Články
28.01.2011 - Iva Veselá
Dietetika z pohledu západní a čínské medicíny
Západní dietetikase chápe téměř výhradně jako dieta, jejímž cílem je snížení hmotnosti.
Čínská dietetika
Slouží především k léčení mnoha zdravotních potíží (včetně vysokého tlaku, cukrovky, nachlazení, žaludečních katarů, kašle, zánětu jater atd.) a je také cestou, jak pomoci k snížení hmotnosti.V západním pojetí nahlížíme na potraviny z hlediska kalorií, vitamínů, stopových prvků, proteinů a podílu jiných k životu nutných látek.
V čínském sytému stravování hodnotíme potraviny z hlediska jejich chuti (sladká, hořká, kyselá, slaná, palčivá), energií (charakter potraviny: studený, horký, teplý, chladný a neutrální), pohybu(směrem ven, směrem dovnitř, vzhůru nebo dolů) a všeobecných vlastností a účinků na organismu. Například, když je mi zima a jsem prochladlý použiji např. zázvor, který „zahřívá“.
Příklad potravin dle chuti
Hořká: chřest, celer,grapefruitové slupky, kedluben, chmel, hlávkový salát,…
Štiplavá (palčivé): černý pepř, skořice, hřebíček, česnek, zázvor, pórek, máta peprná, bazalka…
Slaná: ječmen, vepřové maso,, šunka, ústřice, sůl, mořské řasy,…
Kyselá: jablka, meruňky, mango, ananas, fazole adzuki,…
Sladká: banány, bambusové výhonky, hovězí maso, červená řepa, čínské zelí,káva, okurky, kuřata, fazole, rýže (loupaná),…
Účinky potravin se vztahují k jednotlivým orgánům, na které potraviny působí. Každá potravina má vliv na jeden nebo více vnitřních orgánů. Například celer ovlivňuje žaludek a játra, mrkev plíce a slezinu, baklažán slezinu, žaludek a tlusté střevo, pšenice srdce, slezinu a ledviny.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce
Příklady potravin pro jednotlivé orgány
Plíce: mrkev, koriandr, kachna, česnek, zázvor (čerstvý i sušený), med, bílé hlavičky zelené cibulky, burské oříšky, hrušky, máta peprná, hroznové víno,ředkvička, vlašský ořech, víno…
Tlusté střevo: tofu, černá houba (jidášovo ucho), čínské zelí, černý pepř, okurky, fíky, baklažány, karas, med, hlávkový salát, muškátový oříšek, rýžové otruby, sůl, špenát, žluté sojové boby,…
Žaludek: ječmen, tofu, hovězí maso, černá houba, černý pepř, čínské zelí, hnědý cukr, celer, kaštan, kuře, škeble, krabi, hřebíček, kukuřice,okurka, datle, baklažán, fenykl, česnek, zázvor, hlávkový salát, fazole mungo, vepřové maso, ředkvičky, rýže, mandarinky, vinný ocet, houby shitake
Slezina: ječmen, tofu, hovězí maso, černé sojové boby, hnědý cukr, karas obecný, mrkev, kuřata, skořice, hřebíček, koriandr, okurka, datle, koprové semínko, úhoř, fíky, česnek, zázvor, hroznové víno, med, liči, skopové maso, burské oříšky, muškátový oříšek,, rýže, fazol obecný, fazolové lusky,…
Srdce: bílek slepičího vejce, skořice, jablka, zelený pepř, mléko kravské, fazole mungo, malé červené fazole, fazole adzuki, šafrán, pšenice, víno,…
Tenké střevo: malé červené fazole, nebo fazole adzuki, sůl, špenát,…
Močový měchýř: skořice, čínská vosková dýně, fenykl, grapefruitová slupka, vodní meloun,…
Ledviny: semeno černého sezamu, černé sojové boby, kmín, karas obecný, slepičí vaječný žloutek, pažitka, skořice, hřebíček, škeble říční, kachna, úhoř, hroznové víno, skopové maso, švestky, vepřové maso, sůl, badyán, fazolové lusky, mandarinky, vlašské ořechy, pšenice,…
Žlučník: čekanka, kukuřičné hedvábí, obecně kyselé potraviny
Játra: semeno černého sezamu, hnědý cukr, celer, čekanka, pažitka, skořice, kukuřičné hedvábí, krabi, sépie, úhoři, pórek, jablka, liči, mišpule japonská, máta peprná, švestky, šafrán, trnky, badyán, vinný ocet, víno,…
Působení vybraných potravin na náš organizmus dle tradiční čínské medicíny
Pohanka: posiluje slezinu, žaludek, tlusté střevo, odstraňuje vlhko
Rýže: posiluje a vyživuje slezinu, harmonizuje a posiluje žaludek, tiší žízeň, posiluje plicní qi
Pšenice: vyživuje srdce, posiluje slezinu, vypuzuje patogenní horko, tiší žízeň, má močopudné účinky
Kukuřice: posiluje žaludek, reguluje střední ohniště,působí na močový měchýř, má močopudné účinky
Ječmen: posiluje slezinu, reguluje žaludek, tiší žízeň, má močopudné účinky, vliv na močový měchýř
Adzuki: působí na srdce a tenké střevo, tonizují qi a krev, tonizují jin, harmonizují krev, odstraňují vlhko, léčí otoky, detoxikují, snižují hmotnost
Hrách: působí na slezinu a žaludek, zmírňuje otoky, podporuje produkci tekutin, tiší žízeň (mladý hrášek)
Mungo: působí na srce a žaludek, pročišťuje horko, detoxikuje, má močopudné účinky
Brambory: posilují slezinu a žaludek, zmírňují křeče a bolest
Celer: působí na játra, žaludek a močový měchýř
Čínské zelí: působí na plíce, žaludek, močový měchýř
Hlávkový salát: působí na žaludek a tlusté střevo, tonizuje qi a krev, pročišťuje horko,vysušuje vlhko, má močopudné účinky, podporuje laktaci
