezpečně zvýšit jejich účinek a tím způsobit i vysoké utlumení, či otravu organismu. Na trhu je asi 50 -100 léčivých přípravků reagující s alkoholem, a proto by se neměly léky tímto nápojem zapíjet!!!
- Nápoje obsahující kofein
U nápojů obsahující kofein (káva, zelený a černý čaj, cola atd…) bysme měli být při zapíjení léků obzvlášť opatrný. Tyto nápoje mohou výrazně zvyšovat účinek některých léků, to může mít za následek zvýšenou nervozitu, stres, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce a nevolnost. U pacientů, kteří berou pravidelně léky a pijí denně 5 šálku kávy a víc si mohou způsobit vážné zdravotní problémy.
- Ovocné džusy
Grapefruitový džus blokuje přeměnu léků především v játrech a tak zvyšuje jejich účinnost. Působí zejména na léky ovlivňující hladinu krevního tlaku a na léky snižující hladinu cholesterolu.
Pomerančový džus by se neměl užívat s žaludečními léky (antacidy) a s léky obsahující hliník, protože zvyšuje jejich vstřebávání do těla, což není vhodné. Také snižuje účinek antibiotik, ty se rychleji rozkládají.
Džusy obsahující kyselinu askorbovou (vitamín C) zvyšují vstřebávání léků s obsahem železa, v tomto případě je zapíjení džusy žádoucí. Ovocné džusíky jsou chutné, ale nevhodné na zapíjení léků.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Některé potraviny a léky
- Zelenina
Potraviny s vyšším obsahem vitamínu K nepříznivě ovlivňují léky na ředění krve, zejména Warfarin. Tato skupina zahrnuje především listnatou zeleninu, květák, zelený čaj a játra.
- Mléčné výrobky
Vápník v mléce a v mléčných výrobcích snižuje vstřebávání antibiotik z řady tetracyklinů (chlortetracyklin, doxycyklin, mynocyklin aj.).
- Další potraviny
Ovesné vločky obsahují větší množství nevstřebatelné vlákniny, a proto by se neměli konzumovat společně s léky na srdeční sval (dioxinem), mohou totiž zabránit jejich vstřebávání.
Na co si dávat pozor
Maso, zejména grilované nepříznivě působí na léky na astma. Látky, které vznikají při grilování mohou výrazně snižovat účinek antiastmatik a tím vyvolat astmatický záchvat.
Pokud užíváte protizánětlivé a protirevmatické léky snižte příjem potravin s vysokým obsahem tuku. Mohlo by dojít k únavě, ospalosti a v horších případech i k poškození ledvin.
Jídla bohatá na sacharidy mohou zpomalit vyprazdňování žaludku a tím pádem sladké jídlo může ovlivnit působení jakýchkoliv léků.
Vysoký příjem soli v potravinách vede ke zvýšení krevního tlaku a snižuje účinek léků na krevní tlak.
Tuřín může zase zhoršit stav u pacientů, kteří berou léky na štítnou žlázu.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.83 bodů z pětiČtěte také:
Co je to houba shiitake?Co je vláknina a jaké má účinky?
Jak číst obaly potravin 2. část
Mýty a nejasnosti kolem GI
Známé i neznámé sojové výrobky