Články
07.03.2014 - Iva Veselá
Potraviny proti stárnutí 2. díl
Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat.
V 1. dílu tohoto seriálu jste se dočetli, jak je strava nesmírně důležitá pro funkci našeho organismu a celkovou vitalitu. Dnes se začneme seznamovat s potravinami, které mají velkou zásluhu na tom, jak vypadáme, i jak se cítíme.
Hroznové víno
Bobule révy jsou zdrojem energie a poskytují organismu všestrannou ochranu. Hrozny obsahují obrovský počet látek s jedinečnými účinky, a proto jsou vhodné pro rekonvalescenty. Toto ovoce chrání organismus před mnoha nemocemi spojenými s věkem, od anémie a únavy po artritidu, křečové žíly a revmatismus. Hroznové víno, ať již světlé nebo tmavé, obsahuje mnoho účinných antioxidantů, například taniny, flavony a antokyany. Pomáhá bránit oxidaci LDL cholesterolu a srážení krve, a proto chrání srdce a oběhový systém. Kuličky hroznů mají v sobě spoustu vlákniny, proto jsou velmi užitečné pro detoxikaci střev. Tmavé hroznové víno obsahuje rovněž quercetin, který zmírňuje záněty, čímž také pomáhá kardiovaskulárnímu systému, a kromě toho podporuje trávení. Kyselina linolová obsažená v semenech hroznů a olej získávaný ze semen působí blahodárně na pokožku.
Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.
Mango
Díky obsahu vitamínu C a beta-karotenu chrání organismus proti předčasnému stárnutí. Středně velké mango obsahuje téměř celé doporučené denní množství vitamínu C, a pomáhá tak k tvorbě kolagenu, který je důležitý pro zdravou kůži a pojivovou tkáň. Mango patří mezi několik druhů ovoce obsahující také vitamín E, který společně s vitamínem C chrání před ztrátou paměti. Jasně oranžovožlutá dužina manga má vysoký obsah beta-karotenu potřebného pro čistou kůži, zdravé plíce, silné srdce a dobrou celkovou imunitu.
Meruňky
Meruňky obsahují velké množství zdraví prospěšného beta-karotenu. Přes zimu si kupuji sušené meruňky v biokvalitě (nesířené a neslazené), takže tento produkt všem vřele doporučuji! Beta-karoten obsažený v meruňkách pomáhá chránit kůži a plíce před poškozením oxidací a podporuje imunitní systém. Brání také oči před poškozením volnými radikály. Krom toho meruňky obsahují velmi účinnou antioxidační látku lykopen, která brání tvorbě usazenin uvnitř tepen a má také silné protirakovinné účinky.
Borůvky
Borůvky obsahují antioxidanty, které brání rozvoji mnoha různých nemocí. Jsou bohatým zdrojem antokyanu, antioxidační látky působící proti stárnutí obecně a zlepšující krevní oběh. Zvyšuje také účinky vitamínu C, podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje stav kůže. Borůvky pomáhají zlepšovat funkci mozku a působí proti onemocněním očí. Jsou také dobrým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu.
Papája
Vedle beta-karotenu a vitamínu C obsahuje papája proteolytický enzym papain. Papája pomáhá zpomalovat zhoršování stavu tepen, snižuje riziko srdečního onemocnění a působí proti volným radikálům. Obsahuje také enzym papain, který podporuje trávení, urychluje odstraňování nestrávených zbytků potravy z trávicího systému a zklidňuje záněty v celém těle.
Pomeranč
Kromě vitamínu C obsahuje antioxidant hesperidin s příznivými účinky na srdce. Pomeranče pomáhají udržet zdravou, mladistvou kůži, chrání před potížemi s očima a ucpávání tepen, které je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce. Navíc obsahují antioxidant hesperidin, který zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu, čímž také chrání srdce. Plody obsahují rovněž limonen s protirakovinnými účinky, přírodní cukry dodávající energii, vlákninu a dokonce se o nich říká, že zmírňují celulitidu.
Brusinky
Obsahují mnoho látek chránících organismus před nemocemi spojenými s věkem. Brusinky obsahují kyselinu elagovou, u níž byly prokázány protirakovinné účinky i ochrana před nemocemi srdce. Tento antioxidant se nejlépe vstřebává z potraviny v jejím přírodním stavu, což je jistě dobrá zpráva pro každého, komu brusinky chutnají bez jakýkoliv úprav.
Banán
Banány obsahují mnoho živin důležitých z hlediska uchování mládí. Obsahují draslík, který pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku a snižuje riziko onemocnění srdce. Draslík rovněž pomáhá udržet správnou funkci nervů a svalů. Frukto-oligosacharidy podporují užitečné bakterie ve střevech a zlepšují trávení. Banány obsahují také tryptofan, který tělo mění na serotonin a zlepšují spánek.
O dalších potravinách se dočtete v příštím dílu, který vyjde už zítra.
(Zdroj)
Nakladatelství: www.slovart.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.58 bodů z pětiČtěte také:
Jak si udržet mládíPotraviny proti stárnutí 4. díl
Potraviny proti stárnutí 5. díl
Vždy krásní...
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí