Výživová poradna
11.12.2009 - Tereza Thielová
Rozdíl mezi klasickým octem a jablečným
Dobrý den, dočetla jsem se že při dietě bychom se měli klasickému octu vyhíbat, protože požírá enzymy v těle. Platí toto tvrzení i pro Bio Jablečný ocet? protože o něm jsem zase četla že 250ml vody + 2lžičky jalb. octa na lačno mohou hubnutí podpořit. Mohl byste mi to prosím objasnit? Předem děkuji za odpověd Stachová
Odpověď:
Dobrý den, paní Jano,
jablečný ocet zlepšuje metabolismus, čistí organismus a odstraňuje škodlivé látky a ve výsledku se tak můžete dočkat nejen rychlejšího „spalování“, tedy nějakého toho úbytku na váze, ale také zlepšení imunity a bojuje i proti nachlazení. Obsah vitamínů B či biotinu má vliv i na zlepšení a vyčištění pokožky. Ve velmi zředěném stavu si jím můžete dokonce pokožku potírat, i to by mělo zlepšit sklony k pupínkům či akné.
Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, a to v obsahu kolem 5%, která mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech. Dále je zde vysoký obsah jablečného pektinu a vitamínů skupiny B (B1, B2, B6), niacin, kyselina pantothenová, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamín C, obsahuje draslík, i něco málo železa, fosforu či vápníku. Užívání ovocného octa není doporučeno lidem trpícím vředovou chorobou žaludku, naopak v těhotenství či během kojení jej používat můžete. Tady však raději nezkoušejte pokusy o hubnutí, těhotenství i období kojení je pro snižování váhy nevhodné. Mezi možné nežádoucí účinky může patřit třeba pach potu, který páchne octově (stává se to ale zřídka, můžete vyzkoušet změnu přípravku) nebo častější stolice, to by se však mělo znormalizovat ve chvíli, kdy si vaše tělo zvykne na nový, lepší režim.
Co se týče normálního octa, tak to je 8 % koncetrace kyseliny octové. V jablečném octu, jak jsem již zmínila, je 5 % koncetrace kyseliny octové. Nevím o tom, že ocet požírá enzymy, ale pokud ho zkonzumujete hodně a v nezředěné formě, může způsobit silné překyselení žaludku a narušení fukce trávicích enzymů a mohlo by dojít ke špatnému strávení potravy, a tím k bolestem břicha, nadýmání, pálení žáhy atd.
Jako posilující a detoxikační prostředek při hubnutí doporučuji jablečný ocet, už z toho důvodu, že je bohatý na mnoho cenných látek. Klasický ocet používejte pouze jako součást zálivky do salátů.
Nesmíte však zapomínat na to, že ani samotný jablečný ocet Vás přebytečného tuku nezbaví, k tomu je třeba ještě vyvážený jídelníček a pohyb :) .
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Akutní pankreatitida - odstraněný žlučníkDiabetes 1. typu
Krém s konopným olejem
Pigmenty na zubech
Vhodná kombinace doplňků stravy