Články
27.11.2008 - Iva Veselá
Jak na domácí zmrzlinu?
Přišlo jaro, budou následovat letní horka...co takhle si na doma připravit zmrzlinu? Zchladí vás, když vám bude teplo a zlepší náladu. Sice to jsou nějaké kalorie, ale kdo může jednou za čas zhřešit, může si připravit zmrzlinové potěšení přímo doma.
Jak na to?
Jestliže se vám nechce nebo nemáte čas na výrobu zmrzliny doma, jednoduše si kupte svoji oblíbenou a nazdobte ji čokoládou, ovocem nebo oříšky. Jestliže chcete zmrzlinu, kterou budete mít v bio kvalitě a bez konzervačních látek, pusťte se do práce. A když si koupíte v obchodě zmrzlinové kornoutky, k dokonalosti už nic neschází.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Zmrzlina 1
500 ml BIO smetany
6 žloutků z organicky pěstovaných vajec
BIO třtinového cukru (podle potřeby)
BIO ovocné pyré nebo směs ovoce podle chuti
Postup je velmi jednoduchý. Utřeme cukr a žloutky a vše umixujeme, aby byla směs bílá. Přidáme polovinu smetany a dobře promísíme. Potom přidáme zbytek smetany a ovocnou směs. Vše dokonale smícháme, přendáme do nádoby a dáme do mrazáku. Asi po 1 hodině nádobu vyndáme a ještě jednou přešleháme. Můžete zkusit ještě přimíchat jahody nebo maliny. Kdo si koupí vanilkový extrakt, může zmrzlině dodat ještě lepší chuť.
Poznámka: Nezapomeňte, že i když je zmrzlina celá bio, tak to neznamená, že ji můžete sníst celou na posezení a mohli se hájit, že je zdravá a že po ní nepřiberete:-)
Zmrzlina 2
500 ml BIO smetany
½ hrnku BIO mléka
½ BIO rozdrceného vanilkového lusku
½ hrnku hnědého cukru
5 žloutků z organicky pěstovaných vajec
½ PL vanilkového extraktu
Na nepřilnavé pánvi rozpálenou na středním plameni smícháme smetanu a mléko. Vmícháme vanilku a polovinu cukru. Přivedeme k varu a krátce necháme přejít varem. Mezitím v míse utřeme zbytek cukru a žloutky s vanilkovým extraktem. Třetinu připravené smetany nalijeme do vajíčkové směsi a ušleháme. Nalijeme tuto směs do zbývající horké smetany a opět přivedeme k varu. Na povrchu směsi se vytvoří vaječná sedlina, ale to ničemu nevadí, nalijeme do vhodné nádoby a necháme zmrazit.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Hovězí maso a cholesterolJak je to s recyklací krabicového mléka
Jak vybrat kysané a sterilované zelí
Jaký význam a účinky mají antioxidanty
Příprava švestiček Umeboshi