Články

 

01.04.2013 - Iva Veselá

Hody hody doprovody, dejte vejce...

 

K dnešnímu dni jsem pro vás připravila symbolický článek k Velikonočnímu pondělí - bude shrnovat různé informace a zajímavosti o vejci. Bio-Life všem přeje krásné Velikonoce a hezké počtení!

 

Všechny části vajíčka

  • vaječný bílek - neobsahuje žádné tuky ani cholesterol, vyznačuje se svým bohatým spektrem aminokyselin (základní složka proteinů)
  • vaječný žloutek - starověcí Egypťané používali žloutek v temperových barvách pro nástěnné malby
  • skořápka - obsahuje celých 95% uhličitanu vápenatého

Značení vajíček v obchodě

Stále tápete, co znamenají číselné kódy na vajíčkách? Přečtěte si proto tento článek:

Jak vybírat vajíčka v obchodu


Kde se v EU prodává nejvíc vajíček?

Nejvíce vajíček se spotřebuje v Německu - celých 1070 tisíc tun ročně. Mezi další favority ve spotřebě po Německu patří hned tyto státy: Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko

 

5 největších producentů vajíček v EU

Největším producentem vajíček je Itálie s celými 14% ze všech zemí EU. Hned za ní v pozadí je Španělsko, Polsko, Německo, Francie.

 

Jak rozbít vejce

Jak při vaření rozbíjíte vejce? Existuje více způsobů:

  • jednou rukou - takto vajíčko rozbíjela herečka Audrey Hepburnová
  • oběma rukama - asi jako většina z nás
  • nehtem jako drsňák

Rostlinná náhrada vajíček

Zastánci zdravé výživy nebo odpůrci vysokého příjmu cholesterolu v jídelníčku jistě ocení rostlinnou náhradu vajíček zvanou Vajahit. Více si o Vajahitu přečtěte v tomto článku a hned můžete vyzkoušet recept s použitím Vajahitu.


Pohankové karbanátky

150 g BIO pohanka lámanka

150 g marinované tofu (Sunfood)

½ velké cibule

1 velká nastrouhaná mrkev

2 BIO vejce nebo 20 g Vajahitu (+70 ml vody)

celozrnná hladká mouka

sůl, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku

BIO olivový olej

 

Postup:

Pohanku nasypeme do hrnce s osolenou vroucí vodou (nebo v zeleninovém vývaru) a uvaříme do měkka. Poté necháme pohanku 20 minut dojít pod pokličkou, až také trochu vychladne. Pohanku promícháme s nastrouhaným tofu, kousky cibule, strouhanou mrkví (můžeme přidat i trochu jiné zeleniny, např. celer), vejce nebo Vajahit, 1 lžíci kvalitního oleje a dochutíme česnekem, solí nebo Solčankou (zeleninové koření) a dalšími bylinkami. Podle potřeby můžeme zasypat moukou a tvarujeme vlhkýma rukama karbanátky. Vkládáme je na plech vyložený pečicím papírem a karbanátky pečeme na 180 stupňů dozlatova.

Karbanátky podáváme s bramborem a červenou řepou anebo si z nich můžeme připravit domáci hamburger.

 

S dováženými vejci jsou také problémy

Pamatujete na zprávu, která informovala o návratu 200.000 vajíček zpět k výrobci? Více informací o falšovaných vejcích čtěte zde.

 

Jak kombinovat vejce a další potraviny
Tento tip je ke konzumaci obecně bílkovin v jednom pokrmu. Jezte v jídle pouze raději jen 1 druh živočišných bílkovin. Nekombinujte například maso a vejce nebo maso a mléčné výrobky, které znemožňují vstřebávání železa v organismu. Pokrm je tak lépe stravitelný, různý čas k trávení i sílu trávicích šťáv. Vejce potřebují být v žaludku jinou dobu než maso nebo mléko.


Není vejce (velké) jako vejce

Jsou 4 třídy velikosti vajec, proto i při výběru dávejte pozor na jejich velikost. Můžete si koupit levná vajíčka, ale také v nejmenší možné velikosti.

 

Označení a hmotnost

XL (velmi velká): více než 73 g

L (velká): 63-73 g

M (střední): 53-63 g

S (malá): méně než 53 g


Pokud chcete zhodnotit Váš jídelníček a poradit se zdravým a vyváženým stravováním (třeba i konzumací vajíček), navštivte nás ve výživové poradně nebo kontaktujte výživového poradce!

 

Skladování vajíček
Patříte mezi ty, kteří skladují vejce několik měsíců? Na vajíčka si dávejte pozor a spotřebujte je do 1 měsíce od snůšky. Vajíčka lze skladovat při teplotách od 4-16 °C. Při koupi vždy zkontrolujte neporušené skořápky.


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Fakta o celozrnné mouce 
Mucholapka snadno a rychle 
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít? 
Příprava domácí majonézy z tofu 
Tipy a rady k výběru pečiva 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny