Články
19.09.2013 - Iva Veselá
Hlíva ústřičná zastaví stárnutí
Poklad mezi houbami? Ano, přesně tak bychom mohli hlívu ústřičnou nazvat. V našich klimatických podmínkách sice vyrůstá celá řada zdraví prospěšných druhů hub, ovšem hlíva ústřičná všechny jednoznačně předčí. Ještě nedávno byla dřevokazná houba považována jen za jakousi houbovou pochoutku. Ale že právě hlíva ústřičná je přírodním zázrakem, víme ale jen pár let.
Účinky prokázány
Celosvětové výzkumy z posledních let prokázaly, že se jedná o houbu, která svým ojedinělým složením lidskému zdraví jednoznačně prospívá a na organismus působí velmi blahodárně. Pravidelnou konzumací této houby dochází k regeneraci buněk a posilování imunitního systému. Tyto její schopnosti způsobují především beta-glukany, dále celá řada vitamínů, potřebných stopových prvků (železo, jód, selen, draslík atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly a v neposlední řadě také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Díky těmto okolnostem je pravidelná konzumace hlívy vynikající prevencí před různými civilizačními onemocněními. Všechny tyto látky ve společné harmonii mohou vzpružit vlastní imunitu lidského organismu a stimulovat regeneraci buněk.
V čem hlíva pomáhá:
- zvyšuje obranyschopnost organizmu
- snižuje poruchy metabolizmu cukru a tuku
- zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu
- zmírňuje strnulost šlach a končetin
- odstraňuje bradavice virového původu
- reguluje peristaltiku střev
- při úpravě krevního tlaku
- funkci cévního systému
- při alergii, stresu a zátěži organismu
Máte potíže s imunitou? Vše se odvíjí od stravy - pro vhodnou úpravu jídelníčku kontaktujte výživového poradce!
Jak hlívu užívat
Hlívu ústřičnou v čerstvém stavu není ale možné samozřejmě konzumovat každý den, mnohem vhodnější je jednou za čas užívat želatinové kapsle s houbovým práškem.
Kapsle jsou vhodné také pro děti, vyznačují se delší trvanlivostí a na rozdíl od hlívy rostoucí pouze v určitém období je kdykoliv k dostání. Další výhodou je poměr sušené hlívy k čerstvé, který je zhruba 1:9.
Komu lze pravidelnou konzumaci hlívy doporučit?
Určitě by bylo také dobré zmínit pro koho je hlíva ústřičná vhodná. Přehlédnout by jí rozhodně neměli kardiaci, diabetici, alergici, astmatici, lidé trpící kloubovými onemocněními, zažívacími obtížemi, únavou, záněty a podobně. Kapsle jsou účinné jako prevence proti rakovině a mozkovým příhodám. Upravují ale také krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, snižuje hladinu cukru, zlepšuje metabolismus, odstraňuje bradavice virového původu, léčí ekzémy a umí toho zkrátka ještě mnohem a mnohem více.
POZOR!
Díky glukanům, které mají schopnost aktivovat buňky zajišťující vlastní přirozenou imunitu organismu, dokáže nádorová onemocnění pomoci léčit a mimoto významně tlumí a omezuje vedlejší účinky při chemoterapiích.
Dále hlíva odstraňuje bradavice virového původu, léčí ekzémy, zlepšuje ale také metabolismus, regeneruje vnitřní orgány (játra, ledviny, slinivku) a díky zvýšené regeneraci buněk, v podstatě zpomaluje proces stárnutí.
Jak často jíst hlívu?
Jestliže trpíte některou ze zmíněných nemocí, je zapotřebí užívat hlívu denně. I proto vědci vyvinuli kapsle, které obsahují sušenou hlívu ústřičnou. Bohužel velcí výrobci léčiv, kteří se snaží spíše vydělávat na "svých zaručeně nejlepších lécích", nedělají čistý přírodní produkt. Výtažek z hlívy smíchají se škroby, dextriny nebo chemicky vyrobenými vitamíny. Tím se vlastně účinky hlívy, která je tu v nepatrném množství, neprojeví, či dokonce potlačí.
Tip výživového poradce
Vyzkoušejte také skvělou polévku z hlívy přezdívanou také Falešná dršťková.
Polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:
300 g hlíva ústřičná
2 cibule
2 PL rostlinný olej
2 PL celozrnná hladká mouka
2 stroužky česneku
1 PL zeleninový bujón Würzl
1 čl sladká paprika
majoránka
mletý pepř
sůl
1,2 l vody
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme opláchnutou a na kostky nakrájenou hlívu, přilijeme litr vody, osolíme a vaříme do měkka. V pánvi rozehřejeme zbylý olej, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zalijeme ji zbylou studenou vodou, dobře rozmícháme a nalijeme do polévky. Přidáme zeleninový bujón a polévku ještě za stálého míchání povaříme. Pak ji dochutíme pepřem a zcela na závěr do polévky vmícháme jemně utřený česnek a majoránku. Podáváme s žitným chlebem.
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 4.21 bodů z pětiČtěte také:
Co ovlivňuje vstřebávání železa z potravyHořčík ve stravě
Pangamin neboli pivovarské kvasnice
Vitaminizace - obohacování potravin vitamíny
Vše o klíčcích a k čemu jsou dobré
Diskuze
Web: http://www.hliva-ustricna.info
hlíva ústřičná
Ja muzu doporucit hlívu ústřičnou v kapslích, případně sušenou na webu www.hliva-ustricna.info je k těmto produktům popis.
31.08.2009 08:28supr článek, konečně podstatná fakta :-) stránku budu určitě navštěvovat častěji :-)
27.03.2009 09:56hlíva
Díky bohu, že dobrou dršťkovou jde udělat i z hlívy. Z normální dršťkové se mi bohužel zvedá kufr :-)
12.03.2009 10:13Hlíva je opravdu skvělá,dělám jí jako dršťkovou polévku-dršťky nahradím hlívou,vynikající je zapečená.Používám jí často a překvapilo mě,co jsem si o ní přečetla:)díky!
12.03.2009 10:07