Články
27.09.2010 - Iva Veselá
Podzim - na co si dávat pozor
V poslední době se mi dostává v poradně spoustu dotazů, jak se zdravotně "zabezpečit" na podzimní a další chladné měsíce. V tomto případě lze krásně vycházet z čínské medicíny a pro zachování zdraví je dobré o sobě vědět několik věcí.
Aktivita orgánů a prevence
V této době jsou velmi aktivní naše plíce a tlusté střevo - jedná se o spojený okruh (energetický celek).
PLÍCE
Plíce trpí chladným a vlhkým počasím, proto se v podzimním období vyskytují mnohé případy zánětů dýchacích cest, poklesu vitality, únavou a depresemi. Je tedy důležité si nasbírat energii. Jak?
Za velmi vhodné považuji zaměřit se na správné dýchání - dopručuji zejména jógu a její dýchací techniky pranajámy. Dále jsou velmi vhodné procházky na čerstvém chladném vzduchu, otužování (pozor ovšem na nastydnutí). Mnoho energie lze načerpat v lesech ze stromů. V poslední řadě je důležitý kvalitní dlouhý spánek a odpočinek během dne.
V případě, že plíce nefungují tak, jak mají, může se dostavit kašel, dušnost, slabý dech či lapání po dechu za normálního mluvení - to je vše známka oslabených plic a jejich energie. Proto jsou velmi důležitá dechová cvičení.
TLUSTÉ STŘEVO
Pokud je narušena energie tlustého střeva, může se to projevit ucpaným nosem, hleny (i v průduškách), kašel, ztráta hlasu, tichý hlas, časté zívání, ale také kožní ekzém, tenká citlivá a praskající pokožka, praskliny na konečníku nebo potíže se žílami.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Diagnostika z obličeje
Na našem obličeji jsou krásně vidět oslabené orgány nebo přímo zdravotní potíže. Je to pro mne takový klíč ke klientovi případně že by zapíral svůj stav :-)
Okruh plic můžeme vidět na tvářích, kde je tato zóna ohraničena tlustým střevem a dále tlusté střevo (také stav zažívání) se promítá na v horní části čela. Pro představu jsem namalovala obrázek obličeje a míněné zóny.
Obr. Diagnostika obilčeje
Plíce - červená oblast, Tlusté střevo - šedá oblast
Podpora stravou
NEVHODNÉ
Za nevhodnou stravu považuji celkově nadbytek mléčných výrobků, které zahleňují oragnismus (mléko, jogurty, smetana,...), dále strava bohatá na živočišné tuky, kynuté těsto (překyseluje organismus a ničí střevní mikroflóru), nadbytek soli a naopak nedostatek vlákniny a vitamínu C. Vzhledem k častým onemocněním si dávejte pozor na antibiotika, které střevní mikroflóru velmi ničí. Vyvarujte se také stresu a psychické zátěži a přejídání, které se dostavuje v chladných dnech.
VHODNÉ
Preferujte stravu bohatou na vlákninu (zelenina, ovoce, cereálie), jezte tedy střídmě, vyhněte se večernímu hodování (ať už se jedná o malé porce). Svůj jídelníček můžete obohatit vlákninou (jitrocel - Psyllium), řasou Chlorella nebo Spirulina, vhodné jsou kopřivy čerstvé nebo sušené do čaje a zelený ječmen pro odvod toxinů z těla a dodání cenných minerálů.
Pokud máte jakékoliv dotazy, obraťte se na mne ve Výživové poradně v Praze.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Etikoterapie - nemoci ustupujíJóga
Kaštanová mast - účinky a vlastní výroba
Kouzlo aromaterapie
Lotosový kořen léčí dýchací potíže