Články
01.04.2013 - Iva Veselá
Hody hody doprovody, dejte vejce...
K dnešnímu dni jsem pro vás připravila symbolický článek k Velikonočnímu pondělí - bude shrnovat různé informace a zajímavosti o vejci. Bio-Life všem přeje krásné Velikonoce a hezké počtení!
Všechny části vajíčka
- vaječný bílek - neobsahuje žádné tuky ani cholesterol, vyznačuje se svým bohatým spektrem aminokyselin (základní složka proteinů)
- vaječný žloutek - starověcí Egypťané používali žloutek v temperových barvách pro nástěnné malby
- skořápka - obsahuje celých 95% uhličitanu vápenatého
Značení vajíček v obchodě
Stále tápete, co znamenají číselné kódy na vajíčkách? Přečtěte si proto tento článek:
Kde se v EU prodává nejvíc vajíček?
Nejvíce vajíček se spotřebuje v Německu - celých 1070 tisíc tun ročně. Mezi další favority ve spotřebě po Německu patří hned tyto státy: Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko
5 největších producentů vajíček v EU
Největším producentem vajíček je Itálie s celými 14% ze všech zemí EU. Hned za ní v pozadí je Španělsko, Polsko, Německo, Francie.
Jak rozbít vejce
Jak při vaření rozbíjíte vejce? Existuje více způsobů:
- jednou rukou - takto vajíčko rozbíjela herečka Audrey Hepburnová
- oběma rukama - asi jako většina z nás
- nehtem jako drsňák
Rostlinná náhrada vajíček
Zastánci zdravé výživy nebo odpůrci vysokého příjmu cholesterolu v jídelníčku jistě ocení rostlinnou náhradu vajíček zvanou Vajahit. Více si o Vajahitu přečtěte v tomto článku a hned můžete vyzkoušet recept s použitím Vajahitu.
Pohankové karbanátky
150 g BIO pohanka lámanka
150 g marinované tofu (Sunfood)
½ velké cibule
1 velká nastrouhaná mrkev
2 BIO vejce nebo 20 g Vajahitu (+70 ml vody)
celozrnná hladká mouka
sůl, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku
BIO olivový olej
Postup:
Pohanku nasypeme do hrnce s osolenou vroucí vodou (nebo v zeleninovém vývaru) a uvaříme do měkka. Poté necháme pohanku 20 minut dojít pod pokličkou, až také trochu vychladne. Pohanku promícháme s nastrouhaným tofu, kousky cibule, strouhanou mrkví (můžeme přidat i trochu jiné zeleniny, např. celer), vejce nebo Vajahit, 1 lžíci kvalitního oleje a dochutíme česnekem, solí nebo Solčankou (zeleninové koření) a dalšími bylinkami. Podle potřeby můžeme zasypat moukou a tvarujeme vlhkýma rukama karbanátky. Vkládáme je na plech vyložený pečicím papírem a karbanátky pečeme na 180 stupňů dozlatova.
Karbanátky podáváme s bramborem a červenou řepou anebo si z nich můžeme připravit domáci hamburger.
S dováženými vejci jsou také problémy
Pamatujete na zprávu, která informovala o návratu 200.000 vajíček zpět k výrobci? Více informací o falšovaných vejcích čtěte zde.
Jak kombinovat vejce a další potraviny
Tento tip je ke konzumaci obecně bílkovin v jednom pokrmu. Jezte v jídle pouze raději jen 1 druh živočišných bílkovin. Nekombinujte například maso a vejce nebo maso a mléčné výrobky, které znemožňují vstřebávání železa v organismu. Pokrm je tak lépe stravitelný, různý čas k trávení i sílu trávicích šťáv. Vejce potřebují být v žaludku jinou dobu než maso nebo mléko.
Není vejce (velké) jako vejce
Jsou 4 třídy velikosti vajec, proto i při výběru dávejte pozor na jejich velikost. Můžete si koupit levná vajíčka, ale také v nejmenší možné velikosti.
Označení a hmotnost
XL (velmi velká): více než 73 g
L (velká): 63-73 g
M (střední): 53-63 g
S (malá): méně než 53 g
Pokud chcete zhodnotit Váš jídelníček a poradit se zdravým a vyváženým stravováním (třeba i konzumací vajíček), navštivte nás ve výživové poradně nebo kontaktujte výživového poradce!
Skladování vajíček
Patříte mezi ty, kteří skladují vejce několik měsíců? Na vajíčka si dávejte pozor a spotřebujte je do 1 měsíce od snůšky. Vajíčka lze skladovat při teplotách od 4-16 °C. Při koupi vždy zkontrolujte neporušené skořápky.
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Fakta o celozrnné mouceMucholapka snadno a rychle
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?
Příprava domácí majonézy z tofu
Tipy a rady k výběru pečiva