Články
10.07.2009 - Iva Veselá
Bio výroba v Čechách
Jak to u nás vypadá s výrobou a konzumací biopotravin? Narovinu můžeme přiznat, že opravdu nic moc. Ale nikdo neříká, že se situace nelepší. Naopak, biopotraviny dosahují v dnešní době svého rozmachu. Proč tedy nepodpořit přírodní stravu? Vlastně není nad čím váhat, biopotravinami podporujeme kromě přírody vlastní zdraví!
Situace v Čecháh aneb vodníci jsou na tom lépe?
Dnes se už i u nás běžně setkáváme s produkty z ekologického zemědělství a bio produkty, bohužel trh s bio potravinami je u nás málo rozvinutý a povědomí spotřebitelů o tom, co značka BIO znamená, je poměrně malé. V evropském měřítku jsou biopotraviny mnohem oblíbenější, a tím pádem rozšířenější. Proto se značná část našich bio produktů vyváží. Zejména se jedná o ovoce a zeleninu, které je u nás možno pořídit mnohem levněji než v okolních evropských státech.
Proč se to děje?
Bohužel u nás stále převládá cena nad kvalitou. Sice jsou bio výrobky jsou obecně dražší, ale měli bychom si uvědomit, že pro získání značky BIO musel onen farmář hodně udělat. V rostlinné výrobě to znamená přestat používat chemická hnojiva a postřiky proti škůdcům, což obnáší mnohem vyšší ztráty na výnosech. Pokud se k tomuto kroku přeci jen rozhodnete, jsou vaše produkty dlouhodobě sledovány a před udělením značky BIO musíte prokázat že váš produkt odpovídá přísným normám stanoveným EU.
V živočišné výrobě je nutné poskytnout zvířatům odpovídající podmínky, často náročné na prostor - výběhy, pastvu, krmivo bez premedikace. Největším problémem živočišné produkce je však ve splnění nároků na porážku a potom na zpracování masa. Pro zpracování bio masné produkce je opravdu rozhodující otázkou vzdálenost a vybavenost jatek, která u nás bio standardu odpovídají jen málokdy. Pro produkci biomasa je důležité, aby se zvíře před porážkou nestresovalo, a proto se nedoporučuje ho převážet na dlouhé vzdálenosti. Jatka musí mít speciálně upravenou linku s chladírnou i samotné ošetření a následný rozvoz biomasa podléhá speciálním podmínkám. Navíc masné bio výrobky u nás nemají skoro žádnou tradici - u rostlinné výroby přeci jen existuje určité povědomí ale u masa je produkce v počátcích a odbyt je proto jen nízký. Možná je to dáno i tím, že většina vyznavačů biostylu života je mezi vegetariány.
Abychom ale nebyli skeptičtí, biopotraviny zažívají boom nejen co se týče konzumace, ale nechybí ani kvalitní propagace. Konzumentů biopotravin stále a stále přibývá. Celkově se dá říci, produkty v bio kvalitě u nás zatím stojí na startu. Tak se už odražme!
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
BIO do škol...každá koruna dobráČeské BIO má svého vítěze!
Mléčné novoty od Amálky
Růst trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil
Špičkový prášek na evropské úrovni