Výživová poradna
25.06.2009 - Tereza Thielová
Mléko a vápník
Dobrý den Terezo,
Co si myslíte o pravidelné konzumaci mléka a vstřebávání vápníku z něj?Dávám své 8 leté dceři pravidelně denně sklenici mléka polotučného (200ml) a mám strach zda jí to nemůže ublížit, znáte to v časopisech se toho napíše a člověk pak neví čemu má věřit. Díky za odpověď. Matoušková
Odpověď:
Dobrý den paní Matoušková, velmi dobrý dotaz:),
na začátek Vás chci pochválit že své dceři dávate denně porci mléka, rozhodně jí neublížíte, můžete to kombinovat i se zakysanýma mléčnyma výrobkama, které jsou navíc prospěšné pro střevní mikrofloru. Dění porce mléka, nebo zakysaného výrobku dodá Vaší dceři plnohodnotné bílkoviny a vápník. Z mléka se vápník vstřebává dobře, je bohaté na látky, které vstřebávání podporují, zásluhu na tom má také přitomnost vitamínu D nebo laktoza. Konzumace mléka a mléčných výrobků i zakysaných nemá tedy žádný negativní vliv na vstřebávání živin! Naopak co zhoršuje vstřebávání vápníku, jsou fytáty přitomné v luštěninách a oxaláty přitomné v listové zelenině. Vápník se váže na tyto sloučeniny a tím se zabrání jeho vstřebávání, dalšími negativní faktory na vstřebávání vápníku je vysoká konzumace sladkostí a vláknina. Určitě tedy doporučuji pro správný vývoj kostí konzumovat denně 2-3 porce mléčných výrobků a to ve formě např: 200ml mléka, 150g jogurtu, 200ml podmáslí (kefír, acidofilní mléko), 125g cottage. Dále vhodnými zdroji vápníku je i brokolice a sojové výrobky.
S pozdravem Tereza T.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pětiČtěte také:
BIO skleničkyBioenergetický hrnek
Drzá ségra
Kručení v břiše
Mrkvová šťáva