Články

 

23.05.2009 - Iva Veselá

Kukuřično-špaldový koláč s hruškami

1768N2Z.jpg

 

Co si takhle upéct výbornou pochoutku od autorky Biokuchařky roku Hanky Zemanové? Neříkejte, že byste tomuto báječnému koláči odolali...

 

 

   Ingredience:

 

150 g kukuřičné biomouky hladké (Bioharmonie nebo Country Life)

150 g celozrnné špaldové biomouky jemně mleté (Bioharmonie nebo Country Life)

4 zarovnané lžičky bio kypřicího prášku bez fosfátů – tzv. vinný kámen (například dm drogerie)

špetka mořské soli

½ lžičky pravé vanilky nebo vanilkový cukr s pravou vanilkou (prodávají dm drogerie)

1–2 lžičky skořice (bio koupíte například pod značkou Sonnentor)

50 g lískových oříšků (nebo více  podle chuti)

50 g rozinek (nebo víc, podle chuti)

300 g hrušek, nakrájených na menší kostky (můžou být i kompotované – nechte je důkladně okapat)

280–300 ml 100% hruškové šťávy bez přidaného cukru (v kvalitě bio prodává například Interspar)

75 ml bio javorového sirupu

75 ml kvalitního zastudena lisovaného biooleje (sezamového, olivového nebo slunečnicového)

trocha oleje a kukuřičné mouky na vymazání a vysypání formy

 

  Jak dlouho?

 

Doba přípravy: 20 minut

Pečení: 35-45 minut

Počet porcí: 16 kostek

 

  Příprava jídla

 

1. Troubu zahřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Smíchejte všechny suché ingredience. Oříšky nejdřív nožem rozpulte a ty, které jsou uvnitř hnědé nebo žluklé, bez milosti vyhoďte. Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je. Pokud máte ovoce z vlastní, chemicky neošetřované zahrady, pak je omyjte, osušte, zbavte jádřinců a stopek a klidně nakrájejte i se slupkou. Přidejte je do misky k suchým přísadám.

 

2. V jiné misce metlou pořádně promíchejte tekuté přísady; nakonec je smíchejte se suchými a vytvořte těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané formy (potřebujete čtvercovou formu o straně zhruba 25 cm; dvojnásobek těsta vydá na klasický plech) a dejte na pětatřicet až pětačtyřicet minut péct do předehřáté trouby. Doba pečení závisí na velikosti formy a výšce koláče, takže se raději zapíchnutou špejlí přesvědčte, zda je koláč propečený.

 

3. Formu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Koláč nakrájejte a podávejte až po úplném vychladnutí – dokud je teplý, má mazlavější konzistenci. Pěkně vláčný vydrží i pár dnů.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Bojujeme proti nachlazení 
Jak obelstít hlad a chuť v kanceláři 
Nákupní průvodce - mléčné čokolády 
Podle čeho vybírat domácí pekárnu? 
Ratatouille - recept 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny