Články
14.05.2013 - Iva Veselá
Potraviny vhodné pro kuřáky
Ať si to kuřák připouští nebo ne, kouření přináší organismu mnoho negativ. Největší hrozbou je přísun karcinogenních látek vznikající spalováním tabáku a vyšší riziko vzniku rakoviny plic. Abychom toto riziko snížili, je nutné přijímat látky, které zabraňují degenerativním procesům v organismu. Jednimi z takových jsou antioxidanty. Zde je několik tipů, jak sestravovat.
Chcete mít vyvážený jídelníček a ještě k tomu zhubnout? Kontaktujte výživového poradce!
Co by v jídelníčku kuřáka neměli chybět
- čerstvá zelenina a ovoce ke každé porci jídla (žlutá, fialová, červená, zelená, oranžová)
- čaj (zelený čaj obsahuje velmi vysoké množství antioxidantů)
- pilulky vitamínu C
- zelené potraviny, sladkovodní řasy
- česnek a cibule
- acai (ovoce s nejvyšším množstvím antioxidantů)
Acai BIO 70 g - zakoupíte také v našem e-shopu!
Kouření a vitamín C
Pro kuřáky je jeden z nejdůležitějších látek vitamín C, jelikož má antioxidační účinky (zabraňuje buněčné oxidaci). Jedna cigareta v organismu zničí celou denní dávku vitamínu C (60 mg). Průměrný kuřák potřebuje zhruba o 400% více vitamínu C než člověk, který nekouří. Proto byste ho měli konzumovat ve zvýšeném množství jak v potravinách, tak případně v doplňcích výživy. Vitamín C najdete v potravinách jako například:
- Zelenina (zelená a červená paprika, rajčata, květák, brokolice)
- Ovoce (kiwi, pomeranč, jahody, černý rybíz, mango)
- Ovoce Amalaki (Amla) celé nebo v prášku - nejvyšší obsah vitamínu C
- Ovocné džusy (citrónový, pomerančový, grapefruitový)
Kouření a beta karoten
Je prokázáno, že kartoneidy, což jsou látky obsahující beta karoten, výrazně snižují riziko vzniku rakoviny. Tyto látky se nejvíce vyskytují v červených, oranžových či zelených rostlinách.
Tip výživového poradce
Je ovšem důležité, zajistit si přísun beta karotenu přímo z přírodních zdrojů a ne potravinových doplňků (v organismu může působit toxicky).
Kde beta karoten najdete:
- Mrkev, špenát, červená paprika, rajčata a potraviny obsahující rajčata
- Barevné ovoce (meloun, jahody, pomeranč, papája)
- kustovnice čínská (goji) - nejvyšší obsah betakarotenu
Ovšem nejlepší a tou nejúčinnější radou, jak si zachovat zdraví a vyhnout se velkému riziku rakoviny, je přestat kouřit.
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. částBlahodárné antioxidanty
Domácí kosmetické recepty - 2. díl
Lymfatický systém - kanalizace těla!
Nejlepší dieta pro vaše oči