Chřest: působí na plíce a ledviny, tonizuje qi a krev, pročišťuje horko, tonizuje jin, zklidňuje oheň, usnadňuje pocení
Rajské jablko: působí na žaludek a játra, podporuje produkci tekutin, vyživuje jin, ochlazuje krev
Špenát: působí na tlusté střevo, žaludek a na játra, podporuje peristaltiku, utišuje žízeň, zlepšuje zrak
Zelí: působí na slezinu a žaludek, zmírňuje křeče a bolest, účinné při vředech
Banány:působí na žaludek a tlusté střevo, vyživují jin
Broskve: posilují žaludek, působí na tlusté střevo
Fíky: posilují slezinu a žaludek, zvlhčují plíce, působí na tlusté střevo, zmírňují bolest v krku, zvlhčují střeva, podporují peristaltiku
Hroznové víno: posiluje játra a ledviny, působí na žaludek, doplňuje qi a krev, má močopudné účinky
Hrušky: působí na plíce a žaludek
Jablka: podporují slezinu a žaludek, zmenšují žízeň, snižují horečku, zastavují průjem, zmírňují neklid
Liči: působí na slezinu, žaludek, játra
Švestky: působí na játra a žaludek
Hovězí maso: posiluje slezinu a žaludek, rozhojňuje qi a krev (vařené nebo vývar)
Kachní maso: působí na plíce, slezinu a ledviny, vyživuje jin, posiluje žaludek, zmírňuje otoky, odstraňuje vlhko (vařené, vařené v páře)
Králičí maso: posiluje slezin a žaludek, rozhojňuje qi (vařené nebo jako vývar)
Kuřecí maso: zahřívá střední ohniště, vyživuje slezinu, působí na žaludek, rozhojňuje a vyživuje qi a krev, tonizuje ledviny a esenci (vařené, vařené v páře)
Skopové maso: působí na slezinu a ledviny, zahřívá střední ohniště, rozhojňuje qi a krev (vařené, vařené v páře)
Vepřové maso: působí na plíce, slezinu a játra, vyživuje jin, rozhojňuje krev (vařené, vývar)
Náš (západní) způsob hodnocení potravin
Okurka: obsahuje vitamíny B3, B5, C, betakarotén, biotin, kyselinu listovou, vápník, jód, železo, mangan, fosfor, draslík, křemík, zinek. Má čistící a hydratační účinky.
Rajčata: obsahují vitamíny B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, jód, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, zinek a vlákninu. Má velký obsah lykopenu, který je jednou z nejúčinnějších fytochemických složek proti rakovině (např. plic, prostaty a žaludku), chrání pokožku před poškozením slunečními paprsky, regulují rovnováhu tekutin v těle, posiluje imunitní systém.
Chřest: obsahuje vitamíny B1, B3, B5, C, E, K beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, mangan, draslík, selen, zinek, vlákninu. Má povzbuzující účinek na reprodukční systém, pomáhá proti rakovině, srdečním chorobám a očním problémům, působí mírně močopudně.
Hlávkový salát: obsahuje vitamíny B1, B3, B5, C, E, K, beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, jód, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen, křemík, draslík, zinek. Obsahuje přírodní sedativum, které uklidňuje a navozuje spánek. Je mírně močopudný, pomáhá detoxikovat krev a játra, posiluje imunitu.
Fazole adzuki: obsahují vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, E, beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, jód, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen, křemík, zinek, vlákninu, bílkoviny, složité sacharidy. Působí močopudně, přispívají k redukci váhy, voda, ve které se vařily se používá jako tradiční lék při ledvinových potížích a problémech s močovým měchýřem.
Vlašské ořechy: obsahují vitamíny B1, B3, B5, B6, E, biotin, vápník, jód, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vlákninu, bílkoviny, mononenasycené tuky, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Jsou prospěšné pro srdce, poskytují kardiovaskulární ochranu a podporují činnost mozku, jsou protizánětlivé a proto se hodí jako pomoc při astmatu, revmatické artritidě i kožních problémech, jako jsou ekzém a psoriáza. Udržují pružnost cév a kyselina ellagová, kterou obsahují má antioxidační účinky a pomáhá při rakovině.
Brusinky: obsahují vitamíny B5, C, K, beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, fosfor, selen, draslík, vlákninu, sacharidy. Jsou oblíbeným lékem na zánět močového měchýře, snižují výskyt bakterií, jež v ústech způsobují nárůst plaku, působí tedy proti kazivosti zubů a nemocí dásní. Mají silné účinky proti rakovině a mohou omezit tvorbu ledvinových kamenů.
Image: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net
Literatura
Čínský systém léčby potravinami, Henry C. Lu
Čínská medicína pod pokličkou, Jana Arcimovičova
100 nej léčivých potravin, Paula Bartimeusová
Magické rostliny, Susan Lavenderová, Anna Franklinová
Potraviny - zázračné léky, Jean Carperová
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
FPH - fyziologicky prospěšné hladověníKaštanová mast - účinky a vlastní výroba
Pilíře čínské dietologie
Psychika a zdraví orgánů
Shiatsu - příjemná záležitost