Články
03.05.2011 - Iva Veselá
Pilíře čínské dietologie
Několikrát jsme se již seznámili s nástroji tradiční čínské medicíny (TČM) a jejich využití a dnes si povíme něco o zásadách čínské dietologie, o pilířích na kterých je postavena a v čem se východní pohled liší od názorů odborníků na stravování „ze západu“.
Základní pravidla dle principů TČM
Čínská dietetika nemá univerzálně platné předpisy pro všechny. Na rozdíl od západních diet počítá s tím, že stejná dieta je pro někoho prospěšná, pro jiného neprospěšná. Zohledňuje nejen člověka jako takového, ale také vliv denní doby, klimatu, či ročních období, protože jin přechází v jang a opačně, a protože udržet se dlouhodobě v rovnováze se nám mnohonásobně vrátí. Udělat zodpovědně jídelníček člověku na míru vyžaduje vyhotovení podrobné diagnostiky, zato účinek předčí jakoukoli obecně doporučovanou dietu. Platí to jak o dietách zdravotních, tak o dietách hubnoucích.
Základ ranního jídla by měla tvořit polévka, nebo teplá obilná kaše (jsme v jangové fázi dne a jang nutno podpořit), po ní, ještě mezi snídaní a obědem, pojíst ještě něco malého, je-li třeba. Většinou náš organizmus po ranní polévce dost ožije a brzy se dostaví hlad, pak oběd, poměrně výrazný, a večeře, která by měla být střídmá. Zeleninu, pokud je vařená, nebo jinak upravená tepelně, můžete konzumovat téměř neomezeně, dejte pouze pozor na konzumaci syrové zeleniny samotné. Pokud je například salát součástí teplého jídla, neuškodí, pokud ale bude zvolen jako jediné jídlo, navíc na lačno, je nevhodný, zejména v jinové části roku (podzim, zima).
Obecně ovoce z oblasti střední Evropy vhodné je, naopak citrusy a ovoce tropické by mělo být méně časté (rostou v zemích, kde je hodně jangu, jelikož příroda má ráda rovnováhu, tropické ovoce je jinové a ochlazuje).
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Dělení potravin dle TČM
Potraviny se v TCM rozdělují podle povahy, chuti a tropismu
Povaha a chuť potravin
Povaha vystihuje teplotní charakter potravin, může tedy být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká. Pepř bude horký, salátová okurka studená, tedy na opačné straně pomyslné osy. V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích.
Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá. To, že vypijeme horký čaj ještě neznamená, že čaj má horkou povahu. To je jen dočasný efekt. V okamžiku vstupu do těla se podle zásad čínské medicíny právě (zelený a bílý) čaj chová tak, že ochlazuje. Tohoto efektu lze využít v létě, kdy i horký čaj vyvolá ochlazení těla. Je to zdravější, než ochlazovat se zmrzlinou nebo ledem. Černý pepř, i když je vyndaný právě z ledničky, má horkou povahu a tedy při vstupu do těla bude ohřívat.
Při prochladnutí je dobré si uvařit čaj nebo polévku s čerstvým zázvorem. Zázvor okamžitě začne prohřívat, vyvolá pocení a zabrání tím vzniku nemoci z prochladnutí.
Potraviny s chladnou povahou
Banány, bambusové výhonky, krabi, grapefruit, chaluhy, hlávkový salát, sůl, meloun, rajčata, mořské řasy, kiwi, ananas, jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě oslabují jang a čchi.
Potraviny se svěží povahou
Většina zeleniny, ovoce, saláty, kysané mléčné výrobky, jablka, tofu, mandarínky, majoránka, jahody, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.
Potraviny s neutrální povahou
Telecí, celozrnné obilí, meruňky, slepičí vejce, švestky, loupaná rýže, rajčata, cukr, adzuki, ředkvičky, ananas, švestky, kukuřice, vepřové maso a další
Potraviny s teplou povahou
Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr, čerstvý zázvor, ženšen, pórek, broskve, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené a další. Ve velké míře mohou přehřát organismus.
Potraviny s horkou povahou
Jehněčí, jelen, ostrá koření, česnek, alkohol, červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený) a další. Opatrně dávkovat celý rok.
Účinky potravin a organismus podle chutí
Různé chuti potravin mají podle čínské medicíny různé účinky a podle toho jsou doporučovány na různé zdravotní problémy. Čínská dietetika rozlišuje pět chutí pokrmů a jejich účinků, podle kterých ovlivňují různé tělesné funkce.
1. Ostrá chuť - rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně - zvyšuje a umožňuje pocení. Je-li užita v malé dávce, prospívá plicím. Rozhýbává, rozptyluje, má tendenci zvedat energii vzhůru a směrem ven na periferii lidského těla. Je-li doprovázená teplou chutí, tak podporuje oběh krve, ohřívá, působí proti stagnacím. Kontraindikací je slabost plic, která dráždí ke kašli. Štiplavé potraviny vyvolají pocení a podpoří pohyb energie.
Pálivé a štiplavé chuti odpovídá
pepř, skořicová kůra, hřebíček, česnek, zázvor, máta, ředkvička, pórek, majoránka, badyán, pažitka, kmín a další
2. Kyselá chuť - smršťuje a stahuje tkáně, zmenšuje otoky a stahuje póry, je účinná proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu úniku tekutin, například inkontinence, pomočování u dětí, samovolné výrony semene u mužů, gynekologické výtoky a krvácení. Je kontraindikovaná u postižení zevní atakou a u stagnace. Kyselé potraviny zpomalují pohyb, jsou brzdící, tlumí tedy průjem a pocení.
Kyselé chuti odpovídá
např. jablka, meruňky, hroznové víno, grapefruity, mango, olivy, broskve, ananas, švestky, maliny, fazole adzuki, mandarinky, rajčata, ocet
3. Hořká chuť - vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Je vysoušecí a zároveň laxativní, takže pomáhá vyprázdnění stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pročišťuje, má silně stahovací účinek směrem dolů. Je kontraindikovaná u stavů suchosti. Hořké potraviny redukují tělesnou teplotu, vysušují tělesné tekutiny a snižují horečku.
Hořké chuti odpovídá
káva, jádra meruněk, kedlubna, hlávkový salát, celer a další
4. Sladká chuť - harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje a to zvláště oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však zvlhčuje a podporuje vznik vlhkosti. Je typická pro obilniny, je to chuť vařené rýže (ne cukru!). Uvolňuje játra, může působit potopudně i rozptylovat srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje a harmonizuje trávení.
Sladké chuti odpovídá
Jablka, banány, červená řepa, kukuřice, okurky, med, mléko, olivy, broskve, burské oříšky, špenát, tykev, rajčata, meloun, pšenice, cukr a mnoho dalších, je to nejobsáhlejší skupina potravin
5. Slaná chuť - změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání směrem dolů a směrem dovnitř. Je laxativní, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případech suchosti střev. Je-li užita v mírné dávce, tonizuje ledviny. Rozpouští akumulace tvrdého - nádory, shluky, strumu. Slané potraviny uvolní zatvrdliny, zmenší tuhnutí svalů nebo žláz.
Slané chuti odpovídá
sůl, pažitka, mořské řasy, chaluhy, mléko, vepřové maso, kachna, krabi, šunka a další
Další zásady a doporučení
Samo sebou platí i tradiční zdravotní doporučení z dnešního světa, a to především vyvarování se alkoholu, kouření, ideální je nekonzumovat konzervanty, aditiva, barviva a stimulanty, průmyslově zpracované potraviny, fastfoody, uzeniny, bílou mouku.
Obecně
Jjíst pravidelně, při jídle se věnovat jídlu, nekoukat na TV, nečíst noviny a neřešit obchodní záležitosti. Důkladně prožvýkat každé sousto, během jídla a těsně po něm nepít. Jíst střídmě, ale pestře. Omezit sladké a mléčné výrobky z kravského mléka.
Čínská medicína je hodně o prevenci, podchytit zdravotní problém dříve, než se projeví, je umění skutečných mistrů. Po přečtení předchozích řádků si jistě sami dokážete zodpovědět následující otázky:
Je dobré dávat dětem k Mikuláši pomeranče a mandarinky „aby byly zdravé“?
Ne, jsme v jinové fázi roku, kdy si organizmus hlídá dostatečnou energetickou hladinu potřebnou udržení tepla a citrusy zachlazují.
Je jogurt po ránu to pravé ořechové, jak nám napovídá reklama?
Ne, ráno jsme v jangové fázi dne a jang je dobré podpořit. Kravské mléko a výrobky z něj mají naneštěstí chladnou povahu, tudíž při dlouhodobém užívání zachlazují a oslabují trávicí trakt.
Image: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net
Pro Bio-Life.cz: Fitmagazin.cz
Martin Řezníček
Terapeut tradiční čínské medicíny
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
Čchi kung (Qi gong)Diagnostika z jazyka
Dietetika z pohledu západní a čínské medicíny
FPH - fyziologicky prospěšné hladovění
Stravování podle fáze měsíce