Články
23.05.2009 - Iva Veselá
Kukuřično-špaldový koláč s hruškami
Co si takhle upéct výbornou pochoutku od autorky Biokuchařky roku Hanky Zemanové? Neříkejte, že byste tomuto báječnému koláči odolali...
Ingredience:
150 g kukuřičné biomouky hladké (Bioharmonie nebo Country Life)
150 g celozrnné špaldové biomouky jemně mleté (Bioharmonie nebo Country Life)
4 zarovnané lžičky bio kypřicího prášku bez fosfátů – tzv. vinný kámen (například dm drogerie)
špetka mořské soli
½ lžičky pravé vanilky nebo vanilkový cukr s pravou vanilkou (prodávají dm drogerie)
1–2 lžičky skořice (bio koupíte například pod značkou Sonnentor)
50 g lískových oříšků (nebo více podle chuti)
50 g rozinek (nebo víc, podle chuti)
300 g hrušek, nakrájených na menší kostky (můžou být i kompotované – nechte je důkladně okapat)
280–300 ml 100% hruškové šťávy bez přidaného cukru (v kvalitě bio prodává například Interspar)
75 ml bio javorového sirupu
75 ml kvalitního zastudena lisovaného biooleje (sezamového, olivového nebo slunečnicového)
trocha oleje a kukuřičné mouky na vymazání a vysypání formy
Jak dlouho?
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 35-45 minut
Počet porcí: 16 kostek
Příprava jídla
1. Troubu zahřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Smíchejte všechny suché ingredience. Oříšky nejdřív nožem rozpulte a ty, které jsou uvnitř hnědé nebo žluklé, bez milosti vyhoďte. Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je. Pokud máte ovoce z vlastní, chemicky neošetřované zahrady, pak je omyjte, osušte, zbavte jádřinců a stopek a klidně nakrájejte i se slupkou. Přidejte je do misky k suchým přísadám.
2. V jiné misce metlou pořádně promíchejte tekuté přísady; nakonec je smíchejte se suchými a vytvořte těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané formy (potřebujete čtvercovou formu o straně zhruba 25 cm; dvojnásobek těsta vydá na klasický plech) a dejte na pětatřicet až pětačtyřicet minut péct do předehřáté trouby. Doba pečení závisí na velikosti formy a výšce koláče, takže se raději zapíchnutou špejlí přesvědčte, zda je koláč propečený.
3. Formu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Koláč nakrájejte a podávejte až po úplném vychladnutí – dokud je teplý, má mazlavější konzistenci. Pěkně vláčný vydrží i pár dnů.
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Bojujeme proti nachlazeníJak obelstít hlad a chuť v kanceláři
Nákupní průvodce - mléčné čokolády
Podle čeho vybírat domácí pekárnu?
Ratatouille - recept