Články
20.05.2013 - Iva Veselá
L-lysin bojuje proti oparům
L-lysin je aminokyselina (stavební látka bílkovin), kterou si tělo neumí samo vytvořit. Proto je také nazývána jako tzv. esenciální aminokyselina. Je velmi důležitá pro srdce, cévy a vstřebávání vápníku. Produkuje hormony a protilátky a asi mnohé potěší fakt, že funguje jako velmi dobrá prevence proti oparům.
Lysin a opary
Nejvýraznější vlastnost L-lysinu je ochrana před herpetickými viry (opary) a napomáhání jejich léčbě. Lysin totiž bojuje proti argininu - což je aminokyselina, která vzniku oparu naopak podporuje.
Mezi další schopnosti lysinu patří:
- detoxikace organismu od těžkých kovů, olova
- posílení intergrity cévních stěn (prevence aterosklerózy a onemocnění srdce)
- podpora zubů a kostí
- urychluje hojení (lysin napomáhá vstřebávat vápník)
- léčí opary (pásové opary, genitální opary)
Víte, že...?
Olovo se snadno dostává přes dýchací ústrojí nebo potraviny do organismu. Pro děti to může být velmi závažným stavem, zejména v období jejich vývoje. Je prokázáno, že výskyt olova v organismu vede až ke snížení IQ, nesprávnému vývoji svalů apod. Proto dbejte na to, aby vaše děti netrhaly jablka rostoucí podél rušných silnic.
Tip výživového poradce
Tuto látku doporučuji užívat nejen kvůli výše uvedeným schopnostem (prevence aterosklerózy, zrychlení hojení ran a jizev,..), ale na příjem lysinu by měli dbát vegetariáni, kteří ho mají ve stravě nedostatek.
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Jak L-lysin užívat
Denní doporučená dávka je 0,5 až 2 g. U dětí je dávka stanovená na cca 0,4 g/kg hmotnosti. Jelikož se jedná o vyšší dávku, kupte si L-lysin v lékárně. Denní doporučená dávka by neměla přesáhnout 10 g, jinak hrozí nevolnost, průjem a zvracení.
V případě člověka, který jí maso a mléčné výrobky deficit nehrozí. Nicméně pokud jste například po operaci, trpíte opary nebo sníženou imunitou nebo nedostatkem železa, je vhodné tělu takto pomoci.
ČTĚTE TAKÉ: Dopřejte organismu dávku omega-3 mastných kyselin
Lysin v potravinách
Lysin je tam, kde jsou bílkoviny. Tuto látku tedy nejdeme v mase (kuřecí, vepřové, hovězí, ryby). Dále také v luštěninách nebo parmazánu. Kdo příliš nedbá na příjem ryb a luštěnin, má o další důvod navíc, proč navýšit jejich konzumaci.
L-lysin není zcela stabilní - odolává krátkodobému varu, ale jinak je citlivý na vysoké teploty a sucho (pražení, extrudace). Nedostatkem jsou ohroženi tedy vegetariání a vegani.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 1 bodů z pětiČtěte také:
Francouzský zelený jílHořčík ve stravě
Náhradní sladidla - seznámení
Nopalin napomáhá látkové přeměně
Schizandra (klanopraška)