Články
07.06.2013 - Iva Veselá
Co prozradí naše chutě
Také někdy nevíte, co všechno byste jste samou chutí snědli?
Máte někdy chuť na něco výraznějšího - třeba na slané (brambůrky), sladké (sladkosti, sušenky), tučné (čokoláda, maso, sýry), kyselé (citrony, kyselé okurky, octy) nebo hořké (pivo, hořké bylinky)? Tělo vám vysílá signál, jakou právě potřebuje energii.
Kontrolujte své chutě
Každého z nás občas přepadá neodolatelná chuť na něco sladkého, slaného, kyselého či ostrého. Organismus vám dává najevo, že nutně potřebuje nějakou složku nebo energii dané potraviny. Poslechnout hlas svého těla se vám vyplatí, pokud sáhnete po zdravější variantě zastupitele vyžádané chuti. Toužíte po sladkém? Místo čokolády si dejte raději banán.
Chuť na sladké - věčný problém
Chuť na sladké je asi největším prevítem našich chuťových buněk. Cukr sice dodává energii, ve větším množství ale působí nemalé problémy, a to nejen s tělesnou váhou. Zvláště nebezpečně ovlivňuje slinivku a žaludek.
Co signalizuje chuť na sladké?
Neodolatelná chuť na sladké signalizuje nedostatek tělesné či duševní energie. Vaše psychika není úplně v rovnováze, zřejmě často podléhate stresům či depresím. Na tělesné úrovni se může jednat o příznak poruchy slinivky břišní nebo o přemnožení kvasinek. Pozor! Do kategorie "chuť na sladké" nejsou zařazeny pouze cukry obsažené ve sladkostech, ale také fruktóza (cukr v ovoci), sacharóza a škroby.
Nevíte, jak se zbavit chutí na sladké? Pomůžeme Vám, kontaktujte výživového poradce!
Kyselé
Kyselá chuť povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater, ve větším množství však působí na játra a žaludek negativně. Přemírou konzumace kyselých jídel si zaděláváte na pálení žáhy a žaludeční vředy. Častá chuť na kyselé potraviny, stejně jako na potraviny sladké, může být projevem poruchy slinivky břišní.
Ostré
Lidé, kteří se neobejdou bez pepře a ostrého koření, nemívají úplně v pořádku játra a žlučník. Ostrá chuť právě tyto funkce mobilizuje. Reguluje také činnost střev a plic. Nenapravitelní "ostří" hoši ale mohou naběhnout - ostrou chutí překrvená sliznice je náchylnější na alergie a pro své zvlhčení zvyšuje produkci hlenů.
Hořké
Hořkým potravinám a nápojům dávají přednost lidé, jejichž tělo volá po detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.
Slané
Labužníci razící heslo "sůl nad zlato" bývají slabí na ledviny a močové cesty. Jsou často nachlazení a právě sůl jim pomáhá odstraňovat hleny a plísně. Větší množství tohoto druhu koření ale způsobuje zadržování tekutin v těle a přetěžování ledvin.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 2 bodů z pětiČtěte také:
Diagnostika z jazykaHomeopatie
Kouzlo aromaterapie
Pilíře čínské dietologie
Pohyby s nádechem Asie