Články
27.06.2013 - Iva Veselá
Hovězí maso a cholesterol
Příjem cholesterolu v jídelníčku je velmi diskutovaným tématem. Nejvíce se spekuluje o příjmu cholesterolu z vajec a červeného masa. Jak je to s masem a jak často bychom ho týdně měli jíst?
Mnoho lidí se obává cholesterolu ukrytého v červeném masu a někdy se mu až zbytečně vyhýbají. Hovězí maso samozřejmě může být součástí nízkocholesterolové stravy a určitě bychom ho neměli zavrhovat. Přestože patří mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, záleží spíše na tom, kterou část hovězího masa použijeme.
Nutriční hodnoty hovězího masa
O hovězím masu jsem více psala ve článku Biohovězí jako prevence nemocí. Obecně platí, že čím více tuků se v něm skrývá, tím více cholesterolu maso obsahuje. Z hlediska nutričních hodnot je hovězí maso daleko vhodnější a výživnější než například vepřové. Hovězí je totiž bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, karnitinu, CLA (konjugovaná kyselina linolová) a dalších minerálů.
ČTĚTE TAKÉ: Hovězí a ovčí maso v jídelníčku
Cholesterol v hovězím
Mezi kousky s nízkým obsahem cholesterolu patří hovězí panenka, svíčková a hovězí zadní. Například 100 gramů grilované roštěnky obsahuje pouze 56 mg cholesterolu, což je srovnatelné s drůbežím masem. Tyto hodnoty platí spíše u biohovězího nebo masa z domácích, u kterého je prokázaný znatelně nižší obsah cholesterolu než u hovězího masa z velkochovů. Dokonce se uvádí, že biohovězí obsahuje méně cholesterolu než běžné vepřové a drůbeží maso.
V případě dotazů k redukci hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Jste to, co jíte!
Jak často hovězí maso jíst
Červené maso je vhodné při nízkocholesterolové dietě konzumovat 1x týdně. Jedná se o naprosto přijatelné množství. Zbytek bychom měli přijímat v bílém mase a rybách. Sportovci mohou i 2x týdně.
Kuchyňská úprava hovězího masa
Velkou roli ve výsledném obsahu cholesterolu a tuků v jídle hraje kuchyňská úprava masa. Snažme se snížit obsah cholesterolu tím, že z masa odkrojíme všechny viditelné tukové okraje a do pokrmu se snažme další tuky a cholesterol nepřidávat (máslo, smetana, sýry,…). Preferujte úpravu masa na suché pánvi nebo jen lehce zaprášenou olejem z rozprašovače, vaření (v osolené vodě či vývaru) nebo přípravu na kontaktním grilu.
Také oblíbené hamburgery nemusí být zapovězeným jídlem. Stačí použít libové maso, které si doma namelte nebo nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s kořením a pečte na pečicím papíru v troubě. Nemusíte použít ani gram tuku navíc. Pokud se maso chystáte upéct, vhodnou pomůckou je mřížka na pečení, díky ní může tuk odkapávat na pekáč, a můžete ho před konzumaci snadno odstranit.
Tip výživového poradce
Stejně tak můžete použít hovězí maso jako náplň do zapečeného lilku nebo cukety. Masovou směs stačí ochutit kořením, Shoyu sójovou omáčkou a není třeba přidávat další tuk navíc.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.67 bodů z pětiČtěte také:
Bílé pečivo, mouka a těstovinyJak si udržet v zimě zdravíčko?
O těstovinách, rýži a luštěninách
Výmysly a skutečnosti - může mrkev pomoci vidět ve tmě?
Význam střevní mikroflóry