Články
16.07.2013 - Iva Veselá
Nejlepší dieta pro vaše oči
Oči jsou orgánem, který často považujeme za samozřejmý, dokud se s nimi něco nestane. Je nutné o ně pečovat a chránit je celý náš život. Lékařský předpis na brýle neznamená v dnešní době nic závažného. Tento přístup byste měli co nejdříve změnit!
Jak oči chránit
Jedna z nejvíce doporučovaných metod je chránit oči slunečními brýlemi, abychom zabránili kontaktu s UV paprsky. Další doporučení jako je vyvarovat se čtení při slabém osvětlení a chodit na preventivní oční prohlídky mohou zabránit zhoršování zraku případně jeho léčby.
Jedna z nejlepších přirozených cest je péče o oči zevnitř našeho těla, a to stravou. Jisté potraviny jsou pro naše oči prospěšné.
Mezi potraviny s vysokým obsahem účinných látek podporující zrak patří:
Mrkev
Známá mrkev! Naše babičky ji znaly a mluvily o ní jako o nejlepším léku na oči. Mrkev totiž obsahuje velké množství antioxidantu - beta karotenu. Ten je známý pro svou schopnost chránit oči před šedým zákalem a makulární degenerací.
Krůtí maso
Tento zdroj bílkovin nemůžeme vedle kuřete a ryb opomenout při zdravém stravování. Krůta je bohatá na niacin, který chrání oči před zákalem, a zinek, který je podstatný pro zrak.
Špenát
Zde není pochyb, že je špenát mnohostrannou zeleninou. Je plný nutrientů, které podporují naše zdraví, ale pokud je řeč o zraku, je obzvláště prospěšný. Špenát obsahuje lutein a zeaxantin - antioxidanty, které podle mnoha studií chrání sítnici oka. To pomáhá omezit poškození způsobené škodlivým slunečním UV zářením. Špenát také obsahuje beta karoten a vitamín C, který hraje důležitou roli ve zdraví našich očí.
Tučné ryby
Ryby jako je losos a sardinky nabízí ochranu očí díky jejim omega-3 mastným kyselinám. Tyto látky ochraňují oční cévy.
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Barevné papriky
Tato zelenina obsahuje na zeleninu vcelku množství vitamínu C a beta karotenu, který chání oči proti samovolnému radikálnímu poškození. Navíc barevné paprikové variace krásně zabarví jídlo.
Sladké brambory
Možná se divíte, ale světle oranžová barva brambor znamená další zdroj vitamínu C a beta karotenu.
Růžičková kapusta
Tato zelenina je také bohatá na vitamín C a další zdraví prospěšné nutrienty.
Všichni tedy vidíme, že má smysl chránit si své oči pro starší věk. Mnoho starších lidí postihly oční vady od šedého zákalu způsobené právě výživou a vystavování se slunci. Proto se vyhněte nadměrné expozici před sluncem a jezte správné potraviny, které vaše oči opravdu ochrání.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. částCo dělat, aby pleť v zimě netrpěla?
Čistíte si také jazyk?
Poruchy spánku z pohledu doktora
Žijeme tak, jak dýcháme