Články
29.10.2012 - Iva Veselá
Lněné semínko pod lupou
Lněné semínko je ceněno pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin typu n-3 (omega-3), které jsou prevencí chorob srdce a cév (podobné mastné kyseliny se nacházejí i v rybách). Lněné semínko obsahuje převážně kyselinu linolenovou, které přijímáme stravou nedostatečné množství. Lněné semínko však poskytuje i vysoké množství kvalitních bílkovin (téměř dvojnásobné množství než maso). Veškeré sacharidy jsou energeticky nevyužitelné, vyskytují se totiž ve formě vlákniny.
Favorit v obsahu vlákniny
Lněné semínko obsahuje tak vysoké množství vlákniny, že spolu s dalšími složkami dokáže spolehlivě odstranit akutní i chronickou zácpu bez použití projímadel. Za pozornost stojí fakt, že 100 g semínek převyšuje obsahem vlákniny denní doporučenou dávku (DDD je 30 g). Samozřejmě, není možné ani vhodné jej konzumovat v tak vysokém množství kvůli denní dávce tuků. Denně stačí 2 polévkové lžíce.
Ve lněném semínku byly zjištěny látky ze skupiny polyfenolů (lignany) a to ve značném množství. Tyto látky pomáhají v prevenci nádorových chorob zejména prsu, prostaty, tlustého střeva a dokonce i proti osteoporóze.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Příprava semínka
Lněné semínko můžete opražit na pánvi nebo rozdrtit v mixéru. Takto upravené semínko však neskladujte dlouho. Zatímco celé, nedrcené můžete mít doma třeba rok, drcené podlehne snadno žluknutí. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli: do polévek, do salátů, do masových karbanátků, pečených moučníků, palačinek a dalších pokrmů.
Tip výživového poradce
Kupujte si semínka vcelku, nikoliv předem nadrcená. Mastné kyseliny rychle oxidují a semínka žluknou. Nejlepší variantou je semínka buď dostatečně rozkousat anebo jej rozdrtit před samotnou konzumací. Jen tak si semínka zachovají nutričního hodnoty.
Hodnocení článku
Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 3.81 bodů z pětiČtěte také:
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietářeMladá pšenice pro detoxikaci
Oves Milk - alternativní náhrada mléka
Tempeh - jako maso nebo sýr
Zelí jako lék